NAZIR Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Jak za szeroki? Do tego używa się wąskich brzeszczotów jednostronnych - pasują idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 ja mam taki 2 stronny... i nim się znęcam na starym radiatorku z P3 (robie radiatorek na ram graphy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 o taki brzeszczot chodzi, tu z naklejonym papierem wodnym 200 do szlifowania kanałów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 qrde, gdzie ta lupa... :lol: dostane takie cuś w sklepie z "artykułami metalowymi"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 z wawy jestes to na 100% dostaniesz w jakis hipermarketach typu łobi/praktiker/lerła merlę;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) \ O O / \___/ to tam już d..ę pakuje Edytowane 30 Maja 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) czy tylko ja z Loganem nie rozumiemy bobsleja? Właśnie skończyliśmy pierwszą część męczarni w piwnicy. Obiecałem fotki nagrzwnicy Logana po US. Oto i one: Mówiełem już wczesniej, że się delikatnie zawiodłem.. ale to co zobaczyłem po rozlutowaniu drugiej części zupełnie nas przeraziło: Czyli UltraDźwięki nie są takie cudowne albo działają na określiny rodzaj brudu :D Za to tego nie będę komentował: Aha.. oto sprzęt, na jakim pracowaliśmy: WNIOSEK: jeśli masz kupić odpicowaną i błyszczącą się z zewnątrz nagrzewnicę za 100 zł od mit...a czy kogo kolwiek, kto nie czyści nagrzewnic mechanicznie od środka.. to zastanów się dwa razy czy chciałbyś, aby takie coś znalazło się u Ciebie w układzie :mellow: i czy nie szkoda bloków i pompki. p.s tylko czemu moja nagrzewnica tak ładnie się wyczyściła? ehh.. jaki ten świat tajemniczy :P aaaa, o zgrozo zrozumiałem: qrde, gdzie ta lupa...bobslej, wystarczy kliknąć na obrazek a i lupa się znajdzie :D Edytowane 30 Maja 2005 przez ma3ek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 WNIOSEK: jeśli masz kupić odpicowaną i błyszczącą się z zewnątrz nagrzewnicę za 100 zł od mit...a czy kogo kolwiek, kto nie czyści nagrzewnic mechanicznie od środka.. to zastanów się dwa razy czy chciałbyś, aby takie coś znalazło się u Ciebie w układzie :mellow: i czy nie szkoda bloków i pompki.świete słowa świete słowa widze że nie tyklko ja oczekiwałem cudów po tej metodzie a wiec pozostaje żmudne i meczace czysczenie mechniczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 ma3ek, to to mnie kurcze zasmuciłeś wieścią. A ja już się zastanawiałem czy by Ci jakiejś nagrzewniczki na audioterapię nie podesłać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Ano niestety... pozostaje rozpruwanie i brutalna siła ;-). Zwróćcie uwagę też na fakt, że niektóre kanały są zatkane całkowicie lub częściowo cyną (podczas produkcji). I teraz- albo podgrzać je i przepchnąć zator, albo rozpiłować (zatory częściowe). Obie metody grożą niestety rozszczelnieniem czy to kanałów czy też połączenia kanał-spód zbiorniczka- wiem z obdukcji :-( ... To drugie da się załatać- pod warunkiem, że nieszczelność znajduje się na jednym ze skrajnych kanałów. Może jednak warto zostawić taki zator niż zmarnować wiele godzin na wcześniejszym czyszczeniu (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 (edytowane) usiłowałem brzeszczotem przepychać, gucio... na 18 kanałów 2 były nie zatkane :sad: reszta tak jakby ktoś chłodził tą nagrzewnicą beton. no i się brzeszczot złamał :mur: Jadę p o drugą A może to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52821565 Też fiatopoldek Edytowane 31 Maja 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legol Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Ech... a myślałem, że myjki ultradźwiękowe sobie poradzą :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 (edytowane) a ja mam problema: ta lada po ultradzwiekach wyglada ciagle jak kupa wiadomo czego. na tej fotce http://img179.echo.cx/my.php?image=us17xx.jpg widac cos co nazir nazywa dnem i wg niego jest z mosiadzu. zostalo to potraktowane szczotka typu druciak i jest ciut lepiej. jednak jak drapie sie to zawziecie czyms ostrym (srubokretem:D) to dochodzi sie do czegos zlotego (chyba ten mosiadz) a czegos identycznie wygladajacego jak to zlote tylko ze srebrne ale moze za bardzo drapalem:/ generalnie jest to syzyfowa praca jakies 10 min na paseczek miedzy 1 rzedem 3 kanalow a kolejnym i do tego nie wiem co zrobic z tymi kanalamy wystajacymi bo w miejscu gdize sie stykaja z dnem zostaje do cholerstwo i nie chce zejsc no i te koncoweczki kanalow tez sa otegowane tym czym czarnym czyms ale tak sie gna i maja taki paskudny ksztalt ze za cholere nawet jednego nie moe wyczyscic do zlotego koloru. ma3ek mowil ze to nie ma sensu bo i tak tego woda nie wyplucze nigdy ale mi sie to cholernie nie podoba bo lekki drap srubokretem i jak daje pod kran to woda sie robi czarna od gowna:/ przegladalem prace nazira i u niego to dno jest cale czarne od chyba tej "zczernialej cyny". wy to czyscicie do ladngo zlotego kolorku? jestli tak to jak? Edytowane 31 Maja 2005 przez [hS.4f] Logan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Tytan "Kamień i rdza" i szczota druciana na wiertare ;) śrubokręt też dobry, jak juz nie pora na załączanie sprzetu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Ano niestety... pozostaje rozpruwanie i brutalna siła ;-). Zwróćcie uwagę też na fakt, że niektóre kanały są zatkane całkowicie lub częściowo cyną (podczas produkcji). 1473500[/snapback] Racja, sam mialem taka trafiejna nagrzewke od Poldka i byla resztkami przytkana. Probowalem to cisnieniem ale na koncu zaczalem przebijac kanaly brzeszczotem (pukajac delikatnie) co czyscilem i szlo piknie az do czasu jak trafilem na upartego i niestety operacja sie udala a pacjent zszedl :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Yyy, a gdzie Ty u mnie widzisz to "całe czarne"? Za każdym razem czyszczę mechanicznie (szczotka druciana) dno aż do czystej cyny, czyli do usunięcia ciemnej warstwy powstałej w trakcie kwaśnych kąpieli. Rezultaty są dwojakie - albo srebrzysta powierzchnia, albo nieco szarawa aczkolwiek z metalicznym połyskiem (to drugie jak mniemam wystepuje w przypadku lutu z zawartością ołowiu). Uzywam szczotki drucianej do multiszlifierki i to na tyle intensywnie, że po jednej nagrzewnicy ze szczotki właściwie nic nie zostaje. To co widać na tej Twojej fotce faktycznie nie wygląda ciekawie, jeszcze trochę pracy wymaga. Ale w żadnym wypadku nie dokopuj się do mosiądzu, zwłaszcza przy samych kanalikach, bo Ci się wszystko porozszczelnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 http://mod-planet.com/modules/subjects/pag...wnica/hc_11.jpg to jest to cale czarne:D skoro do zlotego mam nie kopac to nie wiem do jakiego stanu to doprowadzic. dobra to przeczyszcze kanaliki i pojade znowu do ma3ka niech on sie martwi:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 ale ona czysta! chyba w smole kąpana :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Czarne powiadasz? No to pogratulować sokolego wzroku. :lol: W takim razie proszę bardzo jak to wygląda przez dziurę: Oraz specjalnie dla Ciebie fotka czegoś równie czarnego w podobnej sytuacji oświetleniowej jak na cytowanym przez Ciebie zdjęciu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 jak wiecie, (znowu) poszukuje chłodnicy. Co o tym myślicie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52638189 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52928876 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53131752 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53227793 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52821565 Którą polecacie??? zależy mi na cenie bo kompa modernuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nUar Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 (edytowane) czytanie tego całego tematu 23 stronicowego zamierzam odbyć później, to będzie BARDZO zasochłonne :) żeby nie zakładać nowego tematu mam pytanie: jak usunąć rdze z miedzianych blaszek (to chyba są finy czy jakoś tak) w nagrzewnicy ?? Edytowane 7 Września 2005 przez nUar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 rdzer z miedzi? was...........? Albo rdze ze stali, albo utleniona miedz .... Zamocz w kwasku cytrunowym na pare dni... ja tak robie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nUar Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 wkradł mi sie chochlik :D oczywiście rdze z alu, a ocet moze być ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Nie wiem. Chyba nie. Ocet do miedzi tsak jak kwasek tylko ze tak nie jedzie. Mi sie miedz ładna zrobiła po tym. Po za tym mam nieodparte wrazenie ze alu nie rdzewieje, ale moge sie mylic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Aluminium napewno nie rdzewieje. Skoro ktoś odświerzył wątek to wrócę do mojej relazji z czyszczenia. Po wyczyszyszczeniu jak w poprzednich postach 3 nagrzewnice siedzą u mnie od tamtej pory w układzie. Woda jest czysta, nie ma żadnych farfocli, nalotów itp. Teraz zabrałem się za czyszczenie nagrzewnicy od Recordera a po nim zabieram się za chłodnicę od syreny (100% miedź !!) i zobaczymy jak z nimi będzie. Będę musiał zmienić metodę czyszczenia bo padła mi pompka o wydajności 2000l/h (zabił ją kret!! :mur: ) i albo użyję jakiejś pompy do CWU albo aquaeli 600l/h będę używał... Z zewnątrz najlepiej się czyści szmatką i cifem - szoruje się, szoruje, aż jest czyściutka a potem to samo tylko pastą polerską i jest super. A może ktoś już znalazł super metodę na wyczyszczenie nagrzewniczki ??? ps. a może by używać calgonu jako dodatek do wody przy eksploatacji WC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Aluminium napewno nie rdzewieje. Skoro ktoś odświerzył wątek to wrócę do mojej relazji z czyszczenia. Po wyczyszyszczeniu jak w poprzednich postach 3 nagrzewnice siedzą u mnie od tamtej pory w układzie. Woda jest czysta, nie ma żadnych farfocli, nalotów itp. Teraz zabrałem się za czyszczenie nagrzewnicy od Recordera a po nim zabieram się za chłodnicę od syreny (100% miedź !!) i zobaczymy jak z nimi będzie. Będę musiał zmienić metodę czyszczenia bo padła mi pompka o wydajności 2000l/h (zabił ją kret!! :mur: ) i albo użyję jakiejś pompy do CWU albo aquaeli 600l/h będę używał... Z zewnątrz najlepiej się czyści szmatką i cifem - szoruje się, szoruje, aż jest czyściutka a potem to samo tylko pastą polerską i jest super. A może ktoś już znalazł super metodę na wyczyszczenie nagrzewniczki ??? ps. a może by używać calgonu jako dodatek do wody przy eksploatacji WC ? 1638580[/snapback] Chyba Recorda..... Hmmm, mysle ze Calgon to nie głupia mysl. Stosował moze ktos? Chociaz w zasadzie to nie pottrrzeba go jak sie demineralki uzywa, bo w tedy kamienia ni ma ;) A co do aluminium to ten ironicnylol (emotikonka - :lol:) to swiadczył o tym, że ja dobrze wiem ze alu nie rdzewieje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nUar Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 nie mówie że sie mylicie, nie wykłucam sie bo nie wiem, ale moje srebrene (taki mają kolor po odrapaniu) finy są pokryte czymś brązowo-czerwonym nalotem, pyłem (wygląda jak 100%'owa rdza) więc co to jest jeśli alu nie rdzewieje ? jak sie tego pozbyć, mechnicznym metodą mówie nie bo finy miejscami sie sypią, dosłownie, i są bardzo miękkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 to nie masz aluminiowej tylko stalowa nagrzewnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Alu nie rdzewieje (rdza to tlenek żelaza)- alu koroduje- utlenia się w wyniku czego powstaje taki biały proszek i wżery, np: Jeśli nie masz pewności co do materiału z którego wykonane są lamele przyłóż do nich magnes- jeśli się "przylepi" to stal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 @kszonek: Jak przeczytałem twojego posta na temat Calgonu, stwierdziłem ze to może być nie głupi pomysł. Wsypałem troche i zobaczymy jutro, czy chociaż mi zejdzie nalot z węży, które już sie zrobiły szarawe. Zle to to chyba nie powinna wpłynąć ani na pompke ani na nagrzewnice. Na nagrzewke to to ma tylko pozytywny wpływ. A że tego środku urzywa sie w pralkach, gdzie są urzyte różnego rodzaju materiały, tak wiec w WC powinno też sie sprawdzić. OT: czy do barwienia wody, albo urzycia już zabarwionego płynu stosował już ktoś płyn do mycia szyb? Są różne kolory ... zwłaszcza mocne niebieskie i zielone. I moim zdaniem nie potrzebne by było żadne borygo ani demineralka, gdyż mają one już dodatki alkoholu i innych bakteriobójczych środków. Co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...