Skocz do zawartości
mm34639

Gigabyte B250M-D3H - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy build-dziś składałem

Płyta Gigabyte B250M-D3H

pentium g4560

Ram patriot pv416g300c6k

Zasilacz ocz zs750

Objawy: resety po kilku-max kilkudziesięciu sekundach od rozpoczęcia ładowania systemu - próbowałem zainstalowanego windows 10 który był jeszcze na dysku po poprzednim komputerze, instalator windows server 2016 na usb, live usb ubuntu. Czasem zdąży się windows odpalić a czasem nie

Żadnych blue screenów, żadnych błędów, po prostu wyłącza się i uruchamia od nowa, jak po wciśnięciu guzika reset.

Po biosie mogę chodzić długo i nic się nie wyłącza

Druga rzecz to brak sygnału na wyjściu display port, tylko hdmi działa

Próbowałem resetować cmos i wyciągać po 1 kości ram, nic nie pomaga

Wszystko oprócz zasilacza nowe z morele.net

Czy to może być niekompatybilny ram, czy raczej popsuta płyta główna? Może coś innego? Bios do aktualizacji? Ale trochę strach, co jeśli się zresetuje w trakcie flashowania...

Powinienem był napisać ten post w "podstawowych pytaniach"? Nowy jestem, nie orientuję się ;) Jeśli tak, to może jakiś mod o dobrym sercu przeniesie...

Jak wrócę z uczelni to jeszcze raz wszystko, rozłożę obejrzę i złożę, może spróbuję ze stockowym coolerem, bo na początku założyłem noctuę d14, ale kojarzę że od skylake począwszy, te płytki na których jest procesor 115x potrafiły się wyginać przy dużych chłodzeniach, może gdzieś nie ma kontaktu, chociaż nie sądzę, bo to chyba po jakimś czasie wychodziło, a tu sprzęt nowy. Montaż wszystkiego poszedł sprawnie, nie kojarzę momentu w którym coś mogłoby się uszkodzić.

Edytowane przez mm34639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, już widzę gdzie problem. Na 90% ram. Na kościach jest napisane 1.35v, a bios dał tylko 1.2v. Po manualnej zmianie na 1.35 nic się nie zmienia (dalej resety), tak jakby ignorował to co ustawiłem, ale jak załaduję xmp to zdecydowanie dłużej chodzi, ale niestety w końcu i tak się resetuje. Może xmp zawiera jakieś informacje o timingach czy innych ustawieniach, które standardowo są źle odczytywane - tak samo źle jak napięcie, a w xmp są dobre. Zastanawiam się czy spróbować kupić jakiś super kompatybilny ram, czy próbować coś ręcznie pozmieniać, ale raczej skłaniałbym się ku pierwszej opcji. Wezmę 4gb najtańszego z listy kompatybilnych (i tak ten sprzęt jest na przeczekanie do am4 / x299)

Ale zostaje jeszcze problem wyjścia dp które raczej jest potrzebne.

Ale może ktoś się zna na ramach i biosach gigabyte i coś podpowie jak najbezpieczniej poustawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem F3, nic nie dało

tak samo zmniejszanie częstotliwości.

Oddam na gwarancję, a jak się będą czepiać o to że pamięci nie ma na liście wspieranych, to niech chociaż potwierdzą że na innych mój egzemplarz pracuje normalnie, a poza tym i tak display port nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi