WDEM Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam wszystkich :) Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zmiany "bebechów" w moim starym pececie. Poszperałem trochę w internecie i ułożyłem taki zestaw: -Procesor: Pentium G4560 - z czasem w planach coś mocniejszego, -Karta graficzna: Radeon RX470 lub GeForce 1050Ti (w przypadku obu producent najpewniej GIGABYTE), -Płyta główna: Tutaj pierwsze pytanie, z jakim chipsetem H110 czy B250? Różnica w cenie nie znaczna bo jakieś 50-80 zł, a B250 nie potrzebuje update BIOS'u i obsługuje DDR4 2400 MHz, -RAM DDR4: no właśnie czy będzie zauważalna różnica między 2133 MHz, a 2400 MHz? jakiego producenta polecacie? Myślałem o GoodRAM PLAY 8 GB w jednej kości, -Dysk SSD 120 GB-128 GB + plus mój stary HDD 500 GB, jakieś sugestie odnośnie SSD? -Obudowa zostanie obecna ma kilka przydatnych bajerów wyświetlacz temperatur i dużo wyjść z przodu :), -Zasilacz: Według strony z konfiguratorem sprzętu do takiego zestawu potrzebne będzie 240W, obecnie posiadam dwa zasilacze. Jeden 250 W FORTRON FSP250-60MDN oraz 400 W Modecom FEEL. Warto je zostawić czy może lepiej kupić nowy zasilacz? FORTRON ogólnie bardziej polecana marka ale czy wystarczy 250 W? Komputer będzie służył głównie do grania, chciałbym zagrać w nowego Battlefielda, GTA V i kilka innych nowych tytułów :) Nie zależy mi na graniu tylko na najwyższych ustawieniach średnie też mnie zadowolą. Poza tym komputer czasem będzie służył do wykonania średnich/dużych konstrukcji w programach CAD jak SolidWorks, oraz do obliczeń numerycznych DEM i FEM - wykonywanych na karcie graficznej, dlatego chciałbym mocną kartę. Budżet około 2000 zł. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alwego Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2017 Ten fortron ma słabą linię 12V więc może nie pociągnąć kompa z grafiką. Zwłaszcza po tylu latach. Lepiej kupić coś nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2017 144 W to faktycznie trochę mało dla G4560 + Rx 470 czy GTX1050Ti , lepiej kupić nowe 350-400W np. Corsair VS . Co do karty - Rx 470 jest szybszy , czasami tylko kilka FPS a czasami różnica jest dość spora . Co do płyty - na H110 też masz płyty które nie wymagają update biosu np. Asrock H110M-HDV , zresztą update biosu to koszt 20-25 zł ( cena z morele ) . SSD - A-Data SU800 128GB za 235 zł w morele . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WDEM Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2017 A ten Asrock H110M-HDV po updacie bedzie obsługiwał DDR4 2400 MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2017 PSU ewidentnie nowe. Tym bardziej, że jednostka ma służyć do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WDEM Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...