Krydor Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 Bawilem się w laczenie dyskow 250gb i 320gb, chciałem utworzyć JBOD. Ostatecznie byłem zmuszony formatować dyski i przywracać ustawienia fabryczne w programie MHDD ( opcje nhpa hpa i rhpa). Po wgraniu nowego systemu widzi 2 dyski 232gb i 218 wolnego czyli 14gb na system i drugi 298gb. Nigdy nie zwracałem wcześniej na to uwagi, ale tak scina pojemność dyskow z fabrycznej na realna( to pierwsze pytanie)? 250 do 232 i 320 do 298? Jednak w drugim przypadku w MHDD widzi mi ten dysk jako 305GB, jako wchodzę w zarzadzanie dyskami( jest nieprzydzielony) i robie nowy wolumin prosty to także pokazuje mi "maksymalna ilość miejsca na dysku w MB" 305243. Tylko po całej operacji dysk widzi w systemie jako 298GB. Wiec gdzie się podzialo 7GB? Może to i nie dużo, ale denerwuje mnie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczu_- Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 Bawilem się w laczenie dyskow 250gb i 320gb, chciałem utworzyć JBOD. Ostatecznie byłem zmuszony formatować dyski i przywracać ustawienia fabryczne w programie MHDD ( opcje nhpa hpa i rhpa). Po wgraniu nowego systemu widzi 2 dyski 232gb i 218 wolnego czyli 14gb na system i drugi 298gb. Nigdy nie zwracałem wcześniej na to uwagi, ale tak scina pojemność dyskow z fabrycznej na realna( to pierwsze pytanie)? 250 do 232 i 320 do 298? Jednak w drugim przypadku w MHDD widzi mi ten dysk jako 305GB, jako wchodzę w zarzadzanie dyskami( jest nieprzydzielony) i robie nowy wolumin prosty to także pokazuje mi "maksymalna ilość miejsca na dysku w MB" 305243. Tylko po całej operacji dysk widzi w systemie jako 298GB. Wiec gdzie się podzialo 7GB? Może to i nie dużo, ale denerwuje mnie to. Komputer korzysta z dwójkowego zapisu a nie dziesiętnego i dlatego to co producent ma w specyfikacji fizycznej nie przekłada się na to co widzisz w systemie, oczywiście to nie jest tak że producent cię oszukał. Po prostu każdy sobie inaczej liczy hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 Jak wyżej - wszystko rozchodzi się ile wynosi 1 GB czy 1 TB dla producenta dysku . Producent zazwyczaj stosuje system dziesiętny zamiast dwójkowego i stąd takie kwiatki . Ciesz się że nie masz dysku o pojemność 1+ TB , gdzie masz utratę ~71 GB na każdy 1TB pojemności dysku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Juz wszystko jak najbardziej rozumiem, jednak gdyby w MHDD i przy tworzeniu woluminu prostego pokazywalo 298GB to nie widzialbym problemu. Bo w pierwszym dysku pokazuje 232GB i w systemie widzi 232GB. Szkoda ze nie zwrocilem uwagi, jaka pojemność miał ten dysk 320 wczesniej w systemie. Ale nie wiem czy mnie dobrze rozumiecie. W przypadku 320gb już i tak scina 15GB, pokazując te 305gb w mhdd. Chodzi mi o to gdzie się podzialo te 7gb roznicy, miedzy dosem, a systemem? Czy to akurat normalne, ze spod dosa może pokazywac więcej niż w systemie? Suma summarum scina mi sporo, bo z 2 dyskow o lacznej pojemności 570GB, zabiera 40gb. Chce odzyskac te 7 GB :) Edytowane 3 Marca 2017 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Dobrze rozumiesz - brakuje gdzieś ~7GB. Dysk 320GB powinien mieć w systemie około 305GiB. Sam źle policzyłem :mur: - oczywiście 298 to poprawna wartość. Winny "kwiatkom" jest system, który niepoprawnie podaje przedrostki z układu dziesiętnego zamiast binarnego - Gigabyte zamiast Gibibyte, Megabyte zamiast Mebibyte itd. Producenci dysków podają tak jak podają bo lepiej to wygląda od strony marketingowej, ale przynajmniej jest zgodne z prawdą 320GB = 320'000'000'000 bytes. Edytowane 3 Marca 2017 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 Juz wszystko jak najbardziej rozumiem G*wno rozumiesz ;) Jednak w drugim przypadku w MHDD widzi mi ten dysk jako 305GB, jako wchodzę w zarzadzanie dyskami( jest nieprzydzielony) i robie nowy wolumin prosty to także pokazuje mi "maksymalna ilość miejsca na dysku w MB" 305243. jeśli dla ciebie 305243 MB = 305GB 305243 MB : 1024 = 298 GB. No chyba że ja nie rozumiem, czego nie rozumiesz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 Dzieki wreszcie za rzetelne info, teraz wrocilem z pracy, uruchamiam kompa i w systemie nie widzi tego 320gb dysku, w biosie tak, ale kwiatki. Co robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 A w menedżerze urządzeń jest widoczny? Może wystarczy przypisać literę w zarządzaniu dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...