ViruS001 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 Witam. Posiadam dysk SSD - Plextor M8Pe 512Gb (M.2 NVMe SSD). Chciałem go podłączyć do platformy Z97 z i5-4690K. Płyta główna to MSI Z97 Gaming 5. Chciałbym go uczynić jako dodatkowy dysk (żeby nie instalować na nim windowsa). Chciałbym na niego rzucić kilkadziesiąt gb danych. Na tym komputerze jest wgrany Windows 7. Dodatkowo dodam, że tylko jeden dysk HDD, dwie karty sieciowe + karta graficzna w slotach PCI. Ogólnie wykrywa mi go bios, wyświetla się logo plextora i gdzieś tam w bootowaniu można go odnaleźć lecz jak już jestem na windowsie to nie ma go dostępnego, aby móc na niego coś wrzucić. W jaki sposób to uczynić, aby działał jak należy i windows go wykrywał jako dodatkowy dysk? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 Może dysk nie jest zainicjowany lub nie ma na nim żadnych partycji . Sprawdź w zarządzaniu dyskami czy jest widoczny w OS . SSD jako drugi dysk niesystemowy to kiepski pomysł , jak twój obecny system jest w miarę dobrym stanie to sklonuj go na SSD - czy to za pomocą narzędzi dołączonych do dysku czy innych np. Acronis True Image ,Clonezilli czy EaseUS Todo Backup . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 No i tu jest problem. Nie jest widoczny w zarządzaniu dyskami. Co dalej? Nie, nie to akurat chce go wykorzystać na zrzucenie danych (około 400gb) na drugiego kompa i tam zapewne już przeniosę sobie windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 Jak dysk jest widoczny w biosie / uefi to może problem leży po stronie OS - za stary sterownik do NVMe lub w ogóle go nie ma . Spróbuj tego sterowika ze strony Plextora , jak by wywaliło cię do głównej strony download to sterownik znadziesz tak - w pierwszym polu ustawiasz PCIe SSD , w polu niżej ustawiasz Software . Powinno ci się pojawić 12 pozycji na 2 stronach - na drugiej stronie pierwsza pozycja to sterownik . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2017 http://forum.purepc.pl/topic/375446-artyku%C5%82-uruchomienie-ssd-m2-nvme-na-starszych-p%C5%82ytach-g%C5%82%C3%B3wnych/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Problem rozwiązany. Tak jak kolega @reyden napisał problem polegał na braku sterownika NVMe. Automatycznie nie został pobrany bo mam wyłączone wszelkie aktualizacje o czym zapomniałem :P Ale już wszystko hula. Dziękuję bardzo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...