Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiekolwiek czyszczenie nagrzewnicy powinno sie odbywac przy ruchu wody, tzn. nie na zasadzie wlewamy i czekamy. Rowniez na ogol lepiej dziala woda goraca (wrzatek). Jesli ktos nie ma pompy CO, zeby to razem odpalic to mozna kupic taka, co sie podlacza do wiertarki. W przyapdku duzego kamienia trzeba sie pomeczyc kilkakrtonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze mam czysta nagrzewnice, ale jak dzisiaj wymienialem krocce na kolanka to po wylutowaniu kolanek zobaczylem jeden wielki syf. Robilem juz rozne mixtury magiczne uzdatniajace ja do uzytku ale nic nie podzialalo. Probowalem nawet elektrolizy bo w sumie nie mam nic do stracenia. Niestety nie wiedzialem co mam w elektrolizie uzyc. Uzylem roztworu soli kuchennej i woda byla okropnie po elektrolizie brudna. Zauwazylem w tym procesie pewna prawidlowosc, ze gdy podlacze nagrzewnice do jednego kabla to robi sie zielona a gdy do drugiego to caly nalot po pewnym czasie znika i widac czysta miedz. Niestety moje experymentalne zabiegi pomogly tylko na zewnatrz. No moze troszke srodek przeczyscily. Musze sprobowac jakiegos srodka zeby usunac syf z wewnatrz tylko jeszcze niewiem jakiego bo jak zauwazylem opinie na ten temat sa podzielone. Finacell co to za płyn i gdzie go mozna dostac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czyści aluminum z kamienia

- poprawia właściowość ( w to nie wierze)

- stężony służy jako uszczelniacz

- kosztuje 7zł 250ml stracza na 10l roztworu

- nie koloruje mosiądzu miedzi

- samo ma kolor lekko niebieski

- zalewamy nagrzewnice/chłodnice zostawiamy na 3 dni nic sie nie stanie potem spuszczamy delikatnie płyn i trzęsiemy nagrzewnicą na maxa potem nalewamy wody wylewamy wode i tak pare razy potem seria 3 dniowa i jeszcze raz nagrzewnica jest czysta na początku bawiłem sie w g*wniany ocet śmiechu warte to jest wlewałem zagotowany potem wygotowywałem i efekt był mierny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi