henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Witam, sprawa jak w temacie. Jako, że laptop MSI, którego posiadam powoli powinien już iść na emeryturę lub rentę, zastanawiam się nad zmianą. Prawie pół roku wstrzymywałem się, czekając na Ryzeny i po dzisiejszym teście Pana Sebastiana mam lekką zagwozdkę. Otóż zastanawiam się co jest bardziej ekonomiczne/przyszłościowe: 1) Intel i5-6600K z jakąś płytą za ok. 500-600zł i wydać w sumie 1600-1700zł na podstawę, ale blokuje sobie możliwość łatwego upgreadu (no chyba, że do i7-67/8/900K za co najmniej 4-5 lat - o ile jeszcze będą do kupienia). 2) Brać AMD Ryzen 7 1700 za ok. 1600zł + płyta za około 700-800zł i wydać łącznie na podstawę PC ok. 2300-2400zł, ale mieć zgodnie z obietnicą AMD możliwość upgreadu na AM4 przez kilka generacji + jak wyjdzie Ryzen 5 1600X i okaże się w grach lepszy od Ryzen'a 7 1700 to dokonać łatwej wymiany lub poczekać na kolejną rewizję/generację pod AM4 i wtedy opylić 7 1700 biorąc coś lepszego pod gry... 3) Olać PC, brać laptopa (jakis ASUS GL502VM/ Clevo SL502/ HP Omen) za ~6k i zajechać go do końca, tak jak teraz powoli zajeżdżam MSI. Intel jest tańszą opcją i mniej prądożerną, ale to ślepa uliczka (przynajmniej dla Mnie), która skończy się wymianą mobo i proca. AMD to opcja droższa, prawdopodobnie bardziej przyszłościowa pod względem upgreadu, ale żre 2x tyle prądu i jest mniej stabilna w grach (wnioskuję po teście 1800X, 1700 musi więc być jednak słabszy). Opcja nr. trzy jest najdroższa, ale najłatwiejsza. Sprzęt ma być głównie pod gry: Wiesiek III, Dark Souls III, Rome II Total War, Stellaris, World of Warships, TES V Skyrim, SWTOR, w przyszłości Total War Warhammer, Torment: Tides of Numenera, może ME: Andromeda... Jeśli mi coś odbije to może zabawa z Photoshopem, ale to głębokie i szerokie może ;) Bardzo proszę o porady :) Edytowane 2 Marca 2017 przez henryk5pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) 1. Kiedy ma nastąpić zakup? 2. Ja bym poczekał na rozwój wydarzeń. Przekładając to na rynek GPU, premiera RX też nie okazała się szałem, ale minęły 3 miesiące i RX moooocno zyskał. 3. Kupić archaiczną i najbardziej zaawansowaną platformę pod gry = Broadwell ;) trolllolololo... 4. Kupić taniego G4560 i czekać na spadki cen intela? 5. Laptop pod gry? Nie. Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Ad.1) Zakup może nastąpić w każdym momencie, tylko środki trzeba szturchnąć ;) Ad.2) Kusząca opcja, ale ile można czekać? :) Ad.3) trolololo wyjaśnia wszystko ;) Ad.4) Mam i7-3630QM - nie będę się zniżał do poziomu Pentiuma ;) Potem mógłbym mieć problem z jego sprzedażą, więc ryzykuje zostanie z dwoma procami - co też jest możliwe przy opcji AMD. Ad.5) MSI GT70 0ND z i7-3630QM + GTX 675MX (stock+66Mhz/+OC 350-400 na rdzeniu) daje radę :) Ale już czas się rozstać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 6600/7600K to obecnie najpewniejszy zakup , z Ryzenem jest różnie - testy są obiecujące ale dotyczą modeli 1700X/1800X , ich ceny są na razie chore . Zresztą nie wiadomo co będzie za 2-3 m-ce - Intel może wydać nowe procki z ulepszeniami jak cache L4 ala Broadwell czy lutowany IHS . S1151 w teorii powinno starczyć na jeszcze 2 generacje CPU - Coffe Lake czy 10 nm Canon Lake , może się też okazać że z powodu konkurencji Intel zostawi ten socket dla kolejnej generacji CPU ( fajnie by było mieć S775 po raz drugi - podstawka którą pojawiła się wraz z P4 i przeszła przez całe C2D/C2Q ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Punkt 5 wiedzie zatem do punktu 2. Punkt 3, zerknij co robi trolololo z proponowanym 6600K. Podsumowując. Mimo wszystko bym przeczekał. Intel raczej jakoś odpowie na Ryżego. Choćby ceną. Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) @reyden Kaby Lake+ odpada, mam Windows 7 i nie chce go zmieniać. Kupno Windows 10 to dla Mnie zbędny wydatek. Dlatego rozważam opcję max Skylake. @Szawel W sumie muszę popatrzeć jak trolololo sobie w teście radził w porównaniu do 6600K, bo przyznaję, uznałem, że żartowałeś ( ;) ). PS Ile kosztuje dobra podstawka pod Broadwelle? Dobra, czyli bez zbędnych bajerów typu ledy i inne fiuczery, a pozwalająca robić OC :) PS 2 Intel Core i5-5675C czy 5775C? Faktycznie jest taka różnica w wydajności, że uzasadnia dopłacanie 400-500zł? Edytowane 2 Marca 2017 przez henryk5pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) @reyden Kaby Lake+ odpada, mam Windows 7 i nie chce go zmieniać. Kupno Windows 10 to dla Mnie zbędny wydatek. Dlatego rozważam opcję max Skylake. @Szawel W sumie muszę popatrzeć jak trolololo sobie w teście radził w porównaniu do 6600K, bo przyznaję, uznałem, że żartowałeś ( ;) ). PS Ile kosztuje dobra podstawka pod Broadwelle? Dobra, czyli bez zbędnych bajerów typu ledy i inne fiuczery, a pozwalająca robić OC :) PS 2 Intel Core i5-5675C czy 5775C? Faktycznie jest taka różnica w wydajności, że uzasadnia dopłacanie 500zł? Nie no żartowałem. Brod wyjdzie dość drogo (kosmiczne ceny DDR3 i mobasów na Z97) i kompletnie nie przyszłościowo. To martwa platforma. Choć w zasadzie każda platforma Intela po roku jest martwa. Brod też nie ma zbytniego potencjału OC. Jego mocą jest eDRAM (dzięki niemu zegar w zegar mało co może mu zagrozić), który Intel ubił w kolejnych generacjach ze względu na koszt i brak konkurencji. Jeśli jednak patrzysz na używki, to już inna rozmowa. 5675C to okolice 900PLN za używkę, ale jest ich mega mało i trzeba polować. To przypadek jak z 2500k kiedyś. Tego się po prostu nie sprzedaje. Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Nie no żartowałem. Brod wyjdzie dość drogo (kosmiczne ceny DDR3 i mobasów na Z97) i kompletnie nie przyszłościowo. To martwa platforma. Choć w zasadzie każda platforma Intela po roku jest martwa. Brod też nie ma zbytniego potencjału OC. Jego mocą jest eDRAM, który Intel ubił w kolejnych generacjach ze względu na koszt i brak konkurencji. Jeśli jednak patrzysz na używki, to już inna rozmowa. 5675C to okolice 900PLN za używkę, ale jest ich mega mało i trzeba polować. To przypadek jak z 2500k kiedyś. Tego się po prostu nie sprzedaje. Rozumiem Cię, ale biorąc pod uwagę, że jedyny PC jakiego miałem przez ok. 10 lat miał jedną płytę główną od samego początku, procesor Intel Celeron 2000 wymieniony na Pentium 4 HT i grafika wymieniona z GF FX 5200 na Radeon 9600PRO, to taki "dinozaur", który w grach nadal pokazuje pazur ma sens. A jak jeszcze wezmę pod uwagę fakt, że jak sam mówisz, Intel ubija swoje platformy po roku... Co jest 100% true :) Jestem trochę a-techniczny pod względem grzebania w podzespołach i wolę np. kupić gotowca (laptop) i potem go opchnąć i kupić nowego, lub kupić coś, złożyć raz i zapomnieć, a po X latach zrobić drobny upgraed. Dlatego też taki dinozaur jest dla Mnie lepszą opcją - mogę go zajechać, a wiem, że nawet na dzień dzisiejszy zjada równorzędne konstrukcje z 2 generacji do przodu :) W sumie podoba mi się ta idea :D Edytowane 2 Marca 2017 przez henryk5pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Z testu wynika, że Ryzeny na razie są bardzo fajne do zastosować wielowątkowych, natomiast do gier czy zastosowań