Tranquility 2 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 (edited) Może update biosu? Kiedyś pomagał na niektórych płytach Wysłane z mojego LG G3 To już zrobiłem dawno jeszcze na starej grafie ( jest najnowsza wersja ).... Czasami w starych płytach jest problem z kontaktem w porcie pci-e, może poruszaj kartą. Nie napisałeś jaki masz zasilacz co też może być problemem bo kupowanie amd do takiego kompa to też słaby pomysł. Karta nvidi by znacznie mniej obciążała stary zasilacz a także płytę głowną. Spróbuj zaktualizować bios i pobawić się ustawieniami. Jak byś wymieniał na gtxa to bierz z dodatkowym zasilaniem nie bedzie obciążać tak płyty. Ruszałem kartą ale nic to nie pomaga - jest dobrze dociśnięta - kabel od mocy 8-PIN dobrze podłączony do grafy. Zasilacz to Corsair CX500 który ma oryginalnie 2 x PCI-E 8-PIN więc wątpie żeby to była wina po tej stronie. Wygląda mi na to iż po prostu płyta główna nie działa z tym modelem grafiki bo co prawda komputer się uruchamia - wentylatory się kręcą na grafie ale brak obrazu - i co dziwne diody na klawiaturze i myszce się nie świecą - tak jakby płyta główna po zamontowaniu tej grafiki nie dawała więcej mocy na "inne podsystemy" czy coś w tym rodzaju... P.S. Płyta główna to Lenovo IS6XM REV: 1.0 UpDate: https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1p1jf8/troubleshooting_my_brand_new_7870_wont_work/ - wychodzi na to że ten problem występuje nie tylko u mnie ( osoba z tego forum ma ten sam sprzęt co ja oraz taką samą sytuację ) - wychodzi na to iż po prostu płyta nie wspiera niektórych kart graficznych niestety ( ciekawe czy z nVidią by był ten sam problem )..... Zastanawiam się nad zmianą płyty głównej na którąś z poniższych lub ewentualnie lepiej na jakąś inną tańszą jeśli możecie coś doradzić... ASUS P8P67 lub ASUS P8P67 EVO - orientujecie się w czym jest "gorsza" wersja EVO która jest tańsza o 20 PLN ? Edited March 11, 2017 by Tranquility Quote Share this post Link to post Share on other sites
klinsmann 15 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 zanim kupisz w tym sklepie poczytaj o nim w necie, wedle opinii są to płyty z logiem asus pochodzenia z jakiejś lewej fabryki w chinach, też się kiedyś przymierzałem do zmiany, bo mi usb3.0 siadło, ale po gruntownym researchu tego sprzedawcy zrezygnowałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tranquility 2 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 (edited) zanim kupisz w tym sklepie poczytaj o nim w necie, wedle opinii są to płyty z logiem asus pochodzenia z jakiejś lewej fabryki w chinach, też się kiedyś przymierzałem do zmiany, bo mi usb3.0 siadło, ale po gruntownym researchu tego sprzedawcy zrezygnowałem Dzięki za info - mogę sobie darować tego sprzedawcę są jeszcze inni oraz inne płyty główne - którą mógłbyś polecić ? Procesor nie będzie podkręcany nie wiadomo jak bo to wersja bez K - ważne żeby tylko grafa działała ;) P.S. Na pewno potrzebuję płyty z 3 slotami na RAM ( 2 x 2 i raz 4 GB ) - stara płyta Lenovo to chyba M-ATX większy format nie wejdzie do tej budy... Dodatkowo muszę sprawdzić "konektory" bo się jeszcze okaże że znowu tylko podłączenie dedykowane pod płytę Lenovo i nie będę mógł uruchomić komputera guzikiem z obudowy;-) Edited March 11, 2017 by Tranquility Quote Share this post Link to post Share on other sites
radiergummi 1079 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 Lutownica wszystko załatwi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gemtin1 252 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 Zamiast pakować się w nową płytę zaryzykował bym dopłatą do gtx1060 6gb i sprawdził czy działa. Zawsze możesz wszytsko zwrócić. Tapatapatap Moto X Style 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
aro52 0 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 Popieram pomysł przedmówcy a jak nie 1060 6GB to nawet tą 1050Ti. Masz 14dni na zwrot karty... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tranquility 2 Posted March 11, 2017 Report post Posted March 11, 2017 To już chyba lepiej zainwestować w nową płytę i mieć spokój... Quote Share this post Link to post Share on other sites