neoHannibal Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wyboru płyty głównej pod procesory AMD Ryzen. Oczywiście głównym kryterium będą zdolności OC, ale dodatkowo również wyposażenie i stabilność a także kwestia wspieranych modułów DDR4. Myślę, że taki temat przyda się w dziale i może w przyszłości zostanie przypięty. Domyślam się, że tematem rozmowy będą w dużej mierze płyty oparte o chipset B350, może X300. Na początek może przytoczę artykuł w którym polecane są następujące płyty główne (w kolejności od najbardziej polecanych). ATX: 1. GIGABYTE GA-AB350-GAMING 3 2. ASUS PRIME B350-PLUS AM4 AMD B350 3. MSI B350 TOMAHAWK AM4 mATX 4. GIGABYTE GA-AB350M-D3H (niestety nie znalazłem w Polsce, jest jedynie słabiej wyposażona Gigabyte GA-AB350M-HD3 5. MSI B350M Gaming PRO Z powyższych dla mnie interesująco wygląda pozycja nr. 2 czyli ASUS PRIME B350-PLUS. Proszę o wasze opinie, zwłaszcza że testów jest na razie jak na lekarstwo. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez neoHannibal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2017 ASRock AB350 Pro4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ten ASRock AB350 Pro4 faktycznie na papierze wygląda niczego sobie ale przydałyby się jakieś recenzje i testy. Ktoś ma jeszcze jakichś innych faworytów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_yzerman_ Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Asrock B350 Pro4 (tak samo jak Fatal1ty AB350 Gaming K4) na papierze ma sekcję 6+3 a w rzeczywistości jest to 3+3: https://www.youtube.com/watch?v=KzRG_LjUl8Q Wg Tego zestawienia lepiej pod kątem VRM wychodzi Gigabyte: https://www.hardwareluxx.de/community/f12/am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html Sam szukam solidnej płyty na B350 + ram 3000/3200Mhz ale testów i opinii jest bardzo mało, a to co można znaleźć nie nastraja optymistycznie. Bardzo dużo problemów z RAM a nawet z samymi płytami (uceglanie po wgraniu nowych biosów, problemy z BSODami...). Jeśli ktoś posiada Ryzen + mobo na B350 mógłby podzielić się wrażeniami... edit: MSI ma wypuścić B350 GAMING PRO CARBON, która zapowiada się ciekawie ale cenowo może się już zbliżać do X370 Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez _yzerman_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ja bym się zainteresował jedną z płyt MSI. Wydaje mi się, że ta firma najbardziej aktywnie działa w celu zapewnienia obsługi szybkich ramów dla Ryzena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) ... Sam szukam solidnej płyty na B350 + ram 3000/3200Mhz ale testów i opinii jest bardzo mało, a to co można znaleźć nie nastraja optymistycznie. ... ... Jeśli ktoś posiada Ryzen + mobo na B350 mógłby podzielić się wrażeniami... ... Właśnie po to założyłem ten temat. Jestem pewny, że wielu będzie szukać dobrej budżetowej płyty do podkręcania Ryzena. Ja na szczęście nie jestem zmuszony kupować sprzętu teraz, więc prawdopodobnie poczekam do wakacji i mam nadzieję, że pewne problemy zostaną rozwiązane do tego czasu. _yzerman_ gdybyś musiał kupić płytę już dziś, to na co byś się zdecydował? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_yzerman_ Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Właśnie jestem po lekturze wątku z forum Gigabyte, to co ludzie tam wypisują przechodzi ludzkie pojęcie. Chyba faktycznie jedyna opcja to poczekać kilka miesięcy aż producenci dopracują te "beta" biosy bo inaczej tego nie można nazwać. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez _yzerman_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 To nie kwestia producentow tylko AMD:p To od nich zalezy jakie mozliwosci producenci plyt moga zaimplementowac do swoich produktow. Aktualnie jest jak jest, ale AMD tez pracuje nad poprawa i kazdy miesiac cos daje. Jak ktos ma czas do wakacji to sytuacja powinna wygladac o wiele lepiej;) nie ma sie co spieszyc jesli nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 . Jak ktos ma czas do wakacji to sytuacja powinna wygladac o wiele lepiej;) nie ma sie co spieszyc jesli nie trzeba. masz racje bo po wakacjach bedzie juz nowa generacja intela a przed wakacjami x299 wiec można bedzie olać amd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jaki sens ma pisanie o platformie X299 w temacie o taniej płycie pod Ryzena? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jaki sens ma pisanie o platformie X299 w temacie o taniej płycie pod Ryzena? Taka sytuacja, mistyfikacja... (; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jaki sens ma pisanie o platformie X299 w temacie o taniej płycie pod Ryzena? chyba widzisz którego postu odpowiedź dotyczy bo jak nie to po co sie meczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) masz racje bo po wakacjach bedzie juz nowa generacja intela a przed wakacjami x299 wiec można bedzie olać amd Jestem pewien, że w takim wypadku AMD odpowiednio obniży cenę, więc Ryzen pewnie dalej będzie godny uwagi. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez neoHannibal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tabelki wynika, że Gigabyte B350 Gaming i Gigabyte B350 Gaming 3 mają 8 fazowe sekcje zasilania, więc może któraś z tych płyt od Gigabyte będzie dobrym wyborem. Problem w tym, że cena już oscyluje w okolicach 500 zł. Natomiast za 700 zł mamy spory wybór płyt na X370. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...