Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Kolo astry powiadasz :D :D , mieszkam na pilczycach :D

A w ktorym dokladnie sklepie?

Ctzscilem moja nagrzewnice od Kadeta z takiego dziwnego nalotu na zewnatrz, jakies 5mm od gory takie szare cos jk kamien albo jakas stara farba. Potraktowalem to rozpuszczalnikiem do starycz powlok lakierniczych, ostro cylitem i wrzatkiem. Jest juz prawie czysta wszedzie tylko ten dziwny osad na finach u gory(nizej jest piekny miedzianny kolor), myslisz ze ten ply to usunie?? Marze o pieknej czerownej chlodnicy...mam nadzieje ze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a tak wogole wyczyscil ktos ten syf na zewnatrz nagrzewnic od Kadeta?? Widzialem na zagranicznym serwisie jak cyscili ja elektroliza i kwasem solnym i ten osad na zewnatrz(ok 0,5 cm od gory na finach) dalej im zostal. Ponizej tego 0,5cm byl piekny miedzianny kolor.

Na innych nagrzewincach tez jest co stakiego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy stosował ktoś jakiś płyn kontretny do płukania układu chłodzenia  samochodu jak tak to jakie efekty bo ten płyn a&t flush radiator do Cu co pisał o nim finalcell nie potrafię kupić nigdzie

Qrde - ja tez nigdzie nie moge tego znalezc :? Cale miasto oblecialem i nawet o takim czyms za bardzo nie slyszeli... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja zobaczylem swoja nagrzewnice, ktora kupilem na szrocie to sie przestraszylem, po prostu cala czarna i zasyfiona tak, ze nie bylo widac z czego ona jest. Facet zapewnial ze boki sa miedziane, blaszki wygladaly na stalowe i zardzewiale, ale coz wzialem. Zabralem sie do czyszczenia , najpierw druciana szczotka - wyczysciilem brzegi i blaszki na tyle ile sie dalo, wyplukalem syf z blaszeki pozniej specjalna szmatka do czydzczenia miedzi wypucowalem boki. Jednak blaszki byly nadal brudne. Wtedy w chemicznym kupilem plyn - odrdzewiacz i odtluszczacz do stali "fosol" - zawieral 35% kwasu fosforowego. Blaszki smarowalem pedzlem i po jakies 1 min syf puszczal, calosc wyplukalem i teraz mam przyzwoicie wygladajaca nagrzewnice. Nie pozbylem sie jeszcze syfu ze srodka , odkamieniacz nic nie daje. Teraz kupilem na stacji plyn do czyszczenia ukladow chlodniczych z osadow, mysle ze podziala. W planach jeszcze malowanie calosci prawdopodobnie sprayem imitujacym miedz dla ladnego wygladu. Jak skoncze prace to postaram sie zamiescic jakas fotke.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo malowania, czy farba ma jakis wplyw na przewodnosc cieplna chlodnicy? Czy jest on tak maly ze mozna spokojnie popryskac? Na wygladzie to zyskala by napewno wiele, a na skutecznosci pewnie by za duzo nei stracila.

Nie trudno sie domyslec, ze farba bedzie działała negatywnie. Lepiej ladnie wyczyscic nagrzewnice niz ja malowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo malowania, czy farba ma jakis wplyw na przewodnosc cieplna chlodnicy? Czy jest on tak maly ze mozna spokojnie popryskac? Na wygladzie to zyskala by napewno wiele, a na skutecznosci pewnie by za duzo nei stracila.

Nie trudno sie domyslec, ze farba bedzie działała negatywnie. Lepiej ladnie wyczyscic nagrzewnice niz ja malowac.

A co powiesz na Black Ice'y ?? Ten czarny kolor to chyba farba, skoro DD sie na to zdecydowal to straty raczej nie sa za duze, a efekt wizualny wzrosl by napewno sporo. Mam chlodnice od Kadeta i na gorze finow jest ten bialy osad, czy powloka zabezpieczajaca...i nie wyglada to tak jak bym chcial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to biale badziewie na gornej krawedzi finow to jakies tlenki cyny- finy i plaskowniki sa lutowane prawdopodobnie przez zanurzenie w cynie. Tez chcialem sie tego pozbyc ale nie mam pojecia jak to zrobic. Najbardziej skuteczne byloby to poprostu potraktowac palnikiem, cyna by sie rozpuscila i potem zastygla ladnie wygladajac ale najprawdopodobniej po takim zabiegu nagrzewnica by sie rozszczelnila, chociarz pewne to nie jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na Black Ice'y ?? Ten czarny kolor to chyba farba, skoro DD sie na to zdecydowal to straty raczej nie sa za duze, a efekt wizualny wzrosl by napewno sporo. Mam chlodnice od Kadeta i na gorze finow jest ten bialy osad, czy powloka zabezpieczajaca...i nie wyglada to tak jak bym chcial ;)

Skoro to miedz to na pewno jest to jakis rodzaj farby (o jakich wlasciwosciach i grubosci nie wiem). Zapytaj b3tona jak to dokladnie wyglada. Alu daloby sie jeszcze moze jakos anodyzowac.

Tez mnie zastanawia jak oni to robia, ale widac w tym przypadku estetyka (czyt. lepsza sprzedaz) jest dla nich wazniejsza niz wydajnosc.

Co do Kadeta to jest to cyna. Plaskowniki w tej konstrukcji uzyskiwane sa przez lutowanie ze zoba karbowanych blaszek. Ich krawedzie sa pokrywane wlasnie cyna, a odbywa sie to tak, ze rdzen nagrzewnicy jest zanurzany na glebokosc ok. 10mm z kazdej strony. W srodku masz 100% miedz/mosiadz, ale na brzegach zostanie szary osad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odtłuść powierzchnie, psikaj równomiernie i unikaj długiego psikania w jednym miejscu - robią się wtedy zacieki i brzydko wygląda.

a jeżeli jednak zrobi ci sie zaciek - spoko 8) - daj troche rozpuszczalnika nitro do farb na wacik albo szmatke alibo gąbke - przetrzyj miejsce z zaciekiem - farba zejdzie i będziesz mógł jeszcze raz pomalować miejsce gdzie był zaciek - popsikaj ostrożnie - miejsce po zacieku po ponownym pomalowaniu jest nie do odróżnienia od reszty pomalowanej powierzchni.

farby w sprayu (ceny z praktikera) :

normalne - cena ok 10-13 zł za 400 ml

metalizowane ( np. farba w kolorze miedzi ) - 20 zł za 400 ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu tego wątku chcialbym się podzielić moimi uwagami co do czyszczenia nagrzewnicy. Otóż nabyłem nagrzewnicę od żuka. Była cała brudna z zewnątrz i w środku więc zasłużyła na:

Zewnątrz:

1. 48h moczenia w kwasku - generalnie nic nie dało , jaka była brudna taka i została, no może ciutkę była czystsza

Wewnątrz:

1. 2h zalanie gorącym octem - trochę wypłukało ale nie za wiele

2. Rewelacyjny środek o którym prawi finalcell to mrzonki. Nabyłem "super flush radiator" firmy K2 (jest w każdym motoryzacyjnym) - czyli środek do czyszczenia układu chłodniczego z osadów. Zalałem, zostawiłem na 2 dni (choc piszą w instrukcji że na 30 minut) i cos tam wypłukało. Ale chciałem jeszcze raz sprawdzić i kupiłem odkamieniacz od czajników etc( w sklepie z agd za 2 zł) i po 30 minutach od zalania wypłukałem o wiele wiecej niz po tej zabawie z flush radiator! Tak więc syf ciągle jeszcze jest i nie wiem jak sie go pozbyć. Po podłaczeniu tej nagrzewnicy do układu temp mi spada o 1 stopien i tak naprawde chyba wcale nie oddaje ciepła, bo jest zimniejsza od temp wody.... Więc nie wiem co jest? Chyba jeszcze jest zakamieniona... Jakies pomysły bo juz ręce opadają. A ile wam spadła temp po podlączeniu nagrzewnicy?

Za to do czyszcenia na zewnatrz odkryłem fajny środek. W Netto jest cos takiego jak "all Grill" - środek do czyszczenia grilli i piekarników z przypaleń (3zł). Po zalaniu miedzianych finów i 5 minutach czekania pozostało mi spłukać wodą nagrzewnice (woda długo była czarna) i moim oczom ukazała sie piękna czysta miedź w stanie nienaruszonym. Gorąco polecam!

I czym jeszcze można usunąć kamień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi