kojoT Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Problem raczej drobny ale strasznie irytujący. Sprzęt z sygnaturki i ten sam problem wcześniej pod 7 jak i na 10. Zawsze usypiam komputer. Standardowo wybudzałem myszką na usb. System przestał reagować na myszkę. Zaczął odpalać tylko z klawiatury(bezprzewodowej.) Teraz raz reaguje raz nie. Czasem reaguje dopiero na power switcha. W windzie oczywiście jest włączone budzenie z tych urządzeń. Do tego jak się obudzi, to raz na 2/3/4 razy mam czarny ekran, wiatraki mielą ale ledy w myszy już nie świecą i muszę resetować. Wtedy jeszcze włącznik inaczej działa. Mianowicie, wystarczy go wcisnąć bez przytrzymywania aby komputer się wyłączył. Doszedłem do tego, że przy czarnym ekranie przepiąłem kabel od monitora z gpu na mobo i okazało się że komputer wstał czyli jakby gpu mimo zasilania też nie wstawało. Komputer stabilny bez syfu. Jakieś rady? Edytowane 17 Lutego 2017 przez kojoT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Ustawień w UEFI/BIOS nie zmieniałeś? Sprawdź diagnostycznie baterię na płycie czy nie jest zużyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Uefi nie ruszane odkąd złożyłem kompa czyli niecałe 1,5 roku. Bateria wg. multimetru ma 3,15V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Ja nie mam więcej pomysłów, może tylko zaproponuje zapuścić na noc memtest, żeby sprawdzić możliwość uszkodzonego ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Możesz jeszze zmierzyć napięcie 5Vsb, oczywiście w trybie uśpienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Poszukałem na zagranicznych forach i okazuje się że podobne problemy miało wiele osób na różnych systemach 7/8/10, zwłaszcza po większym update od M$. Nie wiadomo co jest dokładną przyczyną. Rozwiązaniem natomiast jest poprzestawianie opcji planu zasilania. Nie chodzi tu o konkretne zmiany ale coś typu wymuszenie "odświeżenia" planu poprzez zmianę czegokolwiek. Ja tak zrobiłem i działa:) Piszę to, bo może się komuś kiedyś przyda. P.s. w międzyczasie, reakcja na myszkę była taka, że włączało się w niej podświetlenie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...