aroslaw22 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć Sklejam sobie zestaw, ale trochę wypadłem z obiegu jeśli chodzi o sprzęt. Nie zaszkodzi spytać kogoś kto jest bardziej w temacie i zna aktualne trendy. Będę wdzięczny za Wasze opinie. Do rzeczy: Sklejam zestaw głównie z myślą o programowaniu i typowych zastosowaniach domowych. Gry są dla mnie na drugim albo nawet i trzecim planie. Ważna jest za to możliwość rozbudowy w przyszłości i kultura pracy. Planuję przeznaczyć na PC'ta około 2500 zł. Nie będzie to demon prędkości, ale wystarczy by nadgonić obecnie panujące standardy. Wstępnie skleiłem taki zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/tOW08j/ To co może od razu zakuć w oczy to: - brak grafiki - to kiedyś, póki co nie jest mi do niczego potrzebna. Jak już coś będę brał to będzie raczej coś ze średniej półki (rx470/rx480/gtx1060 lub jego przyszły odpowiednik). Ale tak czy inaczej to najwcześniej za pół roku i tego do wspomnianego budżetu nie liczę. - brak zasilacza - planuję wykorzystać z obecnego zestawu to co mam - be quiet! Pure Power L7-530W. Nie jest jakoś mocno wiekowy i zajechany. Raczej powinien wystarczyć - chłodzenie w koszyku - w tak tanim zestawie wydaje się do odstrzału, ale chcę dość mocno postawić na kulturę pracy. Nie planuję bawić się w żadne OC, a jedynie zyskać kilka dB mniej. Nie potrzebuje ciszy absolutnej tylko głośności mniejszej niż rozruch starego ursusa. Na podstawie tego co czytałem w testach zakładam, że ten dość tani Spartan mi to zapewni. Ramy chyba jak ramy. Były we wcześniejszych tematach polecane to takie dorzuciłem do koszyka. I to co mnie najbardziej boli - wybór płyty płyty głównej. Przyznam, że tutaj totalnie nie wiem co i jak. Byle tylko nie musieć bawić się w stare płyty i aktualizacje biosu który obsłuży Kaby Lake. Szukałem czegoś, co ma na pokładzie trochę więcej niż niezbędne minimum (złącza i lekki nacisk na układ audio). Coś będzie bazą do późniejszej rozbudowy. Docelowo do około roku trafi tam karta graficzna, jeszcze 1 SSD (może na M.2?),HDD i pewnie jakieś 2 wolnoobrotowe wiatraki. No i teraz pytanie do Was - czy w powyższym zestawie są jakieś rażące braki, albo dało się coś dobrać po prostu sensowniej? Z góry dzięki za pomoc i sugestie Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez aroslaw22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2017 https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/ bo ma 4 ciepłowody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwot Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tak jak kolega wyżej napisał, możesz wybrać to chłodzenie z większą ilością ciepłowodów, tak to nie ma sie do czego przyczepić, cały zestaw złożony - poprawnie. W pełni nadaje się pod upgrade, nic tylko zamawiać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw22 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dzięki za sugestie. Ale chyba decydując się już na chłodzenie w okolicach 100zł brałbym Ferę3 (https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-3-he1224-v2-spc144-858455/) Poczytam jeszcze testy głośności całej trójki i zobaczę czy dla zestawu który nie będzie kręcony ma to sens. I już miałem zamawiać, ale tknęła mnie jedna rzecz. Pewnie pytanie nowicjusza, ale rzut okiem na odpowiedzi googla nie rozwiały moich wątpliwości. Konkretnie - Ostatnia kolumna tutaj: https://www.msi.com/Motherboard/support/B250M-MORTAR.html#support-mem Tak więc jeszcze jedno małe pytanie Dla kości GoodRam nie ma obsługi 4 DIMM. Co to oznacza w praktyce? Mogę spodziewać się problemów, jeśli kiedyś będę planował dodać jeszcze 2 kości? Czy po prostu będzie to traktowało jako 2x dual-channel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...