Yacho Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 u mnie jedna stała całą noc z mieszanką 2 części wody 1 octu i jeden kwasek cytrynowy. Wstrząśnięte i zmieszane i do nagrzewnicy wlane :D . nic jej nie będzie chyba że ma uszkodzenie które zatkał kamień albo inny syf. i wyczyscilo to syf caly ze srodka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 okaże się jak zaczne czyścić ale raczeja tak. Bo puźniej wystawiłem przed garaż podłączyłem pod kran i puściłem na jakieś 2-3 minuty na maksa wode żeby się przepłukało dokładnie z octu i rozpuszczonego syfu. Przez chwile rude leciało. Czyli czysto powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadol Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Ja zrobiłem tak: wielki gar z wodą + ocet + kwasek cytrynowy i całość na gaz, trochę sie pogotuje - tak z godzinke. proporcje to: 0,5 litra octu i okolo 60gr kwasku cytrynowego na 6 litrow wody. Widać pierwsze efekty już po kilku chwilach. Potem zostawie to jeszcze na noc w kolejnym rostworze octu kwasku i wody. tym razem wleje też do środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Hej Czy pamiętacie na którym forum było dokładnie opisane czyszczenie elektrolityczne nagrzewnicy? na overclocking ? Może ktoś ma linka do tego forum Pozdrawiam Z góry dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Linka niestety nie mam (wiem, że było na pewno na tym forum), ale znalazłem coś takiego: Elektroliza Potrzebne: - miska odpowiedniej wielkości - woda - sól 0,5 kg - prostownik - elektroda (może to być gruba dosyć długa około 6 cm metalowa śruba lub brzeszczot) Wykonanie: Wsadzamy nagrzewnice do miski. Wsypujemy do miski sól, zalewamy to czajnikiem wrzątku (dla lepszego rozpuszczenia). Elektrodę podłączamy do plusa w prostowniku (zazwyczaj żółty). Zanurzamy ją tak żeby klamra nie dotykała wody tylko elektroda była zanurzona. Minus z prostownika podłączamy do nagrzewnicy. Robimy to wszystko w przewiewnym pomieszczeniu lub balkonie/dworze bo wydziela się wodór. (Jeżeli jest amperomierz na prostowniku to elektrodę zanurz tak aby ilość amperów była jak największa). Włączamy i zostawiamy na godzinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Włączamy i zostawiamy na godzinkę.u mnie po godzinie z prostownika szedł dym wiec UWAZAJ :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ja jeszcze tego nie testowałem. Ale myślę, że to zależy od wielkości prądu jaki ustawisz, może od jakości prostownika. Mimo wszystko thx za ostrzeżenie. P.S. Skoro masz doświadczenia w tym temacie (chociaż chyba niezbyt miłe :wink: ), mógłbyś opisać co i jak robiłeś, tak dla potomnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Wsypujemy do miski sól, zalewamy to czajnikiem wrzątku (dla lepszego rozpuszczenia) Z tego co wiem to sól lepiej rozpuszcza się w zimnej wodzie ;) Ja swoją (jakąś autobusową ;) ) męczyłem octem i odkamieniaczem, teraz jest w miare czysta i łądnie chłodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Z tego co wiem to sól lepiej rozpuszcza się w zimnej wodzie ;) Ja swoją (jakąś autobusową ;) ) męczyłem octem i odkamieniaczem, teraz jest w miare czysta i łądnie chłodzi ;) oj niebardzo w zimnej.... rozpuszczalnosc soli rosnie w miare temperatury... ale bardzo nieznacznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Ja już sam nie wiem... już się z Cvirem kłóciłem ;) ... Mnie jakoś zawsze uczyli ;) że sól rozpuszcza się w zimnej a nie ciepłej wodzie... ( przepisy kulinarne... ;) ) teraz to już sam nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Ja już sam nie wiem... już się z Cvirem kłóciłem ;) ...Jak napisal xan do gilonga: "nie kluc sie i sluchaj starszych" :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Czym przykleić miedziane kolanka do nagrzewnicy (Łady) ? Bo niestety podczas malowania nagrzewniczka spadła mi na ziemię i kolanko odpadło, a było przyklejone jakimś półprzezroczystym klejem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 poxipol wystarczy imho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 Witam Pod długiej nieobecnosci powracam :P ale pewnie mnie nie kojarzycie :D No dobra przejde do sedna sprawy W ty topicu zostało podane wiele metod czyszczenia nagrzwnic : elektroliza itd Ostatnio zaczołem sie zastanawiac jak taki koles a raczej dwóch kolesi z allegro czyszczą zbiorniczki przy tych swoich nagrzewnicach . Napewno używają jakiegos kwasu to jest pewne na 100% . Albo to jakis kwas albo zasada . Zastanawiałem sie czy jak by kupić kreta , zanurzyć w nim same zbiorniczki ! a wode wprowadzić w ruch za pomocą specjalnej pompki do kwasów ( pompke tą napędza wiertarka ) . Kret to zasada sodowa i jestem ciekawy czy cos takie by zdało egzamin. Ewentualnie można by było sie przejść do sklepu z odczynikami chemicznymi . Tam by na 100% coś doradzili ! A co sądzicie o tym moim pomyśle z uzyciem kreta? Ostatnio byłem na 2 szrotach w jednym z kadeta koleś zaśpiewał mi 100zł a wd drugim 70zł 8O . Wow co sie porobiło z cenami tych nagrzewnic? jeszcze 4 miechy temu kupowałem kadeta za 25zł ... albo widocznie trafiłem na jakieś kijowe auto-złomy bo jak dzis dzowniłem do innego punktu za kadeta powiedzieli mi 30zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Nie to żebym sie chwalił, ale musiałem Wam pokazać moje ostatnie dzieło ;-) : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 mitussm bardzo ładnie prezenuje się ta nagrzewnica , RESPECT :D Hmm ale czym była czyszczona :) Znalazłem cos takiego na allegro : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32943994 Kupie to i zobacze czy sie nada do wyczyszczenia zbiorniczków nagrzewnicy :idea: Koszt niewielki bo tylko 10zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Do wstępnego czyszcznia może być niezłe, ja to bardziej widzę do czyszczenia środka. Często z powodu awarii uszczelek pod głowicami wnętrze pokryte jest olejem silnikowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Gucio zanurz w kwasie solnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Elektroliza w kwasie solnym, może to spróbujecie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 dziungwaj postanowiłem wypróbować rózne metody czyszczenia nagrzewnic . bede zamieszczał na forum czym sie czysci dobrze a czym źle . O kwasie solnym tesh pomyśle Elektroliza w kwasie solnym, może to spróbujecie ?? sprawdzone to jest ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Hmm a co do czyszczenia środka , to co sądzicie o kamixie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 moja receptura to taka zeby zrobic elektrolize w kwasie solnym a nastepnie wrzucic nagrzewqnice do wielkiego garnka z octem i kwaskiem cytrynowym i to gotowac .plukac i jeszcze raz gotowac plukac. takie jest moje zdanie - kazdy ma inny sposób - a na koniec wirtara z szczotka druciana i mała polerka i błyszczy sie jak psa jajca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Witam przez ten tydzien myslałem jak by tu wyczyścić tą nagrzewnice . Padło rozwiązanie elektroliza kwasu solnego . Hmm ciekawy pomysł ale padło to z ust człowieka który by nawet nie chciał powiedziec jakiej pasty polerskiej uzywa dlatego wątpie w tą metode , dlatego nie kupuje kwasu solnego . Pmyslałem tesh sobie tak . Piotrek po chu... sam sie za to bierzesz jak ty o miedzi i osiądzu znasz sie bardzo mało . No fakt znam sie bardzo , albo to bardzo mało :) . Postanowiłęm pojechać do specjalistycznej firmy która zajmuje sie odlewami różnych rzeczy z mosiądzu . Jakies 4 lata temu robili u mnie balustrade w kosciele i do tej pory nie ześniedziała :idea: . POjade tam i sie poradze . Jak wróce to wam napisze czego sie tam dowiedziałem ! Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 czekam..... :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Witam przez ten tydzien myslałem jak by tu wyczyścić tą nagrzewnice . Padło rozwiązanie elektroliza kwasu solnego . Hmm ciekawy pomysł ale padło to z ust człowieka który by nawet nie chciał powiedziec jakiej pasty polerskiej uzywa dlatego wątpie w tą metode , dlatego nie kupuje kwasu solnego . Pmyslałem tesh sobie tak . Piotrek po chu... sam sie za to bierzesz jak ty o miedzi i osiądzu znasz sie bardzo mało . No fakt znam sie bardzo , albo to bardzo mało :) . Postanowiłęm pojechać do specjalistycznej firmy która zajmuje sie odlewami różnych rzeczy z mosiądzu . Jakies 4 lata temu robili u mnie balustrade w kosciele i do tej pory nie ześniedziała :idea: . POjade tam i sie poradze . Jak wróce to wam napisze czego sie tam dowiedziałem ! Pozdro :wink: To chyba do mnie :D , elektroliza w kwasie solnym jest dobrą metodą na czyszczenie wstępne. Po tej operacji na pewno nie wyciągniesz lśniącej nagrzewnicy, ale będziesz miał pewność że jest czysta wewnątrz i na zewnątrz. Kwas solny po prostu przyspiesza reakcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Spoko jak pojade do tej firmy to wam powiem czego sie dowiedziałes. A co do tej elektrolizy to kwas solny nie " zje" cyny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 bez obawy nie rozpusci ci cyny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Kto juz robile ta elektrolize, o ktorej wczesniej byla mowa? Woda+sol+prostownik.. Duzo to daje, bo jak tak to jutro machine odpalam.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Elektroliza dala mi calkiem sporo, ale trzeba po niej dokladnie nagrzewniczke wyplukac z soli, bo potrafi skorodowac sobie (finy). Oczywiscie czyszczenia mechanicznego nie unikniemy, ale ladnie czysci wnetrze nagrzewnicy - po elektrolizie wyplukalem jeszcze jakas tone smieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 ...jutro machine odpalam...jak się zdecydujesz, to wrzuć zdjęcia, przed i po "zabiegu" :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...