Skocz do zawartości
thical

Problem z FORTRONEM - pomoc mile widziana

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec chodzi o FSP300 60 GTP

I teraz napiecia jakie ustawil Pan Haszyd :

3.3v - 3.480

5v - 4.950

12v - 12.900

Po podlaczeniu tego zasilacza do tego co mam w podpisie po okolo 20 min. ogladania filmu nastapil reset komputera.

I Pytanie :

Czy to moze byc wina zbyt wysokiego napiecia na 3.3 v i czy to woogole niebezpiecznie zawysokie ?

Czy poprostu zasilacz fortron 300 niepociagnie mi takiego (kreconego) sprzetu ?

A moze cos innego z zasilaczem nie tak ?

Dodam tylko ze poza zasilka wszystko gra i buczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.3v - 3.480

5v - 4.950

12v - 12.900

Po podlaczeniu tego zasilacza do tego co mam w podpisie po okolo 20 min. ogladania filmu nastapil reset komputera.

I Pytanie :

Czy to moze byc wina zbyt wysokiego napiecia na 3.3 v i czy to woogole niebezpiecznie zawysokie ?

Dodam tylko ze poza zasilka wszystko gra i buczy  :)

3,48 i 12,90 zdecydowanie za wysokie. Pierwszy raz spotykam się z tak rozjechanymi napięciami na FSP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ta sama zasilke od Haszyda i u mnie bylo identycznie tylko restart nastepowal kilka minut po wlaczeniu kompa i dalej kolejne restarty co kilkadziesiat sekund - problem nie lezy po stronie napiec tylko (wg p. Haszyda) ukladu sterujacego predkoscia obrotowa wentylatora w zasilce. Wzrasta temperatura i uklad ow nie przelacza wiatraka na wyzsza ilosc obrotow - po osiagnieciu temperatury zbyt wysokiej zasilka robi sobie "reset" i tak w kolko. Jak odczekalem kilka minut to po ponownym wlaczeniu kompa popracowal znowu kilka minut i nastepowala identyczna sytuacja. Wyslij zasilke do Haszyda wyreguluje (ew wymieni na taki sam egzemplarz) i po klopocie. Tak na marginesie to zerwalem ta plombe ktora nakleja Haszyd bo chcialem obejrzec co ten zasilacz ma pod maska zanim go sprawdzilem (wiem idiota ze mnie) a i tak zastal wymieniony (serwisowany) - notabene z ostrzezeniem od Haszyda ze drugi raz juz tak wyrozumialy nie bedzie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.3v - 3.480

5v - 4.950

12v - 12.900

I Pytanie :

Dodam tylko ze poza zasilka wszystko gra i buczy  :)

To wygląda nie najlepiej.

Te 3.48V można skręcić na 3,3V to nie problem ( było juz o tym na forum), ale te 12,9 - jak zmniejszysz na 12,00 to zaniżysz dodatkowo 4,95V.

Sprawny Fortron 300 - 60 GTP powiniem bez żadnego problemu pociagnąć Twój config - jak masz na gwarancji to reklamuj - bo obydwa napięcia wychodzą poza zakres dopuszczony specyfikacja ATX ( +/ - 5%).

A tak na marginesie; podczas oglądania filmu komputer i jego zailacz nie są zbytnio obciążone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na marginesie - dostalem wlasnie 4 GTP od haszyda i znowu po podniesieniu napiecia nawet do 1.7V na procku komp nawet windy nie moze odpalic :/

zaznaczam ze taka sama sytuacja jest z podpietym tylko hdd i ramem i grafika

niestety ty, razem prosze haszyda o zwrot kasy i chyba kupie chiefteca 360DF :/ a zycie moglo byc tak piekne :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos nie bardzo jestem przekonany ze to zasilacz powoduje restarty ale w komputerach wszystko jest mozliwe.

jezeli to prawda ze sie przegrzewa zasilacz to przyloz reke dziury gdzie wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e wiatrak powietrze i sprawdz czy jest b. gorace, ocen tez mniej wiecej jak berdzo te powietrze jest wydmuchiwane czy czasem nie krecie sie za wolno i stad ewent. restarty.

a co do wysokich napiec hmm raczej nie, ja tez mam ustawione napiecie na 3,44 V (sam ustawialem) bo mi radeon na ecs-e nie chodzil a teraz dziala bez problemu i jescze krecic sie da.

co do drugiego napiecia to niestety nic nie wiem.

ps. a moze jakis inny element ci resetuje kompa np. pamiec ? sam piszesz ze shit, moze za ostro ustawione i to samo do proca, jaka masz temp. w spoczynku i w obciazeniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do restartow to w sumie tez nie wierzylem ale na mojej badziewnej zasilce 250W KME sie to nie zdarza - poprostu wylacza kompa z przegrazania a FSP reseci na vcore wyzszym niz 1.65V a i na tym mu sie zdarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie reszta kompa jest napewno wporzadku bo wszystko dobrze chodzi na moim megaszajsie 350 Kupilem sobie fortrona zeby ewentualnie dalej cos krecic bo megaszajs juz ledwo zipie choc ciagnie sprzeta.

W takim razie reklamuje bardzo mozliwe ze to ten kontroler obrotow bo zasilacz pracowal bardzo cicho i calkiem cieple powietrze z tylu dawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był podobny problem z FSP300-GTP. Kilka minut pracy, po czym restart kompa. Problem moze polegać na samej płycie. NIesttey niektóre płyty nie chcą stabilnie pracować z modelem GTP. PO 3 wymianie zasilacza u Haszyda, doszliśmy wspólnie do wniosku że wymienimy go na model BT. I.... działa idealnie. Nie ma żadnych problemów, żadnych zwiech. Napięcia trzyma bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był podobny problem z FSP300-GTP. Kilka minut pracy, po czym restart kompa. Problem moze polegać na samej płycie. NIesttey niektóre płyty nie chcą stabilnie pracować z modelem GTP. PO 3 wymianie zasilacza u Haszyda, doszliśmy wspólnie do wniosku że wymienimy go na model BT. I.... działa idealnie. Nie ma żadnych problemów, żadnych zwiech. Napięcia trzyma bardzo dobrze.

o to o tobie mi wczoraj mowil :) - ja dzis tez mam dostac model BT - odeslalem mu juz 4 GTP :/ i jak chodzi co BT - p jak ma z glosnoscia?

problem byl ten sam - zasilka resecila mi kompa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...