Dziadoslaw Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Niedlugo bede przerabial swoje WC na rev2 :) w zwiazku z tym mam pytanie czym nalepiej teraz radzicie odkamienic srodek nagrzewnicy, kadeta? na zew jest pomalowana na czarno i nie bardzo chce ta farbe zdzierac, ogolnie chodzi mi tylko o srodek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Mam mosiezno-stalowa chlodnice oleju (made in CCCP) i teraz takie pytanie - Jak usunac z niej rdzawy nalot - nie jest ona nigdzie przezarta, zaden syf w postaci platow rdzy z niej wypada Do srodka nalalem benzyny ekstrakcyjnej zeby wyplukac olej, potem wpakowalem tam cos 'kamien + rdza' a na koniec poprawilem wybielaczem - i wlasnie po 'bielince' pojawil sie rdzawy nalot :mur: Co tam wlac do srodka zeby nie pogorszyc jej stanu, a pozyc sie rdzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Wiecie co ostatnio zauwazylem? Otoz zdemontowalem uklad WC (uszy zaczynaja mnie bolec, ale coz - musialem...), i chcialem wyczyscic wszystkie elementy przed sprzedaza. Nagrzewnica (kadet) byla czyszczona w srodku chemia, myslalem ze jest OK. Ale wpadlem na pomysl zeby wsadzic do niej pokruszona tabletke, taka co sie wrzuca do czajnika zeby go odkamienic. Pokruszylem ja, wsypalem do nagrzewnicy i zalalem wrzatkiem, a calosc wsadzielm do gara i zaczalem gotowac. Pozniej dorzucielm jeszcze 2 tabletki do gara ogolnie. Po godzinach woda stala sie doslownie brazowa, z nagrzewnicy wyplynely jakies syfy :/. Moze to jest dobra metoda. Aha, na bank jest bezpieczna, nagrzewnica dziala i nawet kolorek na finach i zbiorniczkach jakis taki ladniejszy sie wydaje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) Po oleju w silniku raczej kamien sie nie osadza - chodzi o to ze za czasow oleju rdzy i kamienia tam nie bylo, dopiero po uzyciu wybielaczu pojawil sie rdzawy meszek. Chodzi mi o to zeby sie tego ustrojstwa pozbyc Edytowane 12 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 jesli to jest tylko taki nalot, to moze sprobuj isopropanolem go potraktowac (to jest plyn, ktorego uzywa sie np. w serwisach GSM do czyszczenia telefonow po zalaniu - czysci mosiezne i miedziane pola kontaktowe, styki, usuwa korozje spod elementow SMD, ogolnie jest bardzo mocno penetrujacy). Moze sie nada, butla litrowa kosztuje na allegro cos kolo 20 PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Do czyszczenia urzywam stęrzonego kwasu solnego, azotowego, siarkowego (30-60%) wykorzystywanego w ogrodnictwie do zakwasznia gleby pod uprawę roślin. Do uszczelniania małych nieszczelności powstałych w wyniku działania kwasu, szkła wodnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Mam pytanie. W jakim sklepie można najtaniej kupić nagrzewnica samochodową i jaki od jakiego modelu samochodu najlepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>? Z góry dzieki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 za cene nagrzewnicy z mototryzacyjnego kupisz chłodniczke dedykowaną do wc od niemców za podbna kase ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 A dobrym sposobem będzie wrzucenie nagrzewnicy do wrzącej wody wymieszanej z octem na jakąs godzinkę? Proszę o odpowiedź ponieważ kompletnie się na tym nie znam. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Jaka to nagrzewnica, bo jak alu to odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 --Muciek> Moja nagrzewnica to zwykły poldek i nic więcej. Z góry tylko obczyściłem trochę papierem ścienym farbę i tyle. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 A metalowa podkladki usunales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 A metalowa podkladki usunales?Nie za to się nie brałem. Chodzi mi o to oby nagrzewnicę wrzucic prosto do tego wrątku z octem bez żadnego rozbierania bo się na tym nie znam. Można tak i nie wyjdzie to nagrzewnicy "bokiem"? POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Mam pytanie co do elektrolizy bo kiedys robiłem rozlutowanemu fiatowi i wyrzarło kawałek... Teraz bede robic elektrolize zalutowanej nagrzewnicy... i gdzie najlepiej podpiąć tzn. w którym miejscu nagrzewnicy zachaczyć -?