Rudiakoo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Witam, mam problem z zestawem z PurePC z listopada 2016r. Otóż dokupiłem nie dawno do tego jeszcze 2 kości RAM, te same, które są zalecane (razem były by już 4) czyli model 2x 4GB GoodRAM 2400MHz CL 15. Tak, i tutaj pojawia się problem, ponieważ po podłączeniu nowych kości do płyty głównej komputer nie chce odpalić, widać chwilę, że próbuje, po czym wydaje 5 długich sygnałów i się wyłącza i tak w kółko. Dodam, że osobno kości działają (testowane po 2 sztuki, nowe, stare, naprzemiennie, różne sloty) dlatego prawie na 100% nie są uszkodzone. Wie ktoś, co może być przyczyną tego?Mój sprzęt:Karta graficzna MSI GeForce GTX 1060 OC V1 6GB GDDR5 (192 Bit) 2xHDMI, DVI, 2xDP, BOXPamięć GoodRam PLAY DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATXProcesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB, BOX Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus (SPC117)Prosiłbym o pomoc, jeśli oczywiście to możliwe i nie wyjdzie, że muszę sprzedać ten RAM .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Clear cmos? Aktualizacja uefi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiakoo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Clear cmos? Aktualizacja uefi? (Zielony trochę jestem jeśli chodzi o to wszystko) Clear cmos czyli cały reset biosu? Jeśli o to chodzi to robiłem (wyjęcie baterii z płyty głównej) Co do uefi - wytłumacz, bo nie bardzo wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 uefi to "nowy bios" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiakoo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 A to bios mam zaktualizowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 To spróbuj może poluzować timingi, ustawić Command Rate na 2T, podnieść napięcie pamięci trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiakoo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Mógłbym prosić o trochę dokładniejsze rozpisanie jak mam to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Nie mam tej platformy, w szczegółowo Ci nie pomogę. A bios masz w jakiej wersji obecnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiakoo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Okej, znalazłem to w opcjach w biosie ... CommandRate był na 2, jesli to było to co znalazłem (a chyba tak) więc spróbowałem na wet na 3, napięcie z 1,2V do 1,35V zmieniłem i z timingiem też coś spróbowałem ... Ale, po zapisaniu ustawień komputer znowu zaczął sam piszczeć, te same 5 sygnałów dźwiękowych, wyłączył się, włączył i odpalił normalnie na tych ustawieniach ... ale załadowałem te kości by spróbować czy to to ... ale niestety nic .. (pozmieniałem w kanale A i B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiakoo Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Bum, dalej nic, ktoś coś :x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki1 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/3p30yc/motherboard_makes_5_long_beeps_on_start_up/ coś o poprawnym montowaniu pamięci (i uszkodzonym cpu ale u Ciebie działa) http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/766693-Z170-Boot-fails-with-full-memory-installed tu podobny problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spasiu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Ramy są spoza listy QVL - Gigabyte jest wybredny w szczególności do Goodrama. http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B150M-D3H-rev-10#support-doc szkoda ze lista QVL nie jest aktualna bo wypisane są tylko pamięci dla starego biosu. Za to porównaj sobie z listą dla GA-B250M-DS3H to zrozumiesz w czym problem: http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B250M-DS3H-rev-10#support-doc Chociaż nie można wykluczyć problemu z płytą. Edytowane 5 Marca 2017 przez spasiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...