amsteldam Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Witam Rozglądam się za tanim AiO. Czy Enermax AquaChanger 240 jest dobrym wyborem mając na uwadze cenę. Przy poniższej mojej konfiguracji i chłodzeniu z procka wyciskam 5Ghz ma dwóch rdzenia na czterech już 4,9Ghz. Wszystko to przy niezłym szumie. Dodatkowo wchodzi aspekt wizualny bo obecnie nie najlepiej to wygląda. A więc czy Enermax AquaChanger 240 jest OK i czy może za tę kasę jest coś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 To AIO wydajnością nie grzeszy - temperatury jak kosztująca podobnie Noctua NH-D14 , do tego nieco większy poziom hałasu ( 2 wentylatory 120 mm @ 2 500 RPM ) . Znalazłem test gdzie jest też twoje obecne chłodzenie - różnic w zasadzie nie ma , co prawda testowane na 2700K ( zarówno stock jak i OC@4,8 Ghz ) , hałas też nieco większy niż przy R1 . Generalnie AIO nie ma sensu , normalne WC jest średnio sensowne ( m.in. z powodu gluta pod IHS-em czy konstrukcji obecnych CPU ) . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amsteldam Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Czyli wymiana na wspomniane AiO nic nie da jeśli chodzi o kulturę pracy. Jedynie aspekt wizualny byłby mocno poprawiony bo R1 zasłania górną część płyty i za szybą tak sobie się prezentuje. Co do gluta to jestem nastawiony na skalpowanie procka. CoolLabolatory już zakupiłem i celem treningu rozprowadziłem go pod R1. Nie było łatwo. Obecnie max. 73 w stresie Chyba więc zaczekam aż odważę się na usunięcie gluta i dopiero po tym sukcesie jakiś AiO. Dzięki i pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...