ketus Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Witajcie, zalałem moją CM Storm QuickFire TK whisky z colą (impreza była dobra ale boli). Po tygodniu czyszczenia wodą byłbym w miarę zadowolony gdyby nie fakt, że uprzednio lepkie klawisze jednak troszkę gorzej działają. Po zapoznaniu się z tym redditem, chcę je nasmarować. Jako, że w necie pełno bzdur i rozbieżności co do środków jakich można używać, założyłem ten temat w nadziei, że wybierzemy lubrykant: - bezpieczny dla przełączników Cherry MX, - dostępny w Polsce lub do sprowadzenia z okolic, - w cenie choć trochę przyzwoitej, czyli w gruncie rzeczy ten lubrykant, ale dostępny w PL. Myślałem o sprowadzeniu, ale ponad koszty to ok 100zł za 10 ml, bez cła... Ktoś, coś? Edytowane 21 Marca 2017 przez ketus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 http://www.ceneo.pl/14497844;pla?se=GbURRsztAQBcFsNN9HBmX6U3m_HZ5_bB&gclid=CIad0vGe6NICFVjgGQod9p0NVQ#tab=click 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketus Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 http://www.ceneo.pl/14497844;pla?se=GbURRsztAQBcFsNN9HBmX6U3m_HZ5_bB&gclid=CIad0vGe6NICFVjgGQod9p0NVQ#tab=click Dzięki za odpowiedź. Nie będzie wchodzil w reakcję z plastikiem? Najbezpieczniejszy sposób aplikacji wg Ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwot Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Slikon w sprayu robi taka mala powloke, nie reaguje z plastikiem, mysle ze to bedzie bardzo dobry patent ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketus Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Slikon w sprayu robi taka mala powloke, nie reaguje z plastikiem, mysle ze to bedzie bardzo dobry patent ;) Dosłownie wczoraj kupiłem i zaaplikowałem po trochu do każdego przełącznika. Nie ruszałem tylko numpada żeby mieć porównanie. Po kilkunastu minutach używania chodzi bajecznie! Obawiam się tylko czy nei zrobiłem bu**elu we wnętrzu przełączników, bo wszędzie polecają je otwierać i smarować tylko istotne części. Ja mam LEDy więc wymagałoby to ich wcześniejszego odlutowania. Nie będę się w to bawił. Zobaczymy jak się będzie sprzęt sprawował po kilku dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Nie, we wszystkich mechanizmach plastikowych - zegary, aparatura pomiarowa, systemy ładowania nośników optycznych, kiedyś kaset magnetycznych - od zawsze używane były smary silikonowe. Nie reagują praktycznie z niczym (oprócz octanów), mają niewielką lepkość i nie mieszają się łatwo z zanieczyszczeniami (w sensie ewentualne zanieczyszczenia wypływają na powierzchnie smaru i tam zostają) Lubrykant, który linkowałeś na 99% jest również smarem silikonowym. Możesz taki sam w tubce kupić za kilka zł. w dobrym, oldschoolowym sklepie elektronicznym, tylko łatwiej (a na pewno szybciej) będzie Ci użyć takiego w spray'u. W przypadku styków klawiatury również bezpieczniej, bo lepiej, jak będzie go za mało, niż za dużo. A na drugi raz jak zalejesz klawiaturę, nie myj jej wodą, tylko spirytusem rektyfikowanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Nie wiem czy nie lepszy byłby smar teflonowy/ptfe - są to suche smary i nie "łapią" brudu. http://k2.com.pl/component/ssproducts/product/2550-k2-suchy-smar-z-ptfe Edytowane 27 Marca 2017 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...