Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

... moze jest tu ktos kto moglby ze tak powiem zdominowac ta sprawe i jasno/wyraznie powiedziec, ze jakis sposob wyczyszczenia wnetrza jest ok, nie niszczy cyny, miedzi, mosiadzu i nie robi niewiadomo czego jeszcze...

ja wyczyściłem środek nie niszcząc cyny, miedzi, mosiadzu i innych w bardzo prosty sposób, po prostu ją rozebrałem :lol: . Trzeba być bardzo uważnym bo krew się lała i to bardzo, ale warto było :D . Środek jest teraz bez kamienia, rdzy i innych wszelkiej maści syfów aż miło popatrzeć. A teraz będę składał :twisted: .

P.S. Oczywiście niektóre chłodnice chyba są nierozbieralne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką nagrzewnicę masz? Zapodaj jakieś fotki czyszczenia, rozebranej nagrzewnicy :-) i składania z powrotem.

Z braku możliwości fotek nie będzie :( . Nagrzewnica to Nissan Sunny z plastikowymi zbiorniczkami. W środku są płaskowniki przez które płynie woda (4 rzędy po 18 sztuk). Nagrzewnica już złożona i działa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowaliscie czyscic chlodnice auto-max em, jest lekko scierna ,ale do polerowania nadaje super, tempo mozna przejechac pozniej bo ma w skladzie wosk (a to powinno opóźnic tracenie polysku, mam jedno pytanie, mianowicie ,ktora nagrzewnica jest leprza od żuka czy opel ascona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok pozniej ale warto!!!

1 mosiadz to stop metali i moczenie w soli nic nie da!!!

2 z chlorkiem zelaza i kwasem azotowym ostroznie bo nagezewnica moze sie poprostu rozpuscic (miedz jest bardzo aktywna chemicznie)!!!

3 O preparaty do czyszczenia metali z farb radze zapytac w sklepie chemicznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W elektronice do trawienia płytek chlorek żelaza używa się właśnie do usunięcia miedzi z laminatu płytki... IMHO to mówi samo za siebie... Ja będę teraz próbował środkiem do czyszczenia chłodnic i nagrzewnic Cu polecanym kiedyś w tym topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pokaze moja nagrzewnice:

Jest juz po elektrolizie. Zapomnialem zrobic zdjecia przed, ale mozecie mi wierzyc byla tak zasyfiona ze wachalem sie czy ja wziac. Dalem za nia 25zl w AUTOJAGA w szczecinie (jest to opel manta,ascona). Jest jeszcze nie polerowana.

Dołączona grafika

I tu drugie zdjecie:

Dołączona grafika

Bedzie jeszcze polerowana i zbiorniki beda malowane na czarno a srodek(finy) na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malowanie finów jest słabym pomysłem...

tez tak mysle

ale wyglada toto co na gorze rewelacyjnie

wy to jestescie chyba chorzy :lol:

grzechu jak to twoje to naprawde respekta

niemoge sie napatrzyc tak slicznie to wyglada :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm shroud jeszcze nie jest przyczepiony gdyz nie wiem jeszcze jak będzie ustawiona nagrzewnica w budzie, ale to nie problem gdyz ta nagrzewniczka ma z boku otwory 3mm, które nagwintowałem na m4 i teraz poprostu shroud będzie przykręcony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 pytania:

Czym malowac nagrzewnice?

Co jest potrzebne do przeprowadzenia eloktrolizy?

ad1. farba? :wink:

ad2. odpowiedniej mocy zasilacz, roztwor wody z sola, zbionik, sam element ktory chcesz 'wyczyscic', wzglednie coc co bedzie robilo za elktrode(czt. kawalek blacy, preta), mocne nerwy :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 pytania:

Wiesz ile trzeba się namęczyć żeby puźniej oczyścić element z osadu. Ma to tylko taki plus że tak jak by zmiększa osad i puźniej łatwiej go usunąć papierem wodnym 800.

Jak by Cie interesowało to tu masz moje dzisiejsze 5 godzin pracy. Płukanie śropdka, elektroliza i papier ścierny wodny 800. A na zkączenie jescze kolejne tyle trzeba papier 1200 1500 pasta polerska żeby lustro było.

http://student.wspa.pl/~czarodziej/produkt.html

Taki małe pytankio czemu nie moge wstawiać kodu html'a w posty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 pytania:

Wiesz ile trzeba się namęczyć żeby puźniej oczyścić element z osadu. Ma to tylko taki plus że tak jak by zmiększa osad i puźniej łatwiej go usunąć papierem wodnym 800.

Jak by Cie interesowało to tu masz moje dzisiejsze 5 godzin pracy. Płukanie śropdka, elektroliza i papier ścierny wodny 800. A na zkączenie jescze kolejne tyle trzeba papier 1200 1500 pasta polerska żeby lustro było.

http://student.wspa.pl/~czarodziej/produkt.html

Taki małe pytankio czemu nie moge wstawiać kodu html'a w posty??

sory ale na tej stronie nic nie widac.

moglby mi ktos przyblizyc na czm polega szlifowanie papierem sciernym wodnym i co to takiego jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie coś nie działa :(. Ciekawe czemu puźniej to sprawdze. Bo nie jestem u siebie. Papier ścierny wodny kupujesz w sklepie metalowym a żeby go używać musi być mokry inaczej jeszcze dobrze nie zaczniesz ścierać a już zkończysz bo się zużyje.

To przed czyszczeniem

Dołączona grafika

To po elektrolizie i czyszczeniu papierem ściernym wodnym

Dołączona grafika

A to po polerowaniu pastą Auto max lekko ścierna

Dołączona grafika

Jeszcze jej nie wystawiłem ale idzie na sprzedasz jak finy wyczyszcze. Ze względu żeby nie robić zbyt dużej reklamy bo to nie dział bazar. Powiem tak dojście do tego co tu widzisz to jakieś 5-6 godzin pracy. A jak byście kiedyś na allegro kupowali patrzcie czy widać łączenia (cyne srebro) jak nie to poprostu malowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi