chazzi88 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Witam, czy jest sens wkładać któryś z tych dwóch procesorów: i5-5675C albo i7-4790K do płyty: GA-H97-HD3? Zmiana z i5-4460. Taki zestaw w połączeniu z GTX 970 śmiga u mnie od nowości już prawie dwa lata - służy oczywiście przede wszystkim do grania. Po ostatnich testach procesorów na tym portalu sprawdziłem, co mogę do tej płyty włożyć i ta dwójka akurat się tam znajduje. i7-4790k włożę bez potrzeby wgrywania nowszego biosu, ale jest droższy, jeżeli patrzeć na ceny nowych procesorów, nie wykluczam kupna używki. Z kolei i5-5675C jest tańszy, trzeba będzie wgrać nowszy bios, i z tego co czytałem jest kapryśny jeśli chodzi o płyty i RAM, no i tutaj używany o wiele trudniej znaleźć. Mam świadomość, że płyta do jakiegoś ekstremalnego OC się nie nada, o ile w ogóle da się na niej coś podkręcić, ale nawet na standardowych taktach te procesory będą lepsze niż to co siedzi w kompie obecnie. Zasilacz Thermaltake 630W modularny, więc tu problemu raczej nie będzie. Tylko czy jest sens wkładania czegoś z tej dwójki do tej płyty. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 a to na tej płycie da się podkręcic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Jedynie 4790K bo na tej płycie nie podkręcisz a ten ma 4400MHz z fabryki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Bez OC to nawet nie ma co patrzeć na 5675C , 4790K dzięki sporej różnicy w taktowaniu ( 900 mhz bazowo , 800 mhz uwzględniając turbo - ale tylko dla 2 rdzeni , przy 4 rdzeniach w turbo jest 700 mhz różnicy ) wygrywa w większości testów . Co innego jak by porównywać I5 z I5 czy I7 z I7 normalnie albo zegar w zegar , ew. testy tylko z wykorzystaniem iGPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazzi88 Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 Czyli trzeba się rozglądać za i7 :) Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...