Hadar Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Od jakiegoś czasu dominuje w Polsce amerykański układ klawiatury ANSI ( https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/ANSI_Keyboard_Layout_Diagram_with_Form_Factor.svg ) i powiem szczerze, że mnie zawsze wpienia w takim układzie ten mały Enter i wielki klawisz z symbolami | i \ (których użyłem może ze dwa razy w życiu). Może mi ktoś wytłumaczyć jakie są ergonomiczne zalety małego entera, wielkiego prawego shifta (którego nie wiem czy kiedykolwiek użyłem) i dużego klawisza z symbolami | i \ Dużo wygodniejszym moim zdaniem byłoby skrócenie prawego shifta i wrzucenie między niego i znak zapytania klawisz z symbolami | i \ Powiedźcie mi co jest złego w tym układzie ( https://www.technobuffalo.com/wp-content/uploads/2011/02/steelseries-6gv2-enter-key-600x337.jpg ) i dlaczego do jasnej cholery nie jest to dominujący standard. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Bo designer doszedl do wniosku, ze enter nie moze byc wyjatkiem i musi zajmowac max jeden rzad klawiszy. Amen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadar Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Ale to ma jakiekolwiek uzasadnienie ergonomiczne? Poza tym + i Enter z numerycznej nadal zajmują dwa rzędy. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Wydaje mi się że to wynika że sposobu szybkiego pisania na klawiaturze w którym enter naciska się małym palcem prawej ręki. Każdy przycisk ma jeden mechanizm pod sobą, mniejszy przycisk oznacza łatwiejsze wciskanie go. Tak samo lewy i prawy shift, naciskanie są małym palcem tj. Lewy naciskasz lewa ręka gdy chcesz napisać literę która jest obsługiwana prawą ręka i odwrotnie. Pisanie na klawiaturze w teorii powinno polegać na pamięci mięśniowej palców (piszesz nie patrząc na nią). Lub powód jest inny, Amerykanie jak to Amerykanie muszą mieć wszystko inaczej, mile, stopy, farenheity, samochody itd. A że US jest największym rynkiem zbytu to producenci ograniczając koszta dostosowują klawiatury do ich potrzeb. Tapatapatap Xperia X Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez Gemtin1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2017 Tak jak napisał Gemtin1, każdy klawisz musi być w jednym rzędzie, aby móc szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę. Ja właśnie preferuję tylko taki układ, bo po co mi taki wielki Enter? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2017 Też preferuję amerykański standard. Od wielu lat korzystam z takiego i nie wyobrażam sobie mieć klawy z innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...