Ituriel Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 lokee - jesli finy sa pozaginane, to wiele nie zdzialesz - bedzie wygladac jak wygladalo, choc beda przynajmniej odblokowane. a co do plastiku ... To ma mi kompa chłodzic, a nie za talerz sluzyc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 lokee - jesli finy sa pozaginane, to wiele nie zdzialesz - bedzie wygladac jak wygladalo, choc beda przynajmniej odblokowane. a co do plastiku ... To ma mi kompa chłodzic, a nie za talerz sluzyc :-) nie wiele :))))) wyprostowalem finy wyglad 200% ladniejszy niz poczatkowy , wlasnie przechodzi odfarbianie i wtorne odkamienianie , dzielo pokaze jak skacze pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Witam. Przedstawiam swoje nagrzewnice. Po pierwsze nagrzewnica z recorda jeszcze brudna prosto ze szrotu: No a teraz po czyszczeniu efekt końcowy oraz po przeróbce wylotów: No a tu nagrzewnica moja stara, którą właśnie wymieniłem na nagrzewnice z recorda: Mały komentarz: Po wymianie nagrzewnic temperatura nic się nie zmieniła :((( Procek to xp 10x200mhz 1.55V. Koszt nagrzewnicy z recorda: 30zł na szrocie + 20zł za przerobienie w warsztacie od hłodnic + 7 butelek octu za 90groszy jedna sztuka. Suma to około 60zł za całość. Jak czyściełem nagrzewnice: 24 godziny ją moczyłem w gorącym occie 3 butelki na zewnątrz rozrobione z wodą gorącą i jedna butelka do wewnątrz. Następnie w tej wodzie gotowałem nagrzewnice około godziny. Następnie wymieniłem ocet z tym ze 1 butelka do sierodka i 2 na zewnątrz i tak 12 godzin. Efekt widać na zdjęciach. Najbardziej mnie martwi fakt, że wymina nagrzewnicy nic nie dała. Może problem leży po stronie tego, że nagrzewnice trzymam w sierodku obudowy na górze w miejscu napędów 5,25". W pierwszym wc miałem nagrzewnce na zewnątrz kompa i tem. max 35 stopni a teraz max to 43. Bloczek na CPU mam włsnego projektu, a pompka to aquaszut 600l/h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 zamiast znacznika link musisz dac tylko nie przeginaj z rozmierem fotek. btw sprzedales juz tego stara?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 strasznie drogo za przeróbke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 zamiast znacznika link musisz dac tylko nie przeginaj z rozmierem fotek. btw sprzedales juz tego stara?? Dzięki za info, ale chyba byłem ślepy, że nie widziałem opcji Img :? Co do nagrzewnicy od star jeszcze jej nie sprzedałem. Co do ceny przeróbki no ja wiem, że 20zł to dużo ale miałem sam przerobić ją ale oklazało się, że w tych zbiornikach od recorda w sierodku sa rurki. One się nie kończą wraz z nagrzewnicą tylko są w sierodku. Z tego powodu samo ucięcie rurek i zaklejenie dziur oraz wywiercenie otworów na nowe u góry w warunkach domowych było by trudne. Wolałem dać komus kto to robi na codzień przynajmniej jak zrobi będe miał pewność co do roboty oraz szczelności nagrzewnicy. Dla mnie taka operacja jest warta max 10zł no ale co miałem zrobić :( musiałem zapłacić. Jeszcze wam mogę pokazać mój wc w kompie ale prosze sie nie śmiać. Kryterium tego układu miało być wszystko w budzie kosztem temperatury i dlatego zamiast 35 mam 43 stopnie teraz. Wc mam już ponad rok więc widać tu już zabrudzone rurki i kawałek nowej, którą wsadziłem wczoraj wraz z nagrzewnicą. Od razu pisze, że od góry sa 2 wiatraki które wyciągaja powietrze na zewnątrz puszczone na 5V a których nie widać na zdjęciu.Zaraz posypie się kilkanaście uwag do tego ale prosze się nie martwić ten układ będzie jeszcze miesiąc potem zakładam blok na grafe a