Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Witam, mam zasilacz taki jak w tytule, podłączam go do zestawu i5 2400 gtx 660 płyta od gigabita microATX i dysk pod SATA. Po podaniu zasłania zasilacz wydaje dźwięk jakby piszczenie cewek, po włączeniu komputera jest tylko chwilowe zakręcone wszystkich wiatraków i komputer pada i tak w koło Macieju. Ciekawostka jest to że po podłączeniu do starego zestawu athlon II 3200 Gs7300 komputer normalnie startuje. I teraz pytanie czy zasilacz jest po prostu za słaby, czy ma problem z napieciami i czy jest szansa na naprawę tego zasilacza. Dodam że robiłem już z wszystko, wyjęcie ramu, grafiki, reset biosu, wyjęcie baterii. Dzisiaj postaram się sprawdzić miernikiem napięcia, ale najpierw muszę znaleźć jak to zrobić. A zapomniałem napisać że komputer startuje z zasilaczem corsair cs 750m Edytowane 24 Lutego 2017 przez Goodjuke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Jeśli nie działa bez gtxa, prawdopodobny jest błąd montażu. Zwarcie pod płyta, w gnieździe cpu lub jeszcze ciekawszy babol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Wszystko chodzi prawidłowo na innym zasilaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 A ten zasilacz działa w innym kompie? Ok, otwórz go i szukaj napuchniętych kondensatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Spróbuję go jeszcze podłączyć u kolegi, zobaczymy czy tam zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Wydaje mi się a nawet jestem pewien, że prościej i bezpieczniej jest odkręcić 4 śrubki w zasilaczu i zrobić mu inspekcję wizualną niż pakować go do innego kompa. Jednak co kto woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 W zupełności się zgadzam u tak zrobię, ale bardzo możliwe że nic niepokojącego tam nie zobaczę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Teraz to już kompletnie zgłupiałem. Podłączyłem jeszcze raz zasilacz którego używam na co dzień (corsair cs750m), bo pomyślałem że wszystko sobie po instaluj potem tylko wymienię zasilacz i na dobry i sprawa będzie zamknięta, ale nie ! Komputer nie reaguje znów tylko zakręci przez chwilę wiatrakami i się wyłącza, w zasilaczu coś (pstryka, przeskakuje) podejrzewam że jakieś zabezpieczenie. Kompletnie nie rozumiem co jest, wczoraj jak podłączyłem to komputer zadziałał wszystko chodziło, nie mam pojęcia co może być nie tak. Oczywiście rozkręciłem zasilacz (corsair cx 450) jak pisaliśmy i nic szczególnego nie zauważyłem. Czy to może być wina płyty, procesora, dysku, a może chłodzenia ? Podejrzewam też chłodzenie bo mam wyłamany jeden wtyk i nie trzyma do końca, ale jak łapie za radiator to nie lata, po prostu nie dolega tak ścisło jak reszta. Płyta główna to b75m-d2v bo wcześniej nie napisałem dokładnie. Dobra jest progres, po kombinowałem z CMOS. Komputer rusza jak zewrę CMOS, ale jest brak obrazu, podłączałem każdym możliwym sposobem dvi vga hdmi, do karty jak i do płyty głównej. Co może być nie tak ? Edytowane 24 Lutego 2017 przez Goodjuke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Prawdopodobnie KBC nie dostaje któregoś sygnału PWRok i on odłącza zasilacz bo któreś napięcie na płycie zdechło ( a jest kilka przetwornic ) Jeszcze sprawdź co stanie gdy nie podłączysz wtyczki od CPU czy płyta wstanie ( zwarcie w sekcji VRM już też widziałem ) Ogólnie : Bardziej płyta niż zasilacz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodjuke Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2017 Jestem w stanie to jakoś zweryfikować, czy pozostaje mi tylko serwis ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...