Skocz do zawartości
kolar

Ocena zestawu za 5800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Komputera używam do nastęujących zadań:

1. Codziennie: maile, pisanie długich tekstów w MS Word.

2. 2-3 x w tyg.: Excel i Powerpoint

3. Poza tym sporo używam programów muzycznych i czasem montuję krótkie filmy (tzn już nie montuję bo obecny komp nie wyrabia). 

4. Chciałbym ze 2-3 razy w miesiącu pograć sobie w Battlefield czy CoD.

Monitor mam stary (Gateway 24") i pewnie dopiero za 1-2 lata go zmienię na większy.

Edytowane przez kolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrafię zrobić tego samemu, zresztą z kuponem z purepc mam część usług za darmo. Co do Toshiby to brałem to pod uwagę, ale odradzał mi tę firmę znajomy, który zawodowo zajmuje się odzyskiwaniem danych z dysków - Toshiby podobno dość często padają. Ale oczywiście to tylko opinia jednej osoby, nie mam żadnej statystyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Thermaltake TR2 Bronze 500W podrozal na Morelach w ciagu ostatnich kilku dni o 100 zl. Wg mnie teraz sie nie oplaca i za ta cene lepiej wez SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W lub Corsair CX550M 550W. Reszta zestawu ok, oczywiscie z tymi zmianami co podali koledzy wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie głupie pytanie - skoro komp głównie do pracy, oraz bardzo rzadko do gier, które nie są wymagające, to potrzebujesz tego gtx'a 1060? Jak tak patrzę, to imo lepiej byłoby oszczędzić na karcie i wziąć np. gtx'a 1050/rx470 i łącznie z oszczędnościami, które wskazali koledzy wyżej, będziesz mógł już teraz kupić sobie jakiś monitor z pivotem(della do 1000zł czy coś podobnej jakości, nawet neca znajdziesz). Miałbyś wtedy na już 2 monitory, w tym jednego z pivotem, a to w moim przypadku bardzo podnosi produktywność. Ewentualnie zamiast monitora dołożyć do procka i kupić i7, jeśli robisz jakieś ciężkie rzeczy w excelu. Rozważyłbym też trochę mniejszy dysk ssd - 240/256gb - to dalej dużo, a po prostu będziesz dbał o to, żeby archiwum trzymać na hdd(albo dwóch swoją drogą) jako backup.

Co do awaryjności dysków, to tutaj jest fajna statystyka:

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/awaryjnosc_hdd_najlepiej_wypada_hgst_najgorzej_wd

z której wynika, że z WD wcale tak fajnie nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc, zmodyfikowałem zestaw wg waszych sugestii:

https://www.morele.net/inventory/info/XnrQhA/

Co do karty graficznej to chciałbym móc pograć na niej przez kilka najbliższych lat, więc pewnie trochę kupuję na zapas. Co do monitora to jeden mi wystarczy, a kolejny będzie NEC EA275WMi ze względu na możliwość kalibracji DICOM.

W Excelu robię proste rzeczy, więc i5 powinien wystarczyć. Jest ryzyko, że do programów muzycznych i5 będzie za słaby, ale nie zamierzam robić jakichś kawałków po 30 ścieżek, więc też mam nadzieję że komp podoła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do awaryjności dysków, to tutaj jest fajna statystyka:

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/awaryjnosc_hdd_najlepiej_wypada_hgst_najgorzej_wd

z której wynika, że z WD wcale tak fajnie nie jest.

Chyba sobie żartujesz z tą "statystyką". Czytałeś chociaż ten artykuł? 56 tysięcy dysków... przy milionach ciągle pracujących na całym świecie. W mojej firmie żaden WD się nigdy nie zepsuł, w tej chwili w magazynie leży 20 sztuk, które zostały wymienione ze względu na wydajność i rozmiar (dyski po 80gb..) Obok leży ok 30 Seagatów - same trupy. I to trupy nie 15 letnie a 2-3 latki.

Edytowane przez neomagnet
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sobie żartujesz z tą "statystyką". Czytałeś chociaż ten artykuł? 56 tysięcy dysków... przy milionach ciągle pracujących na całym świecie. W mojej firmie żaden WD się nigdy nie zepsuł, w tej chwili w magazynie leży 20 sztuk, które zostały wymienione ze względu na wydajność i rozmiar (dyski po 80gb..) Obok leży ok 30 Seagatów - same trupy. I to trupy nie 15 letnie a 2-3 latki.

Dlatego mowa o statystyce - wiesz, potrzebujesz kilku tysięcy obserwacji, żeby mówić o sensownej średniej/prawdopodobieństwie, a nie 20 WD w magazynie i 30 dysków na śmietniku. W tym przypadku prawdopodobieństwo obliczone na podstawie 56tys. obserwacji należy uznać na lepsze od prawdopodobieństwa obliczonego na postawie "Bo w mojej firmie...". Obawiam się, że tak to właśnie działa. Jeśli uraziłem uczucia, którymi darzysz WD, to musisz mi wybaczyć - nie podejrzewałem użytkowników tego forum o taką romantyczną wrażliwość. :) Jeśli masz lepsze źródła, to chętnie się nimi zapoznam.

Edytowane przez elderion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi