Ituriel Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 tekst francuski przetlumaczony translatorem na englisz. ok .. moze znajde czas , aby to przetlumaczyc ;/ teraz troche go brakuje. oto moja nowa nagrzewniczka od Lady :) jeszcze tylko polerka , odkamieniacz i krucce :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 8O Czy tym tajemniczym sposobem mozna usunac farbe z nagrzewnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 oto moja nowa nagrzewniczka od Lady :) Kurcze, mam taka sama - nie wiedzialem od czego :) Jak czysciles? Ja najpierw szczotka druciana pojechalem po lamelach (zdluz) - wyprostowalem je i wyczyscilem z syfu - potem odkamieniacz - nie wiele dalo, wylecialo malo syfu - potem godzina ludwika, a teraz moczy sie w occie od paru godzin, ale dalej wyglada nie ciekawie. Uwazaj na ocet, mosiezne miski robia sie, khem, rozowe i osadza sie na nich cos czarnego, radze nalac tylko do srodka. A jak wyczysciles tak ladnie z zewnatrz? Boje sie, zeby ocet nie przezarl cienkich scianek tych bardzo plaskich rurek. Ciekawe jak wyglada jej wydajnosc, bo nagrzewnica bardzo mi pasuje do obudowy - sorki za zdjecie na boku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 przeżarty kwas siarkowy ładnie czyści z zabrudzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 czyscilem wlasnie octem rozcienczonym z plynem do naczyn. Nie zaobserwowalem czernienia zbiornikow. To ,ze ocet moze skrzywdzic cyne to w sumie wiem , wiec nie moczylem za dlugo 30min. Testow szczelnosci po czyszczeniu nie robilem :? Jeszcze .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 czyscilem wlasnie octem rozcienczonym z plynem do naczyn. Nie zaobserwowalem czernienia zbiornikow. To ,ze ocet moze skrzywdzic cyne to w sumie wiem , wiec nie moczylem za dlugo 30min. Testow szczelnosci po czyszczeniu nie robilem :? Jeszcze .. Wobec tego chyba miales strosunkowo czysta w porownaniu do mojej :D Zdaje sie ze mosiadz to sie srebrem a nie cyna lutuje, stad czernienie tych lutow przy kontakcie z octem. Zobacze co z tego bedzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Ocet rozpuszcza cynk w mosiadzu i na wierzchu zostaje warstewka miedzi stad ten rozowy kolorek po potraktowaniu mosiadzu octem czy cilitem kamien&rdza. Cos jakbyscie mieli miedziowany mosiadz, jak kolorek sie nie podoba to bez problemu zchodzi po potraktowaniu szczotka druciana czy innym scierniskiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 pytanie był by ktoś w stanie to przetłyumaczyć bo translaotr nie dał rady :> FOR PASSAGE A ACID: * 1 Bottle of spirit of salt (Acid hydrochloric) of 30% of concentration * 1 funnel * 1 tank (a vat for cat for me) allowing to place Big Momma in horizontal position * 1 plastic bottle (will be used for dissolution of the acid with water) * Rubber glovees, the acid is a very dangerous product which can leave after-effects irreversible!!! FOR POLISHING: * An unspecified product of restoration of the Copper (Perso an old bottle of Johnson coppers which trailed at home!) * Rags (to be envisaged in quantity) * A dremel with ends to be glossed (Nonessential but I am rather perfectionist!) * How one says in my area, of the elbow grease! In other words of patience bus for an optimal result it is necessary to know to spend time! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Do czyszczenia kwasem : - 1 butelka kwasu chlorowodorowego - roztwor o stęzeniu 30% - 1 lejek - zbiornik w ktorym bedziemy czyscic chlodnice - o wymiarach mozliwych do umieszczenia chlodnicy poziomo - plastikowa butelka - do rozcienczania kwasu w wodzie. - gumowe rekawice ochronne - kwas jest bardzo bee , moze powodowac nieodwracalne skutki w bezposrednim kontakcie. Do polerowania : - Dowolny środek do oczyszczania (odnawiania) miedzi. -szmatki (w przewidzianych do czyszczenia ilosciach ) - Dremel (?) z końcówkami przeznaczonymi do polerki. (Nie Jest wymagane - poprostu jestem perfekcjonista) - Duzo , duzo cierpliwosci... Jessu .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 dzisaj wyprubuje kwas powinien dohjechać :> i obym miał dalej ręce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 dzisaj wyprubuje kwas powinien dohjechać :> i obym miał dalej ręce Mam nadzieje ze wiesz co robisz, z kwasami nie ma zabawy, a juz na pewno nie z solnym... 30% roztwor to wcale nie jest malo... Oprocz rekawic wskazany bylby tez wyciag i jakas maska na twarz, inaczej mozesz sobie powiekszyc dziurki w nosie :twisted: Jak dla mnie to jest juz extremum i ja bym sie tego nie podjal :? Mysle ze wystarczy mi ocet spiryt. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 ja tego w domu robić nie bede jestem normlany :> do labolatorium tam sa warunki do tego tylko tekścik doczytam do końca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 sposób z kwasem jest fajny sprawdzone ale niebezpieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Yahhh... Ten kwasek cytrynowy to taki sobie... co prawda wszystkie syfy ze środka wyciągnął ale na wierzchu nagrzewnica się z lekka rózowa zrobiła :| Musze ją papierkiem teraz polerować, ażeby znów była jak ze złota ;) :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Mi tez od Zuka zrozowiala, ale czyscilem jakimis plynami do kibli + "kamien i rdza" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 po ocćie też ale w moim przypadku było to co chciałem miała być różowawa nie złota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 A czy probowal ktos na nagrzewnicy kwasu cytrynowego (nie kwasku) ??. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 A czy probowal ktos na nagrzewnicy kwasu cytrynowego (nie kwasku) ??. jaka jest roznica ?? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Nie wiem zabardzo dlatego sie pytam ale wydaje mi sie ze kwas jest o wiekszym stezeniu i z tego co sie dowiedzialem byl uzywany w metalurgice (a tak nawiasem mowiac nigdy dobry z chemii nie bylem :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarross Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Jeżeli nalot na powierzchni to tlenki, węglany i wodorotlenki miedzi to można spróbować kwasu fosforowego ew. odrdzewiaczy. Chlorku żelaza zdecydowanie nie polecam - rozpuszcza on miedż a nie produkty utleniania. Dobrze też powinien poradzić sobie EDTA (udało mi się kiedyś rewitalizować tym zasiarczaniony stary akumulator - rozpuszcza sole aż miło). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Zupełnie jak rekalma proszku do odchudzania ... biFohr und after ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Kupiłem sobie przed wczoraj papier 2500 i będę czyścił tak aż uzyskam efekt po prawej :D :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 ty to uzyskałęś pamierem czy chemią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 polerka rox ;-) Klejone zlaczki maznalem farba w sprayu - imitujaca mosiadz .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 a polerowałeś pastą ? i czy łapą czy miałeś jakiść szlifierke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 uapOM ... Oczywiscie to co widzisz t o NIE WSZYSTKO polerka - luty srebrne nagzrewnicy sa pokryte lakierem .... to szare co widzisz na prawej fotce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 nie dawaj prosze wiecej zdjec ituriel bo mam coraz wiekszy problem z powstrzymaniem sie przed jej kupnem :P ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 moja taka ładna to nie jest ale jeszcze sie postaram bo poloerowanie mi sie nie widzi czekam na szlifierke i elektordy a dzisaj w swojej kończe wymieniać płaskowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 ty szcoztką drucianą płaskowniki czyściłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Kąpałem moją nagrzewniczkę w roztworze kwasku cytrynowego + woda destylowana... Tak pozostawiona na noc w misce zmieniła się troszeczkę i wyszedł jakiś czarny nalot, a na finach pojawiły się malutkie kryształki... :roll: Może mi ktoś powiedzieć co to qrcze jest: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...