nagrzewnice chyba spowrotem wywale na zewnątrz budy. Wsadzam nowe rureczki i instalacje robie na wpól miedzianą tzn. dodatkowo z kolankami i rurkami miedzianymi. Mam nadzieje, że nikt mnie nie opieprzy za zdjęcia jedno ma tylko 150kb reszta poniżej 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacza78 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 narciarz: "Po wymianie nagrzewnic temperatura nic się nie zmieniła" hmmm a gdzie masz na niej jakis wiatrak ?? Mam taka sama i powiem ci, ze u mnie bez wentyla bylo ok 48*C w idle, po dolozeniu wiatraka 43*C, a ze shroudem spadla ponizej 40 (ok 39*C). Wiatrak jest jeden 12cm puszczony przez regulator obrotow na ok 6V. Rekord jaki mi sie udalo uzyskac to 33*C ale to bylo podczas mrozu przy otwartym oknie i wiatraku na max... fotki, zdaje sie, sa na http://carhtml.republika.pl/wc/ Ostatnio mi sie cos odkleilo od chlodnicy i jak odpalam kompa to cos lata przy bloku :) pozniej sie uspokaja ale jest to denerwujace... Tylko, ze nie chce rozbierac ukladu bo narazie, odpukac, nie ma wyciekow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 kacza78 => Od razu pisze, że od góry sa 2 wiatraki które wyciągaja powietrze na zewnątrz puszczone na 5V a których nie widać na zdjęciu. jak dla mnie to wystarcza ;] fajny ten rekordzik. czy jest on oparty bezposrednio na jakims napedzie czy ma mozliwosc zasysania powietrza od dolu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 kacza78 => Od razu pisze, że od góry sa 2 wiatraki które wyciągaja powietrze na zewnątrz puszczone na 5V a których nie widać na zdjęciu. jak dla mnie to wystarcza ;] fajny ten rekordzik. czy jest on oparty bezposrednio na jakims napedzie czy ma mozliwosc zasysania powietrza od dolu?? Widze, że się nie obejdzie bez kolejnego obrazka: U góry mam 3 dziury 80x80 z grilami z tym, że tylko w 2 mam wiatraki :)) Nie ma shrouda za bardzo ale i tak powietrze jest zasysane z dolu nagrzewnicy. Pod nagrzewnicą nie mam napędu żadnego. Ze starego cd-romu wziąłem obudowe i obruciłem ją do góry nogrami, żeby na grzewnica miała miejsce. Z przodu obudowy sciągnąłem zaślepke na 5.25 i powietrze powinno ciągnąć się z zewnątrz pod nagrzewnice. No a tak to wyglądało przez około roku ze starą nagrzewnicą od stara Temperatury wtedy miałem takie same jak teraz z tym recordem i to mnie martwi bo kiedys miałem kadetówke na zewnątrz i było lepiej 35max stopni. Kadetówka jest mniejsza od recorda przecież więc liczyłem teraz na spadek temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacza78 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 jak dla mnie to wystarcza ;] oops :oops: nie zauwazylem.... sorki :oops: ale chlodniczke polecam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacza78 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Temperatury wtedy miałem takie same jak teraz z tym recordem i to mnie martwi bo kiedys miałem kadetówke na zewnątrz i było lepiej 35max stopni. Kadetówka jest mniejsza od recorda przecież więc liczyłem teraz na spadek temperatury. Ja mysle, ze problem jest w tym, ze przez nagrzewnice leci cieple powietrze z budy. Sprobuj puscic wiatraki w druga strone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Tak się zastanawiam nad tym moim nowym układem i doszedłem do winiosku, że przyszczyną takiej samej temperatury na nagrzewnicy star czy opel record jest to, że record ma większzą powierzchnie oddawania ciepła i podgrzewa powietrze w budzie bardziej. Jak dotykam nagrzewnicy to jest ciepła woda tak samo. Wniosek nasuwa sie jeden