mechl!n Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) W kwesti formalnej: - lamele- blaszki grilla/radiatora, - kanały- kanały :-). Edytowane 20 Maja 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 W kwesti formalnej: - lamele- blaszki grilla/radiatora, - kanały- kanały :-). 1454764[/snapback] a to ci... myslałem, ze tak: finy-blaszki grilla/radiatora lamel-kanały czyli moje rozumowanie było błedne :rolleyes: ach jak ja lubie dowiadywać sie czegoś nowego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Sam szukałem kiedyś potwierdzenia :-). Szybkie googlowanie i znalazłem np to: http://www.wentylacja.com.pl/technologie/t...gie.asp?ID=3151 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 i wszystko yasne jak słońce podczas zaćmienia :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Tak jak juz wspomniał Logan zabrałem się za rozlutowywanie jego nagrzewnicy typu "Łada" w celu stwierdzenia stanu zabrudzenia-zakamienienia-zasyfienia przed potraktowaniem ultradźwiękami (w skrócie US) oraz po takowym czyszceniu. Nagrzewnica jest już rozlutowana, jest zakamieniona, jedna trzecia kanałów jest niedrożna (sprawdzałem cienkim drutem zgiętym w długie ucho, aby nie przepychać kamienia mechanicznie) i ogólnie prezentuje się gorzej niż Nazira (ta z jego arta). Zdjęcia zapodam jak tylko braciszek wróci z grilowania ;) Czyszczenia US odbędzie się prawdopodobnie we wtorek i wtedy też prawdopodobnie zamieszczę wyniki operacji. Jako, że moja Volvica (a'la Record ino szersza) podczas kąpieli w US rozszczelniła się w sposób uniemożliwiający jej łatwe załatanie postanowiłem przy pomocy Kinzo zobaczyć co w niej piszczy. To co zobaczyłem w środku bardzo mnie ucieszyło. Zero kamienia a jedynie gdzieniegdzie bardzo cienka warstwa rudawego nalotu :) CocaCola i po sprawie :D W kanałach znalazłem bardzo ciekawą rzecz: stare, brudne kawałki sylikonu. Skąd się tam wzięły nie wiem. Po ich usunięciu kanały w 100% drożne.. ZERO kamienia :D jak przyświeciłem latarką w kanały to ładnie błyszczała miedź. Czyli US działa :D Dobra.. nie ma co więcej gadać. Fotki zapodam pewnie jutro rano. A kolejna relacja i wyniki we wtorek. 3majcie się B) p.s. czy ktoś już otwierał nagrzewnice o budowie kadetówki? czy tez jako pierwszy się za to zabrałem? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 p.s. czy ktoś już otwierał nagrzewnice o budowie kadetówki? czy tez jako pierwszy się za to zabrałem? ;) 1456834[/snapback] pałeł otwierał, raven i kalwero jezli sie nie myle, ale jak do tej pory nie widziałem żadnej zlutowanje :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 poczekaj a zobaczysz :D na cynę czekam ps harisony sa w całości z mosiądzu nie z miedzi całego kanału nie zobaczysz choćby nie wiem co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Harisony nie są całe z mosiądzu. Kanały są z mosiądzu, a blaszki przez które przewiewa powietrze są z miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 oto mi chodziło, racja kanały sa z mosiądzu ale finy z miedzi masz racje, zagalopowałem sie troszeczkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 oto mi chodziło, racja kanały sa z mosiądzu ale finy z miedzi masz racje, zagalopowałem sie troszeczkę :)no.. a już miałem dzwonic po Stiepana z Ukrainy :-P Przeglądałem właśnie postępy pałełka w czyszceniu jego fiacianki i nasunęła mi się jedna myśl. Po jakiego grzyba przykładacie tak wielką wagę do tego, aby zbiorniczki od środka tak ślicznie błyszczały? Ani tego nie widać, ani to nie oddaje ciepła w sposób znaczący.. ogólnie ta