Skocz do zawartości
Fidelis

Projekt zmiany sprzetu (przygotowania)

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, 

kiedys bardzo duza pomoc otrzymałem tutaj na forum przy składaniu sprzętu. Sprzęt służy mi do dziś, brak zastrzeżeń (większych). 

Ostatnio zajęło to trochę czasu - głównie ze względu na 'warto poczekać na ...' wiec pomyślałem że zapytam już teraz, tymbardziej ze plany mam ambitniejsze niż ostatnio. 

1) CPU + SOCKET: Chcialbym zapytac czy warto czekać na nowe procesory od Intela, a co za tym idzie zaczac sie interesowac platforma pod nie. Myślę tutaj o Intelu na 10nm 

2) ZASILACZ: Widze ze zapotrzebowanie na duze, silne zasilacze poszlo w niepamiec i w zestawch polecanych na portalu kroluja 700W. Posiadam 750W od Antec'a, z 2008 lub 2009 roku - czy mogę myśleć o pozostawieniu go czy kalkulowac zakup nowego zasilacza? 

3) GPU: Mimo ze sprzet potrzebuje glownie do grafiki, to jest to grafika wektorowa wiec stawiam raczej na RAM w pierwszej kolejnosci z opcja dokupy/wymiany GPU w pozniejszym czasie - z tym ze GPU to co chwile cos nowego wiec nawet nie pytam.

Chyba ze ktos moglby potwierdzic lub zaprzeczyc pogloska ze ADOBE wspiera zielonych. 

4) RAM: Chwilo jade na 12Gb @1600, przy zmianie marzy mi sie minimum 32Gb, moze nawet 64Gb @x (ale tu sie kosmos stal z ramem) 

To  chyba tyle na ten moment. Temat chetnie rozwine - myslac o tym jak o projekcie a nie tylko zakupie.

Pozdrawiam :)

Plany ambitne jak na mnie, wiec chcialbym bezpiecznie przygotowac gotowke na zakup. Kolejna rzecz to CIIIIIIIIIISZA. Kiedys o tym 'marzylem' dzis juz mysle powazniej, aby wszystko to co powyzej zwodowac i....'umobilnic' (ale o to zapytam w innym temacie). Konkretne pytania o wodę zostawię jak już będzie wiadomo, na co poluję. A tymczasem:

1) pelne zwodowanie CPU, GPU, MOBO i moze RAM (kiedys ktos wykonywal tutaj full-cover'y na mobo, aktualne to?).

2) W miare mozliwosci - 'mobilnosc' sprzetu czyli bloczki, rurki, wezyki na tyle pewne zeby sie nie rozlecialy przy poruszeniu 'buda

ale zozostawięytania o wodę jak już będzie wiadomo, na co poluję. 

3) Jaki fundusz planować na wodowanie sprzętu? Wiem że to 'zależy' - więc jakieś widełki byłby pomocne

Edytowane przez Fidelis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. )

Zależy na co czekać - mainstream czyli S115x czy Skylake-X/KabyLake-X na jeszcze inny socket .

S1151 raczej pozostanie - Intel zamierza / zamierzał wydać procki z generacji Canon Lake ( Skylake/Kaby@10 nm ) , jakiś czas temu pojawiło się info o Coffe Lake czyli jak dla mnie to takie Kaby V2 .

Warto też popatrzeć na AM4 i to jak się rozwinie sytuacja z Ryzenem , w wymagającym sofcie R7 sobie radzą nawet nieźle .

2. ) Zasilacz dobierasz w zależności od obciążenia .

I7 7700K + karty pokroju GTX1070/1080 to max. 650W przy full load , jak ten BQ jest za stary lub z innych powodów odpada * to może być .

* - Okablowanie - czy ma modularne czy nie i w jakim stopniu , sprawność - jaki ma certyfikat , poziom generowanego hałasu - co innego najtańsze bazowe BQ , co innego serie Pure Power / Straight Power a co innego topowe i drogie Dark Power / Dark Power Pro .

4 . )

Zależy jaka plaforma / chipset .

Dla Intela to tak - chispet serii H/B to wtedy max 2133 mhz lub 2 400 mhz dla Kaby+ , Chipset serii Z - 3000-3200 mhz , więcej nie ma sensu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi! Miałem już tu napisaną swoją ale mi ją skasowało forum ;/ W skrócie:

1) Myślałem właśnie o Intelu na 10nm, gdzieś mi wpadło w oko że taki mają plan i to na ten rok. 

2) Oszukałem Was i siebie z zasilaczem, to jednak nie BQ. To Antec TruePower 750W 

3) 

@Bull3tproof: różne wersje słyszałem, mi pasuje najbardziej ta, którą Ty mówisz - też się tego trzymam. Gdzieś obiło mi się też że Adobe piszą bardziej pod Mac'a niż PC'ta 

4)

@Reyden: Dlaczego nie ma sensu powyżej 3200mhz ? (wow, 3200mhz ! ale świat oszalał) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ) Nie wiem czy w ogóle będą normalne CL , na wiki piszą że z powodu problemów z procesem 10 nm będzie tylko w niskonapieciowych układach serii Y .

Normalne CPU to będzie Coffe Lake wykonane w 14 nm + niektóre ulepszenia z CL 10 nm .

Z platform Intela opłaca bardziej się czekać na wspomniane X299 i Skylake/KabyLake X .

Nie wiadomo też jak będzie wyglądała sprawa z Ryzenem , cenowo topowe procki nawet niezłe , stosunek ceny do wydajności też OK , tylko czekać na poprawę softu i sterowników .

2 . Antec może zostać , co prawda niemodularny ale ma certyfikat 80+ Gold i jest ponoć cichy .

4 . Sens brania ramów powyżej 3 200 mhz jest kiepski z powodu ich ceny i stosunku cena/wydajność .

Zresztą dużo tutaj zależy od chipsetu , na H/B i tak będziesz miał 2133 / 2 400 mhz nawet jak wsadzisz tam 3 866 mhz .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Procesorów na podstawkę X299 można się spodziewać w wakacje (przynajmniej takie doniesienia można przeczytać). Nowe procki dla "ludu" od Intela będą prawdopodobnie w przyszłym roku.

2. To ten Antec z certyfikatem 80 Plus Gold? Wygrzebałem jakiś test i akurat mowy o wysokiej kulturze pracy tam nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za kolejne informacje, doczytalem minimum o X299, Kaby i Skylake - i jako ze zmieniam sprzet nie tak czesto - mysle ze Skylake jest lepsza opcja. Zabieram sie za szukanie informacji o Coffe bo brzmi jeszcze ciekawiej.

Zaczynam sie obserwacje Ryzen'a, Skylake i X299 oraz informacji o Coffee

To ten Antec, ma kilka slotow na dodatkowe przewody wiec przy wyborze calosci sprawdze dokladnie czy da rade do zaaplikowac. Glosny nie jest - przynajmniej teraz przy niezwodowanym GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi