Matt1024 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Witam, Planuje zakup nowego laptopa i mam problem którą kartę wybrać 2048 MB GDDR5 czy 4096 MB GDDR3 Linki do ofert które planuje kupić http://allegro.pl/msi-gl62-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx950m-fhd-mat-zestaw-i6759329961.html http://allegro.pl/lenovo-ideapad-700-i5-8gb-1tb-gtx950-fhd-zestaw-i6711932083.html Proszę poradę i wyjaśnienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Tutaj wybór jest jeden - 2GB DDR5 będzie szybsze niż 4GB DDR3 . GTX950 to średnio wydajny układ , więcej VRAM nie jest tutaj potrzebne a z racji konstrukcji połączenia GPU-MEM może być nawet wolniejsze w określonych warunkach , przy założeniu że porównujemy pamięci tego samego typu - GDDR3 vs GDDR3 i GDDR5 vs GDDR5 i na tej samej szynie GPU-MEM . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt1024 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 dzięki za odpowiedź Jaka jest różnica w procentach Czy 2 gb to nie za mało nie które gry mogą zapchać pamięci w karcie graficznej i może dość spowolnić gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Ciężko powiedzieć jak to będzie wyglądać od strony procentów . Można poszukać testów jakiś lowendowych kart z pamięciami GDDR3 i GDDR5 np. tutaj gdzie w niektórych tytułach różnice sięgają 50-60 % i to tam gdzie jest 1GB GDDR5 vs 2GB GDDR3 . Po prostu pamięć GDDR5 jest sporo szybsza - przepustowość tej pamięci jest o ok. 3x większa niż w GDDR3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Czy 2 gb to nie za mało nie które gry mogą zapchać pamięci w karcie graficznej i może dość spowolnić gry Takie rzeczy się zdarzają. Widziałem, co prawda w testach kart do PC stacjonarnych, jak Radeon RX460 4GB DDR5 jest wielokrotnie szybszy od RX460 2GB DDR5 (DOOM, Resident Evil 7 na odpowiednio wysokich detalach), tak samo jak R9 380 4 GB DDR5 jest wielokrotnie szybsze od R9 380 2GB DDR5 (najnowszy Ghost Recon). Są to oczywiście rzadziej spotykane sytuacje, ale "się zdarzają" Jednak w Twoim przypadku, rozmawiamy o 2GB DDR5 vs 4 GB DDR3 (dużo wolniejsza pamięć) - w tym przypadku wolałbym osobiście 2 GB ale DDR5 - sądzę, że da to w ogólnym rozrachunku zdecydowanie więcej korzyści. Edytowane 22 Marca 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt1024 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Nie wiem na co się zdecydować bo planuje trochę użytkować ten laptop parę lat i nie prędko nie zmienię na inny i chcę jak najbardziej rozważyć zakup najlepszej konfiguracji. Jeszcze się zastanawiam nad 2gb a 4gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Tutaj nie ma się co zastanawiać , jedyne wyjście to GTX950M z 2GB DDR5 . Inna opcja do szukanie lapka z GTX950M/960M z 4GB DDR5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Na allegro są jakieś Asusy z gtx 1050 w okolicach 3500 zł z promocji z PLAY. Może warto rozważyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Jestem tego zdania co kolega reyden, czyli: chcesz więcej pamieci karty, OK, ale w wersji DDR5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Ja tam bym się już nie pchał w stare maxwele. Dokiś trochę kasy i bierz gtx1050 - będzie dużo wydajniejsze. Paskale laptopowe w przeciwieństwie do poprzednich generacji nie ustępują wiele desktoppowym wersjom grafik. Jak ma być na kilka lat, to tak zrób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Ja tam bym się już nie pchał w stare maxwele. Dokiś trochę kasy i bierz gtx1050 - będzie dużo wydajniejsze. Paskale laptopowe w przeciwieństwie do poprzednich generacji nie ustępują wiele desktoppowym wersjom grafik. Jak ma być na kilka lat, to tak zrób. Laptop i kilka lat z grami? Hmm. Zapytamy nabywcę za kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 Podstawowe pytanie jaka pamięć została użyta 2Gb DDR5 64bit czy może 4Gb DDR3 128 bit. bo w tym wypadku DDR3 jest szybsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt1024 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 zainteresowało mnie ten gtx 1050 ciekawe ofery są na allegro tylko nie wiem czy 2gb pamięci na karcie graficznej wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...