część odgrywa jedną rolę: miesza i przelewa wodę. Rozumiem, że ma być czysta itd. ale żeby aż tak błyszczała :mellow: IMHO przesada. Zadbajcie lepiej o stan kanałów, żeby to one tak błyszczały :wink: Aaa.. zapomniałbym, obiecane fotki: na pierwszym widać ładny widoczek nagrzewnicy Logana, a na drugi zbiorcze zdjęcie ładzianki i Volvicy w negliżu :D Ładziana przed US a Volvica przed CocaColą ;) Myślę, że dokładniejszych zdjęć nie potrzeba, ale jak ktoś się uprze to mogę podesłać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 no w sumie ma3ek ma racje.. ja robie bloczek, zalałem go wodą, wylałem, i zostaiwłem na noc... dziś patrze, miedz zaczeła sie szybko utleniać... to w sumie nie ma az tak sensu czyścic. ale troche przeczyścić trzeba, osobiście nie chciałbym mieć syfu w ukladzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 ma3ek dzieki zes nie pokazal tej poxiliny:D ogolnie to niezla masakra wszystko szare od kamienia...a jak jej uzywalem to zbiorniki sie bardzo ladnie nagrzewaly. strach pomyslec co bedzie bez kamienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 cóż mam ci odpowiedzieć?? ot dla estetyki po prostu no i dla reklamy :D wiele to wysiłku nie kosztuje a zrobić możną poza tym widać bezsprzecznie że niema tam kamienia ani innego świństwa zapytam bo nie wiem czy ta nagrzewnica z volvo była po tych ultradźwiękach?? no i poczekam jak to wygląda po potraktowaniu cocacola bo naprawdę ciekawy jestem efektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Volvo juz jest po US, czyli ultradzwiekach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Volvo juz jest po US, czyli ultradzwiekach ;)Dokładnie, fipa zasługujesz na medal za czytanie ze zrozumieniem :P Z wizji lokalnej wykonanej przez króćce jeszcze przed kąpielą w US wynikało jednoznacznie, że stan nagrzewnicy jest identyczny jak ładzianki Logana obecnie, czyli zakamieniona i szara. Po zastosowaniu chemii i elektrolizy stan ten nie zmienił się w sposób znaczący. Dopiero US dokonały cudu przemiany i tak oto powstał stan obecny. Z premedytacją nie robiłem z nią nic więcej - nie czyściłem mechanicznie rdzawego nalotu, aby zobaczyć, czy uda się za pomocą US i CocaColi wyczyścić nagrzewnicę w stopniu zadowalającym, nie zmuszającym do otwierania (rozlutowania bądź cięcia). Na razie to tyle. Dobranoc. p.s. Logan: jeśli chodzi o Poxilinę to regulanim forum zabrania pokazywania niecenzuralnych rzeczy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 zaczynam rozlutowywać fiacika nad kuchenką, nie mam wyboru. jak długo trzeba trzymać tę nagrzewnicę by ta cyna spłynęła??? ja jakieś 30min i 3-4 kropelki cyny spłyneły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 powinno wystrczyc. weź kombnerki i zlap za wystajaca srobe ze zbiorniczka albo za cos. sam odejdzie. (ew. mozna podwazac srubokretem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 zaczynam rozlutowywać fiacika nad kuchenką, nie mam wyboru. jak długo trzeba trzymać tę nagrzewnicę by ta cyna spłynęła??? ja jakieś 30min i 3-4 kropelki cyny spłyneły 1459551[/snapback] OMG pół godziny 8O to masz podgrzać i śrubokretem wyciagać a nie czekac a sama słynie, cos mi sie wydaje, ze z niej to juz sito zostało :lol: a co lutownia na kuchenka, nie polecam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Dżizus... Teraz wiem czemu niektórym po ponownym zlutowaniu fiaty ciekną.. 