jednowątkowych już niekoniecznie. Rozumiem, że chcesz kompa do gier, którego dodatkowo nie chcesz kręcić. W takim razie, wg mnie, i5-6600k wcale nie jest dużo sensowniejszy - niby 500zł tańszy, ale jednocześnie 150zł droższy od i5-6500, który też jest fajnym procesorem. Ewentualnie jeszcze tańszy i5-6400 - z 80zł w porównaniu do 6500 i koło 250zł w porównaniu do 6600k. W grach dają radę(6500 vs 6600k to może ze 3 klatki,). Tutaj masz test: https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i5_6500_skylake_podkreconego_do_4500_mhz Słabsze Ryzen-y pewnie pokażą sensowniejszy stosunek ceny do wydajności w grach, ale na nie trzeba poczekać. Zawsze jakimś wyjściem jest kupno w tej chwili jakiegoś taniego procka od intela z płytą, które sprzedasz i wymienisz na ryzeny 5. Kupno ryzen'a 7 do gier to g mnie trochę zbytek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 @elderion Po przejrzeniu trochę internetów zdecydowałem się pójść na lata w "dinozaura" czyli: Intel Core i7-5775C: http://www.emag.pl/procesor-intel-core-i7-i7-5775c-3300mhz-1150-bx80658i75775c/pd/D2PSDYBBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=11962411&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl ASRock Z97 Extreme3: http://www.komputronik.pl/product/258997/asrock-z97-extreme3.html G.SKILL RipjawsX: http://www.komputronik.pl/product/161624/g-skill-ripjawsx-ddr3-2x8gb-2133mhz-cl9.html SilentiumPC Pax M70 Pure Black: https://www.x-kom.pl/p/263719-obudowa-do-komputera-silentiumpc-pax-m70-pure-black.html?gclid=CIC0__THuNICFdSCsgodUYwCzw Corsair CS550M 550W Gold BOX: https://www.x-kom.pl/p/163094-zasilacz-do-komputera-corsair-cs550m-550w-gold-box.html SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/ Nie wiem niestety czy wszystko dobrze dobrałem i czy będzie to razem śmigać jak należy. Proszę o opinie :) Grafikę muszę przemyśleć: albo GTX 1060 6GB, albo XFX RX 480 8GB GTR Black, albo się szarpnę na jakiegoś GTX 1070 :) Ale tu już sam dokonam wyboru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) @elderion Po przejrzeniu trochę internetów zdecydowałem się pójść na lata w "dinozaura" czyli: Intel Core i7-5775C: http://www.emag.pl/procesor-intel-core-i7-i7-5775c-3300mhz-1150-bx80658i75775c/pd/D2PSDYBBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=11962411&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl ASRock Z97 Extreme3: http://www.komputronik.pl/product/258997/asrock-z97-extreme3.html G.SKILL RipjawsX: http://www.komputronik.pl/product/161624/g-skill-ripjawsx-ddr3-2x8gb-2133mhz-cl9.html SilentiumPC Pax M70 Pure Black: https://www.x-kom.pl/p/263719-obudowa-do-komputera-silentiumpc-pax-m70-pure-black.html?gclid=CIC0__THuNICFdSCsgodUYwCzw Corsair CS550M 550W Gold BOX: https://www.x-kom.pl/p/163094-zasilacz-do-komputera-corsair-cs550m-550w-gold-box.html SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/ Nie wiem niestety czy wszystko dobrze dobrałem i czy będzie to razem śmigać jak należy. Proszę o opinie :) Grafikę muszę przemyśleć: albo GTX 1060 6GB, albo XFX RX 480 8GB GTR Black, albo się szarpnę na jakiegoś GTX 1070 :) Ale tu już sam dokonam wyboru :) 1. Jak pisałem, jak już się bawisz w dziadka to szukaj używek. (ktoś z forum sprzedawał swego czasu 5775C, daj ogłoszenie o kupnie. Może aktualne.) 2. Za PSU przepłacasz. Brodek akurat je tyle W co nic, a na szałowe OC nie licz. Brodki się nie kręcą i tyle. Całe szczęście im to niepotrzebne. 3. Pamięci też warto obadać używane, choć tu raczej nie ugrasz wiele bo ceny poszły w kosmos (możesz poszukać 2400 CL10. TridentX 2x8 2400 CL10 znalazłem za 500zł. Problem to wysoki profil). 4. Mimo wszystko bym poczekał. Intel być może spuści z cen niebawem. P.S. Nawet nie przypuszczałem, że Z97 nadal jest w sprzedaży ;) Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) 1. Jak pisałem, jak już się bawisz w dziadka to szukaj używek. (ktoś z forum sprzedawał swego czasu 5775C, daj ogłoszenie o kupnie. Może aktualne.) 2. Za PSU przepłacasz. Brodek akurat je tyle W co nic, a na szałowe OC nie licz. Brodki się nie kręcą i tyle. Całe szczęście im to niepotrzebne. 3. Pamięci też warto obadać używane, choć tu raczej nie ugrasz wiele bo ceny poszły w kosmos (możesz poszukać 2400 CL10. TridentX 2x8 2400 CL10 znalazłem za 500zł. Problem to wysoki profil). 4. Mimo wszystko bym poczekał. Intel być może spuści z cen niebawem. P.S. Nawet nie przypuszczałem, że Z97 nadal jest w sprzedaży ;) Ale ten zestaw co go złożyłem pasuje? Proc+płyta ok? Nie będzie żadnych problemów? Skoro się nie kręcą, to może lepiej wziąć tę płytę: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-anniversary-z97-dualddr3-3100-sata3-hdmi-gblan-atx-651549/ Tańsza, ciut mniej złączy, ale chyba też pasi z GTX 1070 8GB Jetstream od Palita? :) Wybrałem ten RAM, bo CL9, a nie 10 :) Tych Tridentów za 500zł nie widzę na ceneo. Ok, najwyżej wezmę trochę słabszą wersję zasilacza. Mam dość czekania, skoro to dinozaur, to nie ma co czekać, bo na nim ceny nie spadną - debiut 5775c był na początku 2015r. Edytowane 2 Marca 2017 przez henryk5pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) 1. Pasuje, będzie grać. 2. Jak nie będzie OC to Anniversary starczy. 3. Brodek pociągnie każde współczesne GPU. Tu bez obaw. 4. Tridenty o jakich pisałem to używki z alledrogo. Może by się udało z nimi zejść na CL9 i by było spoko. 5. Co do spadku cen myślałem raczej o nowych układach, bo nadal trochę się Tobie dziwie pakowania się w dziadka (jednak z drugiej strony to jedyna taka jednostka po sławetnym Sandy od Intela od wielu lat, która kopie dupsko nowszym generacjom). ;) 6. Nie zdziwię się jeśli w 8 lub 9 generacji wrócą do eDRAM, bo to nic innego jak mega szybki ram wbudowany w samo CPU. Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 z drugiej strony to jedyna taka jednostka po sławetnym Sandy od Intela od wielu lat, która kopie dupsko nowszym generacjom). ;) I dlatego właśnie o tym myślę :) O ile go można podkręcić? Czy też nie warto i lepiej przyoszczędzić na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) I dlatego właśnie o tym myślę :) O ile go można podkręcić? Czy też nie warto i lepiej przyoszczędzić na płycie? 1. Mój osiąga 4,1 ale to max możliwości (inna sprawa, że OC tu nie daje wiele. Jak pisałem, kluczem tej jednostki jest eDRAM). Nie wiem jak będzie z i7, ale jak patrzyłem testy to osiągają podobne OC. 2. Moim zdaniem OC nie ma wielkiego sensu, bo bez niego i tak gnoi nowsze jednostki. Zegar w zegar ma i tak przewagę. Edytowane 2 Marca 2017 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) 1. Mój osiąga 4,1 ale to max możliwości (inna sprawa, że OC tu nie daje wiele. Jak pisałem, kluczem tej jednostki jest eDRAM). Nie wiem jak będzie z i7, ale jak patrzyłem testy to osiągają podobne OC. 2. Moim zdaniem OC nie ma wielkiego sensu, bo bez niego i tak gnoi nowsze jednostki. Zegar w zegar ma i tak przewagę. A na tej płycie Anniversary da się cokolwiek ocnąć? Czy też tu już zto odpada? Choćby ustawić na sztywno wszystkie rdzenie na max turbo. Edytowane 2 Marca 2017 przez henryk5pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...