cross099 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem aktualnie posiadaczem Della Inspirona 7720 w którym wysiadła płyta główna chyba. Serwisy go nie chcą naprawić. I otóż pojawia się mój problem chce sie rozejrzeć i zorientować jak wygląda sprawa nowego laptopa. W dellu miałem procesor Intel Core i7-3610HQ 8GB ramu 120GB SSD 1TB HDD grafika Nvidia 650 która od 2 lat nie działała. Szukam laptopa który będzie nie mniej wydajny niż Dell i da sobie radę z grafiką (Autocad Blender Photoshop) z programowaniem w Visual Studio i od czasu do czasu renderem filmów (Adobe Premiere, Sony Vegas). Gry to rzadkość . Jestem studentem informatyki na Politechnice i fajnie jakby ten laptop jakoś posłużył miałem kilka na oku laptopów ale niestety z procesorem niskonapięciowym i nie jestem do nich do końca przekonany. Nie będę zarzucał tutaj propozycjami poczekam co wy mi polecicie :) Laptop mógłby być troche bardziej przenośny niż ten poprzedni trochę Ciężki był niestety. I działać trochę dłużej na baterii. Nie oczekuje 17 cali :) Może być mniej nawet te miniaturki 13-14 calowe wchodzą w grę o ile dadzą radę wydajnościowo. Cena jaka jest maksiumum to 4000zł ale fajnie by było jakbyśmy trochę z niej zeszli. Laptop może być bez systemu a nawet bez jakiś dysków (mam HDD i SSD na SATA 3 po poprzednim) może być używany o ile będzie na gwarncji ale wolałbym nowy. Niech ma też 2 zatoki na dyski Jakieś pomysły? Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Edytowane 24 Marca 2017 przez cross099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Rendering leciał przez procka czy przez kartę ? W kwestii cepa - I7 7700HQ / 7820 HQ lub HK albo 7920HQ , opcjonalnie starsze Skylake - I7 6700HQ/6770HQ/68xxHQ/69xxHQ . Chyba że zjechać do poziomu 4-rdzeniowych I5 , będą trochę wolniejsze niż I7 ale też tańsze . SSD - albo przełożenie tego co masz albo kupno większego dysku . Lenovo Idepad 700-15 za 3 629 zł , I7 6700HQ , 16GB ram i GTX950M , do tego matowa matryca IPS FHD ew. Lenovo Y700-15 z GTX960M za ~4000 zł . Choć w kwestii renderingu czy ogólnie prac z grafiką nie powinno być większych różnic pomiedzy 950M a 960M . Edytowane 24 Marca 2017 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cross099 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Co sadzicie o tym? http://allegro.pl/lenovo-ideapad-y700-i7-8gb-1tb-gtx960m-gwr-gdansk-i6746329239.html Render leciał zawsze przez procka bo grafika Intela to słaby pomysł a Nvidia od 2 lat odmawiała posłuszeństwa.. Mam rozumieć że do takich zastosowań wybór np Asus ZenBook UX303UB z i7 albo Lenovo 710S z i7 to słaby pomysł? To właśnie sprzęty gabarytowo takie jakie bym chętnie wziął. I tu pojawia sie problem bo nie znalazałem nic tak małego z specyfikacja i7-6700/7700 i do tego grafika Nvidii. Czy ktoś zna takie cuda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Lenovo z allegro - nie wiadomo jaka matryca , podejrzewam że TN , w dodatku błyszcząca . Nie wiadomo jaki SSD . Reszta OK , do tego cena atrakcyjna . Asus ma niskonapięciowego I7 z 2 rdzeniami , sporo słabszy niż twój I7 3610HQ i słabsza grafika . Lenovo 710S podobnie . W tego typu sprzęcie raczej nie znajdziesz 4-rdzeniowych I5/i7 , z reguły są tam ładowane niskonapieciowe procki z 2 rdzeniami które wydajnością nie grzeszą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cross099 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2017 A kto mi jeszcze powie coś na temat firmy Dream Machine? Fajny sprzęt robią. I coraz bardziej się nad nim zastnawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...