30 minutowe prażenie na kuchence to rozpuścuiło chyba wsztystkie luty a nie tylo te pry zbiorniczku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) zrobiłem próbę szczelności: bąbelki lećą tylko tam, gdzie cynja spłynęła. reszta nie tknięta ba! nawet farba nie zaczęła schodzić :blink: hehehehe fajnie się miedż pali, zielonym płomieniem :D edit: ja tylko jedną stronę prażyłem 30min... yba wsadzędo piekarnika i dam 350*C <_< edit no2: sory za offtopic ale czy palomino siędobrze podkręcają i czy się grzeją? nie chce zagotować wody :mur: Edytowane 23 Maja 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Wszystkich, którzy przeczytali to, co napisałem tu wcześniej bardzo przepraszam, ale puściły mi nerwy. Zaczyna mi brakować sił na takich, z całym szacunkiem, bobslejów. Hmmm.. właściwie to nie mam za co go szanować, więc: (..) bez szacunku bobslejów. Chciałem jeszcze dodać, że fotek z odrdzewiania CocaColą na razie nie będzie, gdyż środek odrdzewiający został pochłonięty przeze mnie w celach „coolingu” :P Jutro zakupię więcej :D Edytowane 23 Maja 2005 przez ma3ek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Wprawdzie zdjęcie to już zamieszczałem ale być może nie wszyscy o tym wiedzą- tak w przekroju poprzecznym wygląda kanał fiara (również łady, japońców i innych podobnych): Jak widać bardzo łatwo rozszczelnić kanały zbyt długim "wygrzewaniem". ma3ek -> mie czytałem- co było? Bluzgi poleciały? ;-) Edytowane 23 Maja 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No to mam w was w D... :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Jak też miło... Ochłoń, przemyśl sprawe - i wróc do pisania za 3 dni.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Dobra, obiecana relacja z pola walki. Otóż. Dzisiejsze czyszczenie ultradźwiękami nagrzewnicy typu Łada nawet nie zabrudziło wody (60 litrów płynu). Co prawda wszystkie kanały stały się drożne (wczoraj jak sprawdzałem to woda sikała mniej więcej przez 2/3 otworów), kamień zszedł ale pozostały jakieś szarawe plamy, które nawet mechanicznie nie schodzą. Jest dużo lepiej niż było, jednak oczekiwałem znacznie więcej. Dla porównania powiem tylko, że z mojej Volvicy odsączyłem dobrą garść piachu i rdzy a woda (te 60l.) była zupełnie brunatna. Prawdopodobnie nagrzewnica Logana była dużo bardziej czysta niż moja, dlatego taka duża różnica w otrzymanym efekcie. PODSUMOWANIE: Na pewno US bardzo dobrze udrażniają kanały i oczyszczają z kamienia. A największą ich zaletą jest to, że nie trzeba rozlutowywać nagrzewnicy. p.s. fotki będą jak dorwę aparat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Te szare plamy to prawdopodobnie cyna "zintegrowana" z mosiądzem kanałów- tak se gdybam :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 całkiem możliwe choć ja sie tych fotek już doczekać nie moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 ale problem moze byc taki, ze jak sie nie rozlutuje nagrzewnicy i zapoda US to ten kamien odtegowany z kanalow nie bedzie mial jak wyleciec i sie bedzie miotac w zbiorniku. i bedzie chyba jeszcze gorzej. chyba ze te US skrusza kamien do malych drobinek. ja tez sie nie moge doczekac fotek mojej zmolestownej lady:/ i daj znac czy masz w piatek czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 chyba ze te US skrusza kamien do malych drobinek. 1462495[/snapback] Wlasnie tak dzialaja ultradzwieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Uwaga, jestem :-P . rozlutowałem nagrzewkę 1 dzień odmakała w kwasku cytrynowym. kamiania nie usunęło, ale całą farbę zdjęło... jak mechanicznie kanały wypucować??? brzeszczot piły odpada, jest o 1cm za sherocki :cry: dałoby kawałkiem sklejki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...