Gość Kyniek Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 powiem ci ze żaden BIP nie dorównuje ładzie - zwłaszcza jeżeli chodzi o hałas wydzielany przy przepływie powietrza... no -ale każdy wydaje kasę na to na co ma ochotę.... 1280769[/snapback] W układzie nie powinno być powietrza... przy najmniej u mnie nie ma :P i żadnego hałasu nie będzie - co do wydajności masz rację... bo BIP to najsłabsza chłodniczka z HWLabs - są jeszcze inne ale nadal pozostaje kwestia komfortu użytkowania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 nie zrozumiałeś - przy przepływie powierza pomiędzy finami wydziela się hałas... i to duzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 A to nie wiedziałem <_< ja mam BIE 3 i nie zauważyłem/usłyszałem.... wiem że niektórzy się skarżą na kadety bo mają pozaginane finy to powoduje wydzielanie się szumu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Sorki że przerywam...help needed Przywiodła mnie do was szukajka, mam nadzieję ze nie jest za późno bo chyba spartolłem elektrolize fiata :-| . Nagrzewa wygląda jak wygląda, 2x spaliłem brzeszczot, ... Pierwsze co zrobiłem to nasypałem za dużo soli i pomyliłem polaryzacje, to wszystko przez ok 15min przy prądzie >10A (brakuje mi zakresu, a wskazówka mało nie wyskoczyła z amperomierza). Efekt, zielona woda, zmana koloru fiata... <_< Nastepnie, jak skapowalem że coś jest nie tak wylałem stary roztwór i zrobiłem nowy z mniejszą ilością soli, "+"dalem do brzeszczota, "-"do nagrzewnicy. Prąd rzędu 8-9A przez 1-1.5h. Efekt: Niesamowity żur w wiadrze, o połowę krotszy brzeszczot, fiat bardzo zafajdany syfem Na drgi dzień powtórka: Woda, troche soli, nowy brzeszczot, pąd 4-6A przez 3h Efekt jak poprzednio, dodatkowo syfiasty roztwór był ciepły Acha, źrodlo to prostownik "home made" z możliwością regulacji naterzenia prądu, a nagrzewnica była wcześniej czyszczona szczotką drucianą zapiętą na wiertare I teraz pytania: Co robię nie tak? Ile razy moge męczyć tą samą nagrzewnice? Czy wielokrotna elektroliza może doprowadzić do rozszczelnienia? p.s. Jeżeli było ->sorki, dajcie linka albo co, jeżdże na modemie i przyznaje że nie czytałem tego co jest na wcześniejszych stronach z powodów finansowych :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 lol do tych fotek pasuje haslo "bo woda byla za slona" :P sorry ale wygladają boleśnie :-) ( dla nagrzewnicy of kors ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Tylko że za każdym razem tej soli było dość mało w porównaniu z tymi proporcjami co ktoś kiedys dawał.... Jakieś sugestie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Tylko że za każdym razem tej soli było dość mało w porównaniu z tymi proporcjami co ktoś kiedys dawał.... Jakieś sugestie :/ 1285363[/snapback] Moze pieprzu troche... :roll: ...pieprz nie dobrze na nerki* :lol: Twoje przegicie chyba polega na ilosci i parametrach tych elektroliz; zreszta jezeli myslales, ze wyjmiesz nagrzewnice niczym te wyczyszczone z Allegro tozes sie troche pomylil. Proponuje wziac papierek scierny i troche sie pobawic mechanicznie... *cytat z "Dzień Świra" P.S Świra; nie Świdra :wink: Edytowane 19 Lutego 2005 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 robione dopiero 2x, parametry? może przegiołem faktycznie za pierwszym razem... allegro nie, buhaha :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 imo pomylenie biegonow ja zabilo nie wiem czy Ci sie uda ja odratowac ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 W zasadzie to jej nie mylem po akcji... Ile razy tą elektrolize można robić, czy ona powoduje jakieś ubytki czy co ? czy można ile wlezie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 W zasadzie to jej nie mylem po akcji... Ile razy tą elektrolize można robić, czy ona powoduje jakieś ubytki czy co ? czy można ile wlezie :D 1285647[/snapback] Popatrz na swoje brzeszczoty i zapytaj sie raz jeszcze czy powoduje ubytki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) zelazo z brzeszczota w wiekszej czesci odklada sie na nagrzewnicy ... z miedzi z nagrzewnicy robi sie piana :) Edytowane 19 Lutego 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 czyli z ilością nie przeginać i było by lepiej gdyby nie palić brzeszczotu bo wtedy żelazo dyfunduje do miedzi która również w tym wypadku generuje piane... ok, umyje to co zostało i się pomyśli co dalej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Ach te reklamy !!! Zachęcony spotem specyfiku Cillit Bang postanowiłem wypróbować go na swojej nagrzewnicy. Efekty przedstawiam na fotkach: 1.Na pierwszej fotce nagrzewnica po dwóch elektrolizach (w sumie ok. 6 godzin) i czyszczeniu preparatami typu CIF, Stahl-fix 2.Druga fotka: nagrzewnica 5 minut po spryskaniu Cilitem Bang 3. 3cia fotka: Nagrzewnica po kilkunasto-sekundowym czyszczeniu szczoteczką do zębów (starą :lol: ) Tak więc jak widać na załączonych obrazkach całkiem niezłe efekty. Koszty niewielkie tym bardziej, że jakby poszperać w specyfikach mamy, czy w moim przypadku żony to warto spróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_martin Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Kiedyś robiłem elektrolizke i tez za bardzo nie wiedziałem który biegun do czego ale kombinowałem tak żeby bąbelki/piana szły zawsze z czyszczonego czegos a nie z brzeszczota i po jakichś 20 sekundach woda sei czarna zrobiła a czyszczony przedmiot był "czystszy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Kiedyś robiłem elektrolizke i tez za bardzo nie wiedziałem który biegun do czego ale kombinowałem tak żeby bąbelki/piana szły zawsze z czyszczonego czegos a nie z brzeszczota i po jakichś 20 sekundach woda sei czarna zrobiła a czyszczony przedmiot był "czystszy" 1299409[/snapback] Ee to ja chyba cos nie tak robie ale efekty mam dosc dobre ja zawsze podłanczam tak zeby sie pienił brzeszczot a nie nagrzewnica jak to ma w koncu byc?? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 "-" do nagrzewnicy... "+" do brzeszczota... Bąbelki lecą z nagrzewnicy... w przeciwnym przypadku... odwrotna polaryzacja... patrz kilka postów wyżej co zrobił Owies.. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Ja dzis robiłem elektrolize podpinalem "-" do chłodnicy a "+" do metalu i bąbelki mi lecialy z katody i sie ladnie wyczyscilo :) farba 30-letnia ze skraplacza zlazla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Bąbelki lecą z nagrzewnicy... w przeciwnym przypadku... odwrotna polaryzacja... patrz kilka postów wyżej co zrobił Owies.. :/ 1299474[/snapback] hehe, bardzo zabawne, moj problem polegał na zbyt dużej ilości soli w stosunku do wody i płynącego przez całość pradu, a w dodatku to wszystko działo się przez pół dnia dopoki brzeszczoty się nie spaliły do reszty... Ech, zczytałem całe 17stron, przekopiowałem sobie wasze uwagi i rady i jestem delikatnie zmieszany... Wiem już na czym polegał moj błąd (seria błądów) i jestem pod niezwykłym wrażeniam lustra jakie można zroić z takiego kloca. Szacuken 4 all Wyciągam wnioski i szukam metody, dziś nie spaliłem brzeszczotu i zbadałem że moj fiat dzierży 3 warstwy farby, jeszcze nie przecieka :) Mam nadzieje że wyjde na ludzi.... edit: Cilit komień..., rozpuchol nitro, ocet, kwas fosforowy V, no i mój skil :D troche fot z czyśczenia teraz wygląda to tak: Edytowane 7 Marca 2005 przez OWIES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 No i znowu ja ze swoimi problemami, nie mam pojęcia jak się pozbyć nalotu z finów, chodzi o te małe placki na już wyczyszczonej miedzi... Atakuje ten szit chemią jka tylko w domu jest: Domestos, cilit kir, nitro, fosfor V, kwasek cytr, ocet.... i nic dalej nic :/ Da siętoto wogóle zniszczyć / wyplenić ? pod fotką jest jeszcze kilka innych pickczersów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venepl Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 apropo nie chce ktos sprzedac jakiues miedzianej nagrzewnizki tanio bez wyciekow itp. ?? pytam bo kumplow spadla i cieknie wiec kazal sie zorientowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ^anio to znaczy do jakiej kwoty bo jestem sklonny oddac mojego poldka - 50zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Takie rzeczy, to na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) Co sądzicie o czysczeniu nagrzewy kwasem octowym 30%?Nie rozszczelni sie? I mam jescze pytanie odnosnie patyny na moim poldku. Otóż wyczysciełm finy takim środkiem do łazienek i była widoczna ładna czerwonawa miedz. Niestety po nocy pokrywa się lekko niebieskawą/zielonawą warstwą patyny?Ma to jakis wpływ na wydajność?Jak sie tego pozbyć, oprócz malowania? Edytowane 29 Marca 2005 przez Kepons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 No i znów szit mam, jak zadziałam chemią to nagrzewa lśni prawie jak nowa, fakt trza jaw niektórych miejscach dopracować ;) ale wmiare wysychania zaczyna pokrywać ją ciemny osad qtórego już nie moge zwalczyć, sprobuje jeszcze cilitem pojechać na koniec i może to pomoże zakonserwować ten szit, poźniej dam foty, aha, jestem pod wrażeniem mocy kwasku cytrynowego :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 No i znów szit mam, jak zadziałam chemią to nagrzewa lśni prawie jak nowa, fakt trza jaw niektórych miejscach dopracować ;) ale wmiare wysychania zaczyna pokrywać ją ciemny osad qtórego już nie moge zwalczyć, sprobuje jeszcze cilitem pojechać na koniec i może to pomoże zakonserwować ten szit, poźniej dam foty, a :D ha, jestem pod wrażeniem mocy kwasku cytrynowego :] 1364284[/snapback] Spróbuj pastą Kiwi do mosiądzu ją przetrzeć, u mnie pomogło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 No i znów szit mam, jak zadziałam chemią to nagrzewa lśni prawie jak nowa, fakt trza jaw niektórych miejscach dopracować ;) ale wmiare wysychania zaczyna pokrywać ją ciemny osad qtórego już nie moge zwalczyć, sprobuje jeszcze cilitem pojechać na koniec i może to pomoże zakonserwować ten szit, poźniej dam foty, aha, jestem pod wrażeniem mocy kwasku cytrynowego :] 1364284[/snapback] moze ja suszarką wycczysc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 tylo gdzie tą paste qpić, suszarke też zlookam i foty moze dam jak ftp se nowe zrobie bo stare przeładowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 (edytowane) donolungowi chodziło chyba o pokrywy zbiorniczków... ;) Próbowałem pasty kiwi... i wiem, że nie ma nic lepszego niż pasta polerska... :P Pasta polerskam, filc.. i mamy lustro... Owies coś o tym wie B) Co do ciemnienia finów.. pomyślimy coś ;) Edytowane 2 Kwietnia 2005 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 no ja tym cilitem pojade, bo z tego co wize daje połysk i chyba nawet chroni od nalotu jakoś :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...