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Elektroliza na syf nic nie daje! Wyżarło, bo pewnie odwrotnie podłączyłeś, inaczej nie ma możliwości. Robiłem eksperyment. Rozlutowałem fiata, wcześniej go nie czyszcząc i z całym syfem wrąbałem go do michy z roztworem soli, 5,5A, 1h wyciągnąłem i co? Syf jak był tak został, a nic nie znikło. Edytowane 26 Lutego 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 to w takim razie poco komu elektroliza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dc10 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 to w takim razie poco komu elektroliza? Elektroliza utlenia miedź!!! Jest to jedyny i wystarczający powód żeby jej nie stosować do czyszczenia nagrzewnic. Kiedyś pisałem topic z przemyśleniami na temat elektrolizy i jej szkodliwości przy czyszczeniu nagrzewnic, ale zainteresowanie było na tyle małe że gdzieś tam sobie umarł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 zgoda utlenia miedz ale takze zwiazki ktorych my nie chcemy oraz zanieczyszczen z miedzi ;] podobnie z mosiadzem ;] pozatym jeszcze sie nie spotkalem zeby mi jakas dziure przez to zrobilo albo wzer, by chyba to musialo by trwac bardzo dlugo, przeciez podobnie dzialaja odkamieniacze i cala reszta wiec nic nowego nie zostalo odkryte ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 bede miec nagrzewnice od tico, jest w miare czysta. Wiec nie robic mam elektrolizy? Co jest najlepsze do srodka? ocet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 odkamieniacz cilit to badziwie najlepszy taki co od razu "kluje w oczy" u siebie kupilem tytana za chyba 9zl rece od razu robily sie miekkie a z nagrzewnicy momentalnie splywal mosiadz ;) charakterystyczny rozowy nalot ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Czy można czyścic nagrzewnice od Rekorda (harrison) fosolem???? Chodzi o czyszczenie w srodku. // Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 jesli nie jest tragicznie urombana w srodku to zagotój ocet, wlej do srodka, zostaw na chwile, potrząsnij pare razy i wylej. Mi kiedys pompgło jak miałem nagrzewnice, tez od rekorda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Już wiem że fosolem niemożna, ale zrobiłem to już kretem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 bede miał niedługo kadeta slim i chciałbym go troszke "podreasować" czyli wypolerowac zbiorniczki i pomalować finy.. a własnie czy nie strace na wydajnosci jak "prysne" finy na czarno? Oczywiscie matowy w sprayu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 A po co malować na czarno??? Lepiej weź go zostaw w na godzinke w roztworze kwasku cytrynowego z woda. Ja sypałem chyba 5 torebek na 10l wody i syf zeszedł i mam ładne finy, jak chcez żeby ci przyczarniały to wez wygotuj w occie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 jak z wierzchy prysniesz to nie straxcisz wydajnosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 ona jest czysta na zewnątrz, ale będe budowac shrout z plexi, a te finy szare nie ciekawie wyglądają, czarne myslze ze bedą ok, a zbiorniczki wypoleruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Zobacz, jak mechl!n obrabia swoje nagrzewnice. Psika na finy lakierem z wierzchu (nie wchodzi głęboko) i mówi, że nie traci na wydajności. Ja bym mu wierzył, bo nie mam podstaw, żeby tego nie robić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 ale najlepiej jest dać poprostu odrazu farbe czy czyms specjalnym wyczyscic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Hmm, no myślę, że przynajmniej czymś zdezynfekować - przypuszczam, że tak ci będzie pisać na opakowaniu farby, którą zakupisz. No bo w końcu jakbyś miał nagrzewnicę uwaloną w oleju to by lakier zbyt dobrze chyba się nie trzymał. Pewnie będzie trzeba użyć jakiegoś alkoholu izopropylowego albo innego wynalazku, chociaż tutaj tylko teoretyzuję, bo własne wc dopiero będę składać na dniach/tygodniach raczej;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...