nie opłaca się trzymać nagrzewicy w kompie w budzie lepiej ją dac na zewnątrz i zrobić shrouda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 witam panowie to moj pierwszy post :oops: zapewne nie ostatni :roll: moja kolezaka ma ojca ktory jest profesorem chemii i bede do niego pisal maila w sprawie czyszczenia chlodnicy od wewnatrz czyli z kamienia jezeli ktos chcialby uzyskac odpowiedz na jakies konkterne pytanie to prosze na maila... jezli uzyskam jakas "dobra" odpowiedz i sam to sprawdze to napewno opublikuje ps. pierwszy dzien na tym forum przeplacilem bolem miesni brzucha - ze smiechu :D --------------------------------- dopisuje zrobilem tak jak pisaliscie... zagotowalem ocet w czajniku dobra faza.... przy okazji czyszczenia chlodnicy (a mam od kadeta :twisted: ) wyczyscilem czajnik :banan: prze octem zrobilem mieszanke lyzka kreta na litr wody w sloiku i wlalem na chwile cos tam dalo ale czekam na lepsze efekty octu :D ------------------- kolejna dopiska co do octu... nie wiem czy zadzialal czy nie zadzialal... cos tam wylecialo zrobilem fajna mieszanka do czyszczenia finow czy jak sie to tam nazywa :] a mianowicie.... odkamieniacz cifa za 9 zeta + mleczko do czyszczenia + proszek do czyszczenia... wszystko wymieszac i czyscic szczotka do zebow... najlepiej taka bo zbyt twarda wygina finy o czym sie juz przekonalem :( po takim czyszczeniu nawet widze efekty oraz wlalem jeszcze troche odkamieniacza pomeszanego z duza iloscia wody... sufu leci mi coraz mniej... czekam na odpowiedz od profesorka... zobaczymy czy cos innego poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 robocat > substancja zmniejszajaca napiecie powierzchniowe wody! Powinno sie tego dodawac jak najmniej tak, zeby nie miala ona zadnego, mierzalnego wplywu na pojemnosc i przewodzenie termiczne wody. pH neutralne lub lekko zasadowe, zadnego pienienia, ani szybkiego ulatnianie sie. Z gory dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 robocat > substancja zmniejszajaca napiecie powierzchniowe wody! Powinno sie tego dodawac jak najmniej tak, zeby nie miala ona zadnego, mierzalnego wplywu na pojemnosc i przewodzenie termiczne wody. pH neutralne lub lekko zasadowe, zadnego pienienia, ani szybkiego ulatnianie sie. Z gory dziekuje :) spoko jak odpisze na moje problemy :) wysle twoje pytanko pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 moze by tak sktrocona wersje do F.A.Q ???:) narciarz co myslisz o tej nagrzewnicy od stara??? bo wlasnie zalatwilem sobie taka sama:) i nieweim czy mam sie nastawiac na puzniejsza wymiane (dopiero skladam wc) czy bedzie ok :) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack_top Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 W tej chwili mam nagrzewnicę od stara plus papst 17cm z "domowej roboty" bylejakim shroudem puszczonym na 7V. Wyniki jak w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 czyli styknie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 moze by tak sktrocona wersje do F.A.Q ???:) narciarz co myslisz o tej nagrzewnicy od stara??? bo wlasnie zalatwilem sobie taka sama:) i nieweim czy mam sie nastawiac na puzniejsza wymiane (dopiero skladam wc) czy bedzie ok :) ?? Prawde powiedziawszy to jest dobra nagrzewnica bo miedziana cała. Dobrze sobie radzi ale wybrałem recorda bo lepiej wygląda i ma inne wymiary oraz powierzchnie chłodzącą. Jak masz temperaturki niskie i cię zadowalają to jej nie zmieniaj proste. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunatic Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Własnie jakie wymiary ma ta nagrzewnica z rekorda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Własnie jakie wymiary ma ta nagrzewnica z rekorda? poszukaj na allegro to sie dowiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Teraz znowu moj kadecik :] ( dodam ze sprzedaje go ... za niedlugo bedzie ogloszenie na gieldzie... ) Jest wyczyszczona na zewnatrz, w srodku czyszcze jeszcze plynem specjalnym do nagrzewnic :mrgreen: . Popatrzcie na finy... i porownajcie sobie do zwyklego kadeta albo rekorda.... Ponad kilkakrotnie wieksza powierzchnia oddawania ciepla. Z moich obliczen wynika ze ma ona 80 000 zeberek ( ~220 w jednym rzedzie ( rzad sklada sie na jedna harmonijke :P ) x 36 rzedow... ) ... Mysle ze moze byc niezla wydajnosciowo :twisted: ( ja to wiem :] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 piękny kadett sheep :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 :) Dzieki... Wlasnie wiem ze to jest okaz.. i zal mi go sprzedawac... ale sprzedaje cale wodne... ( wymieniam sprzeta na bart 2500+M, jakies dobre pamiatki 2x 256 do 230FSB CL2 , oraz maxtora 80gb 8mb cashe SATA )... Musze miec wiec troche kaski. Nagrzewnica spisywala sie niesamowicie. U mnie pasywnie swietnie odprowadzala cieplo... Co by bylo dopiero gdybym ja polaczyl z papstem 172mm :mrgreen: ... Wlasnie wystawiam aukcje :( (info bedzie w mojej stopce i na gieldzie) ... Zegnaj KADECie PS: Zalatwilem niezle zrodlo z dobrymi nagrzewnicami w b.dobrym stanie ( do plukania i czyszczenia )... ale tez bardzo wydajne... okazy... Za niedlugo tez sie pochwale. EDIT: Stopka zedytowana :] :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 tylko ze to niestety nie jest oryginalny kadet :( ,z kadeta zostaly tylko zbiorniczki ,rdzen widac ze jest caly wymieniony i ma inną budowe niz kadet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 hehe... i dlatego ten kadet jest oryginalny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 pewny jestem na 100% ,ale tak jak piszesz wazniejsza wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Oto moje środki których używałem kiedy szyściłem kadeta :D KIWI płyn do czyszczenia mosiądzu i miedzi cena 10zł Płyn jest bardzo dobty i widać efekty po jego użyciu jednak nie nadaje się do czyszczenia finów. Polecam :D TYTAN kamień i rdza cena- koło 7zł bardzo ładnie czyści miedź i widaś efekty po użyciu dobrze odkamienia al epo użyciu pozostał mi jakiś brązowy nalot po użyciu i niewiem jak go usunąć proszę o pomoc Mr Musle Metal-FIX do czyszczenia chromu i metali cena 13zł Bardzo mało płynu jak za tą cene widać efekty czyszczenia na finach ale trzeba użyć cały płyn :cry: Mr Musle do czyszczenia grila ODRADZAM na zbiornikach pojawia się fioletowy kolor który schodzi tylko po użyciu płynu KIWI :D NIE POLECAM nic nie daje Chciałbym użyć jeszcze ocet 6% czy to coś da jak tak to jak długo mam w tym trzymać nagdzewnice Proszę o odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Czy do odkamieniowania wnętrza i pozbycia się syfu z "finów" kadecika mogę użyć Cilit Kamień i Rdza? Ewentualnie Cilit Kamień i Bród? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Czy do odkamieniowania wnętrza i pozbycia się syfu z "finów" kadecika mogę użyć Cilit Kamień i Rdza? Ewentualnie Cilit Kamień i Bród? :DMożesz ale pamiętaj że finy będą miały kolor rdzawy zchodzi po Mr Musle metal fix trzeba moczyś w przygotowanytm rostworze całą noc najlepiej wcześniej podgrzać w garnku i w nim zostawić na noc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...