Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

problem chyba lezy w tym ze w nagrzenicy jest tez rdza no moze wyzej opisany srodek da sobie z tym rade a tylko ze wlasnie do srodka szmatki nie wlozysz ... ale moze woda da sobie z tym rade

btw harrisony nie sa czasem zgrzewne albo zaciskane bo cos cyny na nich jeszcze nie widzialem przynajmniej na moich ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka rdza?? O czym ty mówisz?? mosiądz ani miedź nie rdzewieją - pokrywają się warstwą tlenku i dalej już nic. szmatkie nie trzeba wkładać do środka tylko wystarczy przepłukać ;) myślałem że to oczywiste.... kamień zamienia się w ciecz - jest rozpuszczany przez ten preparat

To co proponujesz?? ten preparat akwarystyczny akurat u mnie zdał egzamin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne widziales kiedys silnik na oczy on nie jest miedziany ani mosierzny a nagrzewnica jest czescia ukladu jego chlodzenia cos jeszcze trzeba tlumaczyc .... w niej zbiera sie syf ... ja tez zobacze ile jest wart ten preparat

btw nie wiem czy Ci ludzie co kupuja nagrzewnice za kilkaset zlotych sa przy zdrowych zmyslach chyba raczej nie .... Wam pozostawie to stwierdzenie do przemyslenia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewnice za kieklaset zł?? :/ chyba masz na myśli nowe a nie te z allegro - rzadko kiedy która przekracza 100zł ja mam żuczka za 25zł ale możłiwe że zmienię go na coś ładniejszego buda już spreparowana czekama na wentyle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm no w końcy pogromca Black Ice ;) ja tam wolę oryginał - jeszcze droższy (czasami można znaleźć okazje :P ) a zdecydowanie komfort uzytkowania wielokrotnie wyższy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO prawda ale czytałem reckę "szrotówe" z USA i Black Iców , Coolteków i innych badziewi - powiem że szrotówki były minimalnie przed Black Ice Pro a minimalnie za Black Ice Extreme - wtedy jeszcze nie było BIP 2 i 3 ani BIE 2 i 3 Kalvero obiecał że ta co mu została to udostępni ją na parę dni - będzie bezpośrednie porównanie z BIE 3 - choć nawet jak wydajniejsza to ja wolę BIE 3 - montarz jest bardzo prosty :) zero zabawy z robienie shoruda bo już jest bardzo porządny i mocny wbudowany poprostu rewelka :) a jak poszukać to czasami bywają ludzie którzy kupili WC i teraz się pozbywają części i Black Ice'y można dorwać po ludzkich cenach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grunt w tym że record mimo powierzchni nie jest taki wydajny jak BI o takiej samej powierchni - mi się nie chce robić shrouda bo na żuczku do tej pory mam z pudełka dekturowego :P a teraz czeka na podłączenie chłodniczka z gotowym shroudem (tylko nie ma kompletu wiatraków jeszcze ale w drodze) co do wygody użytkowania chłodniczek firmowych nie ma co dyskutować - można porozmawiać na temat wydajność/cena i tu właśnie jest mocna strona szrotówek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko ;]. Moja nagrzewniczka miala takie kolanka a ze potrzebowalem proste rurki to kolanka obcialem iii.... :) I ujzalem w koncu miedziane kanaliki :D przez otwor bo mialem watpliwosci. I mam ptanie bo odkamienialem ja chyba z 5 razy srodkiem na kamien do czajnikow etc. i kamienia nie widze ( a widzialem) i nic nie wypada. Widze natomiast zielonawy nalot, nie wiem czy to po prostu miedź zasniedziala czy co ...ale czy da sie to jakos zmyc tez?? Cz zostawic i olac interes? Czy to nie zaszkodzi jej parametrom ;]

ps. ten nalot widze na zbiorniczku bo do kanalika nie jestem w stanie zajzec ;] ale tez jest z miedzi wiec sadze ze wyglada podobnie w srodku,

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grunt w tym że record mimo powierzchni nie jest taki wydajny jak BI o takiej samej powierchni - mi się nie chce robić shrouda bo na żuczku do tej pory mam z pudełka dekturowego :P a teraz czeka na podłączenie chłodniczka z gotowym shroudem (tylko nie ma kompletu wiatraków jeszcze ale w drodze)  co do wygody użytkowania chłodniczek firmowych nie ma co dyskutować - można porozmawiać na temat wydajność/cena i tu właśnie jest mocna strona szrotówek...

1274378[/snapback]

Zielonkawe to zaśniedzenie miedzi - dobre jest na to Cilit kamień i rdza - daje radę w większości przypadków

P.S. Zgadzam się z Kalvero - choć nie w pełni - to czy wydajniejsza okaże sie dopiero przy teściku - tylko uporam się z orgaznizacją obecnego układu. Nowe chłodniczki rzeczywiście są drogie - to zwykle powyżej 200zł - średnia cena to ok. 400zł więc jeśl ibyśmy porównali nową nagrzewnicę z Black Ice to Black Ice wychodzo stosunkowo tanio po za tym znacznie wyższy komfort użytkowania. Co innego jest z regenorowanymi szrotówkami - można je doprowadzić do stanu prawie nowości i są tańsze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielonkawe to zaśniedzenie miedzi - dobre jest na to Cilit kamień i rdza - daje radę w większości przypadków

DZieki kyniek. Na dlugo to wlać do srodka??? Rozcienczac z woda? jezeli tak to w jakich proporcjach :] zeby mi nagrzewniczki nie rozpuscilo ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalwero ma racje. Jezeli chlodniczka szybko sie nagrzewa od goracej wody to i tak samo szybko bedzie ja schladzac. Do mojego kadetta jak wlalem goracej wody, to gdy juz zaczela wyplywac drugim kruccem nie moglem nagrzewnicy utrzymac w dloniach, tak sie nagrzala. Swiadczy to tylko o doskonalej przewodnosci cieplnej.

Btw. mam pytanko - jak wypada kadett w porownaniu z lada i rekordem?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy kadet w sklepie cena ok 160zl

nagrzewnice ciezarowe autosanowe miedziane cena ok 200zl

i nic wiecej nie mowie ...

update

ja nie mowie ze Ty naciagasz ludzi bo to jest nie prawda tylko ze niektorzy ludzie jak by to powiedziec sa "ubodzy"

narazie jeszcze nie dales mi zadnej przeslanki zeby twierdzic iz Twoje nagrzewnica jest wydajniejsza od blacka jesli pokazesz mi dowody bede w stanie uwierzyc i powiedz mi jeszcze gdzie ja Ciebie krytykuje osobiscie jestem pelen podziwu dla Twojego kunsztu ... eh i ten caly tweak moja sygnatura dzial sprzedam i najczesciej nie wystepuje w innych dzialach niz chlodzenie wodne i nf7 - pokrewne a Ty juz 1/2 tweak'a moze troche przesadzasz nie uwazasz :?:

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kawalero

ok pokoj :) i sztama

co do czyszczenia moze r3 albo dot3 przeciwko lakierom, przed elektroliza chyba nie pamietam takiego lakieru, ktory po godzinie styku z tymi plynami szczegolnie r3 nie odszedl by od powierzchni problematyczne sa szczegolnie te piecowe ale takim tez podola zapewne rdze tez rozpuszcza podobnie jak cola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem cilit kamien i rdza (niebieski) wlalem prawie nierozcienczone, doslownie 50 ml wody. Potrzymalem 10 minut, bo jak zauwazylem ze mi zacznya rozpuszczac w szybkim tempie brud z lutow ;] to balem sie ze zaraz mi przezre ta nagrzewnice na wylot :). Wylalem i patrze a tam miedz dalej zaśniedziala :), jest w ogole sens to dalej meczyc, przeciez w ukladzie znowu zaśniedzieje nie?? Wiec moze to po prostu olac.

ps. wlasciwie nie zasniedziala, byla zielonawa teraz jest taka zielono biala :). I schodzi pod delikatnym nawet dotykiem, ale przeciez w kanalikach nie dotkne :) widze tylkoi tyle co zajze przez rurke wlotową.

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przeglądałem ten temat i pomyślałem że warto by dodatkowo wyczyścić swoja chłodniczkę :lol: A oto efekty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A teraz jak już sie pochwaliłem B) mam pytanie, chciałem utrzymać ten ładny połysk ale nie wiem jakim lakierem ją maznąć? Czy jakimś bezbarwnym samochodowym czy potrzebny jakiś inny specjalny lakier? Z tego co wiem samochodowym przeważnie maluje się na podkład nie wiem czy nie bedzie odpadał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na podkład to napewno nie będzie odpadał - ewentualnie można skoczyć do modelarskiego i kupić lakier do modeli bezbarwny - matowy czy połysk - sporo rodzajów jest... ale chyba lepiej samochodowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm wiesz że w tej cenie to już można mieć BIP?? nagrzewnice to porażka jeśli chodzi o komfort użytkowania - to sobie jasno powiedzmy ale za to cena/wydajność to zdecydowanie lepiej wypadają - magiczną granicą cenową jest 100zł - do tego progu opłaca się kupować nagrzewnicę - szrotówkę regenerowaną bo w tej cenie tylko takie są powyżej już rozsądnie jest rozważyć zakup chłodnicy przeznaczonej specjalnie do układu WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm wiesz że w tej cenie to już można mieć BIP?? nagrzewnice to porażka jeśli chodzi o komfort użytkowania - to sobie jasno powiedzmy ale za to cena/wydajność to zdecydowanie lepiej wypadają - magiczną granicą cenową jest 100zł - do tego progu opłaca się kupować nagrzewnicę - szrotówkę regenerowaną bo w tej cenie tylko takie są powyżej już rozsądnie jest rozważyć zakup chłodnicy przeznaczonej specjalnie do układu WC

1280673[/snapback]

powiem ci ze żaden BIP nie dorównuje ładzie - zwłaszcza jeżeli chodzi o hałas wydzielany przy przepływie powietrza...

no -ale każdy wydaje kasę na to na co ma ochotę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się nie chce czytać waszych wypowiedzi więc powiem że nówka nagrzewnica (sam radiator) od Caro Plus kosztuje 150zł, mogę mieć na tony tego. 400zł to kosztuje kompletna nagrzewnica.

1280613[/snapback]

z tym sie moge zgodzic ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi