Makumba_Ska Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam.Po odpaleniu laptopa wyskakuje "Trwa ładowanie plików przez system windows..." , a następnie pojawia się okno Menadżera rozruchu systemu Windows i komunikat "System Windows napotkał problem podczas komunikowania się z urządzeniem podłączonym do tego komputera..." Stan: 0xc00000e9Informacje: Wystąpił nieoczekiwany błąd wejścia/wyjścia. Nie mogę wejść w tryb awaryjny; jedynie przez wciśnięcie małego przycisku recovery w laptopie odpalam bios i dysk wykrywa , ale próbowałem odpalić z płyty Windowsa to odpala się instalacja , ale potem pojawia się komunikat , że nie wykryto żadnego dysku (nie pojawiają się żadne partycje itp..) Co mogło się stać? Dysk padł? Chyba nie skoro w BIOSie wykrywa, proszę o pomoc , pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 UEFI trzeba ustawić z old boot, czy jak to się tam nazywa w tym lapku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Jak przestawiam w BIOSie w zakładce Boot na UEFI to mi wyskakauje tylko potem "EFI Network 0 for Ipv4 boot failed" i tylko mogę kliknąć ok.. o co chodzi z tym old boot ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 W boot zostaw na legacy. Opcje ustaw tak: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14767313#14767313 I sprawdz czy instalator w7 wykryje dysk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Niestety nie wykrywa , od razu mówię nie mam możliwości podłączenia dysku laptopa pod swego PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 A to dlaczego nie? Nie dysponujesz śrubokrętem? Czy ten dysk w laptopie to mSATA/M.2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Dobra wykręciłem go :D Dysk to WD5000LPCX , w jaki sposób mam go podłączyć pod swego PC ? Nie mam kabelków chyba :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Wypnij DVD w stacjonarce i podepnij ten dysk z laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Niestety ta węższa wtyczka nie pasuje do tego HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Nie wiem co tam Ci morze nie pasować. Odepnij w takim razie HDD w swojej stacjonarce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Może* ; To , że wejście sata ma taką metalową obwódkę i nie wchodzi pod tego hdd od lapka , no dobra , a jak podepnę to co potem mam zrobić? Edytowane 17 Lutego 2017 przez Makumba_Ska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Zgraj z niego dane o ile cos jest Ci potrzebne. Zamiesc screen z CrystalDiskInfo dla tego dysku -> http://portableapps.com/apps/utilities/crystaldiskinfo_portable (cale okno!) Jezeli dysk bedzie ok to mozesz usunac z niego partycje i/lub wyzerowac. Nastepnie zainstalowac system juz w laptopie. Edytowane 17 Lutego 2017 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Dysk wykrywa w CrystalInfo oraz w technologi Rapid ,aczkolwiek na liście dysków w mój komputer go nie ma również w zarządzanie dyskami go nie widać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Tak jak napisał kolega wyżej. Zgraj co trzeba, a potem nawet pod Windowsem na stacjonarce możesz zdjąć partycje, założyć jeszcze raz i je sformatować. Tylko uwaga, pełen format, a nie szybki. Trzeba odznaczyć pole szybkie formatowanie. No i oczywiście pełne formatowanie zajmie czas raczej w godzinach jak minutach. Dzięki pełnemu formatowaniu, zostaną zweryfikowane sektory i jeśli nie da rady ich wykorzystać ze względu na uszkodzenie, to system je zaznaczy i nie będzie w nich zapisu danych. Po formatowaniu dostaniesz wynik, jak poszło, ile uszkodzonych ile odzyskanych itd. Zakładam, że masz kopie na płycie systemu za laptopa, jeśli nie, to nie zdejmuj partycji, tylko formatuj te co są (ale nie tą z kopią systemu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Dysk jest już podpięty pod mojego blaszaka, ale jak mam sformatować skoro nie widzę go w mój komputer ani w zarządzaniu dyskami ? Edytowane 18 Lutego 2017 przez Makumba_Ska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Ściągnij sobie z sieci UBCD iso. Wypal na płycie (lub zamontuj na pendrive). Zbootuj stacjonarkę z tej płyty z opcji Parted magic Oczywiście uruchamiasz do RAM, domyślna opcja. Odpali się Linux z masą narzędzi, będzie tam Parted magic, w nim zobacz czy widzisz dysk/partycje. http://www.ultimatebootcd.com/graphics/screenshot.gif Edytowane 18 Lutego 2017 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Zrobiłem tak jak mówisz , ale wyświetla się to i czekam i czekam i nic .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Wypnij ten dysk i spróbuj uruchomić parted magic bez tego dysku. W ten sposób sprawdzi się czy problem jest z kompem, czy z dyskiem. A na pewno ściągnąłeś i wypaliłeś to co trzeba? PS Na windowsa możesz sobie jeszcze ściągnąć easeus partition master Edytowane 18 Lutego 2017 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 No ściągnąłem , zbootowałem z gwizdka i kliknąłem partedmagic potem chyba po 3 sek mi automatycznie coś tam się odpaliło i dalej to co na screenie , P,S : w EPM nie widzi dysku z lapka .. chyba się poddaje , powiem znajomej , że dysk padł i tyle :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) To tak jak Ci napisłaem odepnij tego HDDi odpal UBCD bez niego. Zobaczysz, czy w ogóle na twoim kompie ruszy. Może to nie problem HDD, ale np. tego co wypaliłeś (mogło się się z błędem ściągnąć lub skopiować) lub kompatybilności tej wersji UBCD z twoją płytą. Edytowane 18 Lutego 2017 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 Odpiąłem i jest to samo , ściągnąłem jeszcze raz UBCD ze str producenta (miało ponad 600mb , a nie jak wcześniej 528mb chyba) zbootowałem na pendrive i jest to samo + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...