Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do odkamieniowania wnętrza i pozbycia się syfu z "finów" kadecika mogę użyć Cilit Kamień i Rdza? Ewentualnie Cilit Kamień i Bród?  :D

Możesz ale pamiętaj że finy będą miały kolor rdzawy zchodzi po Mr Musle metal fix trzeba moczyś w przygotowanytm rostworze całą noc najlepiej wcześniej podgrzać w garnku i w nim zostawić na noc

I tak już są rdzawe miejscami. Zresztą podoba mi się taki kolorek :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie o wyczyszczenie tej oto nagrzewnicy ??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24963630

Wiecie moze jak czyscic zeby az tak ladnie to wygladalo :-)

Mam jednego kadecika od tego gościa... mój moze i ładnie się błyszczał, ale tyle syfu w "dokładnie wyczyszczonej i odkamieniowanej" chłodniczce to nigdy nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w końcu ocet wyżera cynę :?: Może rozszczelnić nagrzewnicę :?:

Jest skuteczny do czyszczenia w środku :?:

nie , ocet nie zzera cyny , ja czyscilem swojego kadeta octem , lecz nie duzo pomoglo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocet "rozpuszcza" cyne.

Laczenia sa jednak o tyle mocne, ze moga wytrzymac nawet dlugotrwale czyszczenie. Problem jest glownie przy nagrzewnicy od lady, stara itp. Rozposzczajace sie laczenia moga usyfic finy, takze wypada ja po kompieli pozadnie wyplukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tez zrobie male OT ... :)

mam kadeta i maly problem ... jest za duzy :D :D :D

gdzies czytalem ze ktos skrocil/obcial kadeta z szerokosci ? chodzi mnie dokladnie o te najbardziej skrajne lamele/finy . Czy da rade albo moze darowac sobie ??? Brakuje mnie wlasnie jakies 1,5 cm i wszystko bedzie cacy moze sie myle, ale nie moge znalezc tego posta, prosze Was wiec o rade. W koncu moza to po obcieciu polutowac jakby lało ale ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko:

-czym najlepiej wyczyścić aluminiowe finy tak, aby zszedl z nich osad (brud etc.) ale zeby nie zostal zaden zapach po czyszczeniu... (wyczyscilem jakims TYTANem o zapachu cytrynowym i:

nic nie wyczyscil a zapach chloru po nim zostal :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge zaproponowac modelarski sposob na rozpuszczenie farby (pod waruniem ze olejna). Otoz:

potrzebne beda:

- chusteczki higieniczne

- soda kaustyczna czyli NaOH czyli wodorotlenek sodu (troche zrace)

- pedzel z wlosiem ze szucznego wlokna ( naturalne sie rozpusci)

i robimy tak:

sode rozpuszaczmy w wodzie - tak na oko, uwaga w reakcji wydziela sie duzo ciepla - woda sie moze zagotowac i gdzies prysnac, np. do oka :-). Trza uwazac

W tak zwanym miedzyczasie chusteczke higieniczna ukladamy w tych miescach z ktorych chcemy usunac farbe ( zeby chusteczki nie spadaly mozna je deko zwilzyc woda)

Nastepnie bierzemy pedzelek, zanuzamy w naszym roztworze i zwilzamy nim porozkladane chusteczki.

Idziemy na piwo

Albo dwa

Po ok 2-3 h chlodniczke z calym tym syfem wrzucamy pod prysznic i przemywamy duza iloscia wody.

Farbe ktora sama nie odpadla traktujemy ostra szczotka

Tym sposobem cala farba powinna zejsc i to bez szlifowania. Jesli by zostaly jeszcze kawalki nieoczyszczone to powtarzamy numer z NaOH i chusteczka.

NO i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czyszczenia malowiel na naszych nagrzewniczkach polecam "Rozpuszczalnik do starych powlok lakierowanych" nabyl;em takie cus w kramie z farbami i elegancko zlazlo wsszytsko :D

Tylko uwazac bo to zree, mi rekawiczki gumowe sie troche "pomarszczyly", a pozniej ja to plukalem wzatkeim tt akie opary poslzy po calej lazience....ze hardcore byl ;d ale wszyytsko czysciutko i elegancko.

**Nakladamy cienka warstwa czysczona powierzchnie

**przykrywamy folia aluminiowa

**15min

**pluczemy

**"hmm....tu byla przeciez farba? :lol:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czyszczenia malowiel na naszych nagrzewniczkach polecam "Rozpuszczalnik do starych powlok lakierowanych" nabyl;em takie cus w kramie z farbami i elegancko zlazlo wsszytsko :D 

[deletia]

**15min

**pluczemy

pozdro

a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą :evil: ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[deletia]

**15min

**pluczemy

pozdro

a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą :evil: ...

Ta "srebrna farba" to warstwa chroniaca miedzaine finy przed korozją. Czy uważasz, że usuwając to otrzymasz lepsze rezultaty ? (Udowodnij prosze) Lamele w nowych Ładach są pokrywane bezbarwną warstwą ochronną (tak jak radiatory TT .. tylko ze na to jakos nikt nie nazeka)

p.s

Sprzedający na allegro powinni pomyśleć o czyszczeniu finów (nie oczyszczaniu z lakieru, tylko o przepłukiwaniu chocby tego czarnego syfu konstrasujacego z błyszczącymi zbiornikami - może być siedliskiem różnych paskudztw) bo same polerowane zbiorniki w [gluteus maximus] mozna sobie wsadzic.

I co najważniejsze - wypolerowane nagrzewnice powinny być również polakierowane - jest to wymóg - jakoś żaden z allegrowiczów na to nie zwraca uwagi - a klienci zaczynaja sie po paru dniach burzyc, że się już nie błyszczy

Dlaczego ? Lakierowana nagrzewnica nie jest juz niestety doskonałym lusterkiem .. niestety ...

Myślcie ludzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:0 wiesz tu nie chodzi oto zeby sie pozbyc orginalnego lakieru itp, zazwyczaj jest tak iz dostajemy nagrzewnice pomalowana wlasnie przez lameli w taki sposob ze glowa boli , kilka warst i najczesciej kilka kolorow ( tak bylo w moim przypadku ) wiec pozbycie sie tego szajsu jest b.istotne nie tylko poto aby sie swiecilo ale zeby nie dodawac rezystancji cieplnej miedzi , ja pomalowalem po wyczyszczeniu nagrzewnice chromem i tylko boki finy sa nitkniete farba i tak zostanie

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą  :evil: ...

Ta "srebrna farba" to warstwa chroniaca miedzaine finy przed korozją. Czy uważasz, że usuwając to otrzymasz lepsze rezultaty ? (Udowodnij prosze) Lamele w nowych Ładach są pokrywane bezbarwną warstwą ochronną (tak jak radiatory TT .. tylko ze na to jakos nikt nie nazeka)
niestety ... mam na myśli tę nagrzewnicę a której rozmawialiśmy w innym wątku, Ituriel - sprzedawca pokrył oryginalną cienką warstwę czrnej farby termicznej zwykłym srebrnym sprajem 8O :evil:

jest to całkiem GRUBA warstwa, fatalnie wpływająca na wydajność nagrzewnicy.

Musze to jakoś usunąć - z powierzchni zewnętrznych łatwo schodzi np. acetonem, ale a np. lameli .... arghhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi