Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem cały topic ale nie wiele się dowiedziałem odnośnie czyszczenia nagrzewnic ALU :/ Może ktoś zna jakieś tanie domowe sposoby czyszczenia Alu?? Czy Ocet+ciepła woda to dobry pomysł??

Mam taką nagrzewnicę:

http://moto.allegro.pl/item297315904_nagrz...rt_orginal.html

Dostałem ją za darmo więc nie mogę narzekać :D

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swoim rekordem robilem podobnie aczkolwiek troche inaczej.

bo dorwalem stary czajnik elektryczny i w nim gotowalem ocet i bezposrednio wlewalem do nagrzewnicy. po kilku minutach szlaufem ogrodowym zimna woda przemywalem pod sporym ciesnieniem az syf przestal wylatywac i tak kilkukrotnie :] i przy okazji sie czajnik odkamienil :D a i nagrzewnica przestała rzygac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osa512 Rekord o ile się nie mylę jest miedziany a mój Behr jest Aluminiowy więc proszę porady dotyczące czyszczenia nagrzewnic Alu a nie CU :] Chyba że Ocet nie szkodzi Alu??

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wy bierzecie sily na takie Cyrki z tymi nagrzewnicami ??

Mialem jedna nowke 42zl alegor (przez 3 miesiece) od WV golfa ,

tak sie zapychala kurzem ze ja wywalilem na hasiok .

Wydalem troche siana na Core Pro

i teraz raz na miesiac wystarczy ja raz pedzlem przejechac zeby ja odkurzyc 5s roboty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem.Chciałem napisać coś o czyszczeniu swojej nagrzewnicy a właściwie całego układu chłodzenia w mojej Hondzie civic 91, EC9.Miałem problem z ogrzewaniew więc wymieniłem termostat.Troszkę się poprawiło, ale i tak słabo grzało.Zalałem więc układ litrem octu i jeździłem z tym tydzień czasu, żeby nie rozbierać tego.Niestety ocet nie pomógł.Okazało się, że poprzedni właściciel jedźił na zwykłej wodzie z kranu bo jak zobaczyłem od środka blok silnika to mało nie zemdlałem tyle tam kamienia było, że nie było widać metalu!!Nagrzewnicy nie dałem rady wyjąć, ale i tak nie dało by mi to dużo skoro cały układ jest zasyfiony.Płukałem sepecjalnym płynem do płukania ukałdu chłodzenia, niestety również bez skutku.Postanowiłem zryzykować rozsczelenie układu chłodzenia i kupiłem odkamieniacz do czajników.5 opakowań po 2 złote.Jeździłem na tym jeden dzień.Gdy spusciłem wodę wyleciała prawie czarna z mnóstwem syfu a kamień prawie nie ruszony.Postanowiłem powtórzyć operację.Na drugi dzień znów zleciało mnóstwo syfu ale silinik w środku czyściutki. :D Podpiałem wąż ogrodowy do nagrzewnicy i wypłukałem jeszcz dużo syfu z niej i całego silnika.Grzeje super, nic się nie rozszczelniło na razie.Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowym użytkownikiem.Chciałem napisać coś o czyszczeniu swojej nagrzewnicy a właściwie całego układu chłodzenia w mojej Hondzie civic 91, EC9.Miałem problem z ogrzewaniew więc wymieniłem termostat.Troszkę się poprawiło, ale i tak słabo grzało.Zalałem więc układ litrem octu i jeździłem z tym tydzień czasu, żeby nie rozbierać tego.Niestety ocet nie pomógł.Okazało się, że poprzedni właściciel jedźił na zwykłej wodzie z kranu bo jak zobaczyłem od środka blok silnika to mało nie zemdlałem tyle tam kamienia było, że nie było widać metalu!!Nagrzewnicy nie dałem rady wyjąć, ale i tak nie dało by mi to dużo skoro cały układ jest zasyfiony.Płukałem sepecjalnym płynem do płukania ukałdu chłodzenia, niestety również bez skutku.Postanowiłem zryzykować rozsczelenie układu chłodzenia i kupiłem odkamieniacz do czajników.5 opakowań po 2 złote.Jeździłem na tym jeden dzień.Gdy spusciłem wodę wyleciała prawie czarna z mnóstwem syfu a kamień prawie nie ruszony.Postanowiłem powtórzyć operację.Na drugi dzień znów zleciało mnóstwo syfu ale silinik w środku czyściutki. icon_biggrin3.gif Podpiałem wąż ogrodowy do nagrzewnicy i wypłukałem jeszcz dużo syfu z niej i całego silnika.Grzeje super, nic się nie rozszczelniło na razie.Polecam.

Witaj

to jest wzorowy user :D bierzcie z niego przykład

ja chyba zaraz pójdę przeczyścić chłodniczki tak asekuracyjnie bo nie wierze w płyny fesera ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi