matihary Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Witam, dostałem za zadanie złożenie jakiegoś fajnego zestawu komputerowe bez monitora i bez systemu dla moich siostrzeńców. Limit cenowy to 5000 zł. Komputer ma służyć do gier komputerowych ;) Przeszperałem trochę internet i trafiłem na taki oto zestaw. https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_stycze%C5%84_2017?page=0,17. Co o nim myślicie?? Czy może polecacie coś innego?? Dziękuję z góry za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Ja bym jednak za punkt wyjscia przyjal zestawy PurePc z marca a nie ze stycznia. I tak patrzac na zestawy za 4200 zl i 4900 zl i ponadto dodajac obudowe SilentiumPC Aquarius X70W i wymienajac dysk SSD z ADATA SU800 128 GB na GoodRAM Iridium Pro 240 GB, wyszedl mi taki oto zestaw bez OC. Plyte i procesor zmienilem w stosunku do tego co Ty podales, bo zakladam ze siostrzency nie beda podkrecac sprzetu. Karte graficzna tez zmienilem na MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5, choc moze wydawac sie troche malo oplacalna w porownaniu do konkurencji, ale znow to jest karta z ktora siostrzency nic nie beda musieli robic wyciagasz z pudelka, wkladasz i zapominasz ze masz karte graficzna lacznie z poziomem halasu. Jesli nie jestes przekonany do tego co podalem to jeszcze oprocz PurePc sa fajne zestawy komputerowe zaproponowane przez Liptona tutaj. Ewentualnie jak siostrzency sa troche bardziej ogarnieci jesli chodzi o sprzet to tu jest zestaw pod lekkie OC. Smiesznie wyszlo, bo oba zestawy maja dokladnie taka sama cene 5087 zl. Jesli te 87 zl to problem to mozna zasilacz zmienic na Antec VP 500 - 500W. Moze nawet na tym Aerocool KCAS 400W ten zestaw bez OC by dal rady. Edytowane 8 Marca 2017 przez neoHannibal 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Ja bym jednak za punkt wyjscia przyjal zestawy PurePc z marca a nie ze stycznia. I tak patrzac na zestawy za 4200 zl i 4900 zl i ponadto dodajac obudowe SilentiumPC Aquarius X70W i wymienajac dysk SSD z ADATA SU800 128 GB na GoodRAM Iridium Pro 240 GB, wyszedl mi taki oto zestaw bez OC. Plyte i procesor zmienilem w stosunku do tego co Ty podales, bo zakladam ze siostrzency nie beda podkrecac sprzetu. Karte graficzna tez zmienilem na MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5, choc moze wydawac sie troche malo oplacalna w porownaniu do konkurencji, ale znow to jest karta z ktora siostrzency nic nie beda musieli robic wyciagasz z pudelka, wkladasz i zapominasz ze masz karte graficzna lacznie z poziomem halasu. Jesli nie jestes przekonany do tego co podalem to jeszcze oprocz PurePc sa fajne zestawy komputerowe zaproponowane przez Liptona tutaj. Ewentualnie jak siostrzency sa troche bardziej ogarnieci jesli chodzi o sprzet to tu jest zestaw pod lekkie OC. Smiesznie wyszlo, bo oba zestawy maja dokladnie taka sama cene 5087 zl. Jesli te 87 zl to problem to mozna zasilacz zmienic na Antec VP 500 - 500W. Moze nawet na tym Aerocool KCAS 400W ten zestaw bez OC by dal rady. Witam, czy zakładając, że siostrzeńcy nie będą nic podkręcać czyli rozmawiamy o zestawie bez OC to czy do twojego zestawu opłacałoby się np wymienić procesor I5 na ten?? INTEL CORE I7 7700 3600MHZ 1151 BOX (BX80677I77700 953654) Czy do zestawu bez OC nie brakuję jeszcze zasilacza?? Edytowane 8 Marca 2017 przez matihary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Tutaj jest test i5 7500 co prawda uzywajac GTX 1080, wazne jest na jakiej rozdzielczosci (monitorze) graja siostrzency i w jakie gry graja. Zasilacz do zestawu bez OC juz kilka razy poprawialem ale jakos znika z zestawu, znow go dodalem ale w razie czego jesli znowu zniknie to jest to Thermaltake TR2 Bronze 500W, chociaz Antec VP 500 - 500W pewnie wystarczy. Aerocool KCAS 400W moze byc za slaby bo Nvidia zaleca do GTX 1070 miec 500 W zasilacz. Edytowane 8 Marca 2017 przez neoHannibal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Tutaj jest test i5 7500 co prawda uzywajac GTX 1080, wazne jest na jakiej rozdzielczosci (monitorze) graja siostrzency i w jakie gry graja. Zasilacz do zestawu bez OC juz kilka razy poprawialem ale jakos znika z zestawu, znow go dodalem ale w razie czego jesli znowu zniknie to jest to Thermaltake TR2 Bronze 500W, chociaz Antec VP 500 - 500W pewnie wystarczy. Aerocool KCAS 400W moze byc za slaby bo Nvidia zaleca do GTX 1070 miec 500 W zasilacz. Nie robię sobie złudzeń siostrzeńcy na pewno będą grać w najnowsze tytuły ;) Monitor póki co mają 19 cali ale zamierzają go wymienić w przyszłości. Bardzo mi się podoba zestaw który Pan zaproponował. Myśli Pan, że przy odrobinie szczęścia starczy na 4 lata?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Powinien spokojnie wystarczyć na 4 lata. Tak jeszcze wejdą w wątek - i5-7400 ma zbliżone(praktycznie identyczne) osiągi jak i5-7500, a w wersji box kosztuje 100zł mniej: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7400-3ghz-6mb-box-bx80677i57400-976030/ lub taka ciekawostka: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7400-3ghz-6mb-oem-cm8067702867050-1113148/ https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7400-3ghz-6mb-oem-cm8067702867050-1113148/ W wersji oem(bez dołączonego chłodzenia) oba te procesory kosztują tyle samo(60gr różnicy) i jednocześnie 70zł mniej niż i5-7500 w wersji box. W wersji "bez OC" kolegi jest jeszcze troszkę miejsca w budżecie, więc wg mnie warto rozważyć kupienie procesora w wersji oem(wtedy oczywiście i5-7500) plus dokupienie jakiegoś wydajnego chłodzenia - raz, że będzie chłodniej, dwa ciszej, a trzy - będzie na pewno lepiej wyglądało, a dołoży się może ze 20-30z. Oczywiście wersja oem ma krótszą gwarancję,ale procesory się raczej nie psują. Jeśli jednak będzie zależało na dłuższej gwarancji, to wtedy rozważyłbym wzięcie i5-7400 + dodatkowe chłodzenie/oszczędzenie 100zł dzięki czemu można zmieścić się w budżecie 5000zł.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Ja tez mysle, ze na 4 lata ten zestaw powinien wystarczyc, zwlaszcza ze DX 12 obciaza bardziej karte graficzna a mniej procesor. Jesli jednak chcialoby sie to mozna zlozyc zestaw z i7. Ciecia poszly z obudowy, karty graficznej (tez 1070 ale mniejsza kultura pracy), zasilacza i plyty glownej. Zastanawiam sie jednak czy ten ANTEC 500 W wystarczy do tego i7 i GTX 1070. Moze niech ktos sie jeszcze wypowie. Co do poprzedniego zestawu to moze faktycznie rozwazyc 7400 zamiast 7500 i wtedy dac chlodzenie np. SilentiumPC Fortis 3. Skoro 1070 MSI juz jest cichy to moze dobrze by bylo miec tez ciche chlodzenie na CPU. Edytowane 8 Marca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Bardzo dziękuję za pomoc myślę, że zrobię jak Panowie mi doradzają. Wziałbym do zestawu i5-7500 w wersji OEM plus do tego chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 i reszta zostaje bez zmian ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 ...wyszedl mi taki oto zestaw bez OC. Kilka uwag do tego zestawu: - kartę można śmiało zmienić na MSI GeForce GTX 1070 Quick Silver OC - jest to de facto Gaming X, jedyna różnica to zastosowana kolorystyka (i podświetlenie RGB); - zasilacz zmieniłbym na coś pewniejszego (np.CX450M, Supremo L2 - oba po 5 lat gwarancji, Supremo należy zarejestrować na stronie producenta w celu przedłużenia gwarancji) biorąc pod uwagę cenę zestawu; nie twierdzę, że ten Thermaltake to bomba zegarowa, ale nie mogę znaleźć solidnych testów; - ewentualnie można zmienić jeszcze RAM na kości o nieco niższych opóźnieniach - 2400/CL14. Jakie złącza posiada monitor (coby nie było problemów z podłączeniem)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Kilka uwag do tego zestawu: - kartę można śmiało zmienić na MSI GeForce GTX 1070 Quick Silver OC - jest to de facto Gaming X, jedyna różnica to zastosowana kolorystyka (i podświetlenie RGB); - zasilacz zmieniłbym na coś pewniejszego (np.CX450M, Supremo L2 - oba po 5 lat gwarancji, Supremo należy zarejestrować na stronie producenta w celu przedłużenia gwarancji) biorąc pod uwagę cenę zestawu; nie twierdzę, że ten Thermaltake to bomba zegarowa, ale nie mogę znaleźć solidnych testów; - ewentualnie można zmienić jeszcze RAM na kości o nieco niższych opóźnieniach - 2400/CL14. Jakie złącza posiada monitor (coby nie było problemów z podłączeniem)? Dobre sugestie. Nvidia zaleca zasilacz minimum 500 W do GTX 1070. Wystarczy ten CX450M? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Testy (na purepc) sugerują, że ten zestaw będzie miał pobór na poziomie ~300W, więc spokojnie wystarczy ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...