Ailambert Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Witam, Mam pytanie odnośnie opłacalności zakupu procesora Intel core i7 6800k pod renderingi w programie 3ds max/v-ray, a także do celów gamingowych. Komputer będzie podpięty do monitora 4K. Zastawiam się także na procesorami typu Ryzen, a zwłaszcza Ryzen 7 1800x, a także nad Intelem core i7 7700k. Idealnym dla mnie wyborem był by core i7 6900k, jednakże cena jego jak dla mnie jest zaporowa. Dziękuje za wszelkie wskazówki i porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Możesz kupić jeszcze lepiej R7 1700 za niecałe 1600zl. Również ma 8 rdzeni / 16 wątków jak 1800x. Do takich zastosowań procesor bezkonkurencyjny. Tapatapatap Xperia X Edytowane 31 Marca 2017 przez Gemtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ailambert Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Możesz kupić jeszcze lepiej R7 1700 za niecałe 1600zl. Również ma 8 rdzeni / 16 wątków jak 1800x. Do takich zastosowań procesor bezkonkurencyjny. Tapatapatap Xperia X Nad tym prockiem także się zastawiam. Martwi mnie tutaj ( ogólnie w ryzenach ) jedynie słaba wydajność w grach. Edytowane 31 Marca 2017 przez Ailambert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Jeśli komputer ma służyć do zarabiania to chyba piorytetem jest działanie programów, a nie kilka fps mniej w grach. W dodatku w rozdzielczości 4K różnice między intelem będą minimalne o ile jakieś będą wgl bo tutaj będzie zdychac gpu. W cenie 7700k masz procesor 16 wątkowy. Nie wiem nad czym się tu zastanawiać jeżeli komputer ma być do profesjonalnych programów. Tapatapatap Xperia X Edytowane 31 Marca 2017 przez Gemtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ailambert Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Jeśli komputer ma służyć do zarabiania to chyba piorytetem jest działanie programów, a nie kilka fps mniej w grach. W dodatku w rozdzielczości 4K różnice między intelem będą minimalne o ile jakieś będą wgl bo tutaj będzie zdychac gpu. W cenie 7700k masz procesor 16 wątkowy. Nie wiem nad czym się tu zastanawiać jeżeli komputer ma być do profesjonalnych programów. Tapatapatap Xperia X Tak, dokładnie, priorytetem są programy renderujące. Własnie, w 4k wielkich różnic być nie powinno. Nie wiem też ile w tym prawdy, ale podobno są jakieś problemy z płytami głównymi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Trzeba dobrze dobrać kości pamięci bo ryzen nie ze wszystkimi się lubi. W dodatku jak będziesz brał pewnie 32GB w 4 kościach to trzeba poszukać w internecie informacji. Dużo zestawów ludzie udostępniają i dzielą się informacjami na www.reddit.com/r/amd U nas na forum z tego co widziałem nikt z osób posiadających ryzeny nie ma jeszcze zajętych wszystkich 4 slotów na ram więc raczej nikt Ci tutaj nie doradzi, chyba że ktoś miał styczność / interesował się tym. Tapatapatap Xperia X Edytowane 31 Marca 2017 przez Gemtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ailambert Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Z tym RAMem mnie trochę zmartwiłeś. Chciał bym mieć maksymalnie dużo pamięci RAM. Celuje w 48gb lub nawet 64gb. Myślałem o Corsair red 3000 mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Poczytaj wątek o Ryzenie ktoś tam poleca jakieś ramy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Clinu Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2017 gry w 4k, to już między intelem a ryzenem robi się różnica pomiędzy 0,5 a 1% wydajności, bo tu dostaje grafika po [gluteus maximus] a ryzen obsłuży Ci do 64 gb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ailambert Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A jaką płytę główną wybrać pod Ryzena, tak aby gwarantowała stabilna pracę tej jednostki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeśli Ci się nie spieszy to za tydzień będę miał u siebie Ryzena 1700x z Asusem Prime x370 i 64GB ramu HyperX Savage Black XMP 2660MHz przy CL13 (ram dobrany po kontakcie z AMD). Wstępne wyniki i obserwacje z obsadzenia ramu na full podam. Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez XantiO 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ailambert Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Nie, nie spieszy mnie się bardzo. W takim razie czekam na testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Popatrz wątek o AM4 tam już koledzy po wklejli zrzuty z Ryzena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...