spider2000 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Czy do odkamieniowania wnętrza i pozbycia się syfu z "finów" kadecika mogę użyć Cilit Kamień i Rdza? Ewentualnie Cilit Kamień i Bród? :DMożesz ale pamiętaj że finy będą miały kolor rdzawy zchodzi po Mr Musle metal fix trzeba moczyś w przygotowanytm rostworze całą noc najlepiej wcześniej podgrzać w garnku i w nim zostawić na noc I tak już są rdzawe miejscami. Zresztą podoba mi się taki kolorek :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Witam, mam pytanie o wyczyszczenie tej oto nagrzewnicy ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24963630 Wiecie moze jak czyscic zeby az tak ladnie to wygladalo :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Witam, mam pytanie o wyczyszczenie tej oto nagrzewnicy ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24963630 Wiecie moze jak czyscic zeby az tak ladnie to wygladalo :-) Mam jednego kadecika od tego gościa... mój moze i ładnie się błyszczał, ale tyle syfu w "dokładnie wyczyszczonej i odkamieniowanej" chłodniczce to nigdy nie widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Tak czy inaczej ladnie sie swieci :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Tak czy inaczej ladnie sie swieci :-) U mnie połysk zniknął po upływie kilku dni. Moze gdybym ją polakierował, to by było Ok, ale mi sie nie chciało :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 jasne ze zniknie - wlasciwosci chemiczne metali - pokrywaja sie poaskudztwem w krotkim czasie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 No to teraz powiedz to ludziom ktorzy kupuja te chlodniczki i mysla ze ona bedzie tak caly czas wygladac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 To w końcu ocet wyżera cynę :?: Może rozszczelnić nagrzewnicę :?: Jest skuteczny do czyszczenia w środku :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 To w końcu ocet wyżera cynę :?: Może rozszczelnić nagrzewnicę :?: Jest skuteczny do czyszczenia w środku :?: nie , ocet nie zzera cyny , ja czyscilem swojego kadeta octem , lecz nie duzo pomoglo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Hmm... Dzisiaj podpialem nagrzewnice do HS L30 i sporo syfu wypadlo, a myslalem ze jest juz dobrze wyczyszczona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 A czym czyściłeś :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Hmm, napisalem male FAQ czyszczenia nagrzewnicy na forum RealityNet, ale nie wiem czy moge dac tutaj linka :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KornicK Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 lekko OT ale nie chcę zakładać nowego tematu a pytanie najbardziej mi pasowało tutaj: czym i jak czyścicie bloki? mam zawalony lekko środek "syfami" z nagrzewnicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 :arrow: ogr22 te Twoje sposoby opisane w tym FAQ nie powodują rozszczelnienia nagrzewnicy :?: A domestos jest bezpieczny dla niej :?: Fajne FAQ :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Sam je stosowalem i nic sie nagrzewnicy od Łady nic się nie dzialo, wiec sposoby sa sprawdzone :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Ocet "rozpuszcza" cyne. Laczenia sa jednak o tyle mocne, ze moga wytrzymac nawet dlugotrwale czyszczenie. Problem jest glownie przy nagrzewnicy od lady, stara itp. Rozposzczajace sie laczenia moga usyfic finy, takze wypada ja po kompieli pozadnie wyplukac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 ja stosowalem ACE i jest szczelna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oRh Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 JA tez zrobie male OT ... :) mam kadeta i maly problem ... jest za duzy :D :D :D gdzies czytalem ze ktos skrocil/obcial kadeta z szerokosci ? chodzi mnie dokladnie o te najbardziej skrajne lamele/finy . Czy da rade albo moze darowac sobie ??? Brakuje mnie wlasnie jakies 1,5 cm i wszystko bedzie cacy moze sie myle, ale nie moge znalezc tego posta, prosze Was wiec o rade. W koncu moza to po obcieciu polutowac jakby lało ale ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 mam pytanko: -czym najlepiej wyczyścić aluminiowe finy tak, aby zszedl z nich osad (brud etc.) ale zeby nie zostal zaden zapach po czyszczeniu... (wyczyscilem jakims TYTANem o zapachu cytrynowym i: nic nie wyczyscil a zapach chloru po nim zostal :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 no wlasnie, to dobre pytanie, sam probuje na to wpasc :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLimas Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Moge zaproponowac modelarski sposob na rozpuszczenie farby (pod waruniem ze olejna). Otoz: potrzebne beda: - chusteczki higieniczne - soda kaustyczna czyli NaOH czyli wodorotlenek sodu (troche zrace) - pedzel z wlosiem ze szucznego wlokna ( naturalne sie rozpusci) i robimy tak: sode rozpuszaczmy w wodzie - tak na oko, uwaga w reakcji wydziela sie duzo ciepla - woda sie moze zagotowac i gdzies prysnac, np. do oka :-). Trza uwazac W tak zwanym miedzyczasie chusteczke higieniczna ukladamy w tych miescach z ktorych chcemy usunac farbe ( zeby chusteczki nie spadaly mozna je deko zwilzyc woda) Nastepnie bierzemy pedzelek, zanuzamy w naszym roztworze i zwilzamy nim porozkladane chusteczki. Idziemy na piwo Albo dwa Po ok 2-3 h chlodniczke z calym tym syfem wrzucamy pod prysznic i przemywamy duza iloscia wody. Farbe ktora sama nie odpadla traktujemy ostra szczotka Tym sposobem cala farba powinna zejsc i to bez szlifowania. Jesli by zostaly jeszcze kawalki nieoczyszczone to powtarzamy numer z NaOH i chusteczka. NO i juz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 mam takie pytanko: czy kwasek cytrynowy (200g na 1L wody) moze uszkodzic cienkie aluminiowe finy??? ktos pare stron wczesniej pisal "5 opakowan na litr wody" ale jakie to opakowanie ma byc?? 20g? 50g? 100g? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLimas Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Wydaje mi sie ze mozna tego kwasku walic tyle ile sie chce, jest na tyle slabym kwasem ze nawet duze stezenia nie uszkodza elementow z miedzi, aluminium czy innego metalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Do czyszczenia malowiel na naszych nagrzewniczkach polecam "Rozpuszczalnik do starych powlok lakierowanych" nabyl;em takie cus w kramie z farbami i elegancko zlazlo wsszytsko :D Tylko uwazac bo to zree, mi rekawiczki gumowe sie troche "pomarszczyly", a pozniej ja to plukalem wzatkeim tt akie opary poslzy po calej lazience....ze hardcore byl ;d ale wszyytsko czysciutko i elegancko. **Nakladamy cienka warstwa czysczona powierzchnie **przykrywamy folia aluminiowa **15min **pluczemy **"hmm....tu byla przeciez farba? :lol: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*KROKO* Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Witam. A co z czyszczeniem galwanicznym :?: stosowal Ktoś :?: jakie materialy mozna w ten sposob potraktowac :?: wpierniczy to kamien i inne syfy (rdze widzialem jak zalatwilo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*KROKO* Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Coz - galwan chyba wyzre miedz (teraz sie kumpla pytalem co ma dojscie - gosc do anglii wyburzyl i teraz go dopiero dorwalem :) to potwierdzi ktos ta informacje?? co z innymi metalami ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Do czyszczenia malowiel na naszych nagrzewniczkach polecam "Rozpuszczalnik do starych powlok lakierowanych" nabyl;em takie cus w kramie z farbami i elegancko zlazlo wsszytsko :D [deletia] **Nakladamy cienka warstwa czysczona powierzchnie **przykrywamy folia aluminiowa **15min **pluczemy **"hmm....tu byla przeciez farba? :lol: pozdro a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą :evil: ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Do czyszczenia malowiel na naszych nagrzewniczkach polecam "Rozpuszczalnik do starych powlok lakierowanych" nabyl;em takie cus w kramie z farbami i elegancko zlazlo wsszytsko :D [deletia] **Nakladamy cienka warstwa czysczona powierzchnie **przykrywamy folia aluminiowa **15min **pluczemy **"hmm....tu byla przeciez farba? :lol: pozdro a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą :evil: ... Ta "srebrna farba" to warstwa chroniaca miedzaine finy przed korozją. Czy uważasz, że usuwając to otrzymasz lepsze rezultaty ? (Udowodnij prosze) Lamele w nowych Ładach są pokrywane bezbarwną warstwą ochronną (tak jak radiatory TT .. tylko ze na to jakos nikt nie nazeka) p.s Sprzedający na allegro powinni pomyśleć o czyszczeniu finów (nie oczyszczaniu z lakieru, tylko o przepłukiwaniu chocby tego czarnego syfu konstrasujacego z błyszczącymi zbiornikami - może być siedliskiem różnych paskudztw) bo same polerowane zbiorniki w [gluteus maximus] mozna sobie wsadzic. I co najważniejsze - wypolerowane nagrzewnice powinny być również polakierowane - jest to wymóg - jakoś żaden z allegrowiczów na to nie zwraca uwagi - a klienci zaczynaja sie po paru dniach burzyc, że się już nie błyszczy Dlaczego ? Lakierowana nagrzewnica nie jest juz niestety doskonałym lusterkiem .. niestety ... Myślcie ludzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 :0 wiesz tu nie chodzi oto zeby sie pozbyc orginalnego lakieru itp, zazwyczaj jest tak iz dostajemy nagrzewnice pomalowana wlasnie przez lameli w taki sposob ze glowa boli , kilka warst i najczesciej kilka kolorow ( tak bylo w moim przypadku ) wiec pozbycie sie tego szajsu jest b.istotne nie tylko poto aby sie swiecilo ale zeby nie dodawac rezystancji cieplnej miedzi , ja pomalowalem po wyczyszczeniu nagrzewnice chromem i tylko boki finy sa nitkniete farba i tak zostanie pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 a co z miejscami trudno dostępnymi :?: np. pomiędzy finami które zostały "pryśnięte" srebrną farbą :evil: ...Ta "srebrna farba" to warstwa chroniaca miedzaine finy przed korozją. Czy uważasz, że usuwając to otrzymasz lepsze rezultaty ? (Udowodnij prosze) Lamele w nowych Ładach są pokrywane bezbarwną warstwą ochronną (tak jak radiatory TT .. tylko ze na to jakos nikt nie nazeka)niestety ... mam na myśli tę nagrzewnicę a której rozmawialiśmy w innym wątku, Ituriel - sprzedawca pokrył oryginalną cienką warstwę czrnej farby termicznej zwykłym srebrnym sprajem 8O :evil: jest to całkiem GRUBA warstwa, fatalnie wpływająca na wydajność nagrzewnicy. Musze to jakoś usunąć - z powierzchni zewnętrznych łatwo schodzi np. acetonem, ale a np. lameli .... arghhh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...