Skocz do zawartości
Amaxi

[Porada] Tani sprzęt do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

CPU: Intel Core i3 7100

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1050 2GB OC

Motherboard: MSI H110M PRO-VD

RAM: Crucial 8GB [1x8GB 2133MHz DDR4 CL15 DRx8 1,2V SODIMM]

HDD: WD Blue 1TB

Zasilacz: Chieftec GPA-400S8

Napęd: LG DVD-REC GH24NSD1RBBB

Obudowa: Zalman Z1

Zestaw jak widać sam zorganizowałem. Chciałbym jedynie dowiedzieć się czy to wszystko będzie ze sobą współgrać. Czy zasilacz jest wystarczający do tych podzespołów, czy kable są wystarczająco długie, obudowa nie za wąska, itp.

Sprzęt ma służyć głównie do gier. Wiem, wiem, nie jest to wymarzony sprzęt gracza, jednak mnie nie zależy na najnowszych tytułach i wysokich ustawieniach. Ma być to niewielki upgrade do sprzętu który posiadam(specyfikację podaję niżej). Nie zależy mi również na wymianie jednego podzespołu. Obecny sprzęt chcę komuś oddać.

CPU: Intel Pentium 3258(podkręcony do 4GHz)

GPU: GeForce GTX 750 Ti 2GB

Motherboard: MSI H81M-P33

RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz

HDD: Seagate 1TB

Zasilacz: Chieftec GPA-350S8

Zależy mi jedynie na płynnej rozgrywce w gry takie jak: World of Warcraft, Diablo 3, Heroes of the Storm, Overwatch, Path of Exile(wbrew pozorom chyba najbardziej wymagający tytuł z mojej listy). Z tego co mi wiadomo starsze gry lubią mocne pojedyncze procesory, stąd i3 7100(3,9GHz) zamiast Intel Pentium 4560(3,5GHz). Gdyby ten drugi miał odblokowany mnożnik, tak jak mój obecny procesor, nie byłoby rozmowy.

Edytowane przez Amaxi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platformy bym nie zmieniał tylko sam procesor ,kartę graficzna i dokupił bym SSD .

procesor i5 4570 LGA 1150  uzywka ok 500zl

karta graficzna  RX 48/580  4/8 GB 975 zl

SSD 128 GB  249 zl

i zasilacz Antec VP 500 175zl

Taki zestaw będzie lepszy.

Edytowane przez pleomati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnych czasach kupowanie I3 jest mało sensowne , skoro sporo taniej można dostać nie wiele słabszego Pentium G4560 - również ma 2 rdzenie i 4 wątki tyle że jest niżej taktowany .

G4560 kosztuje prawie 2x mniej co I3 7100 a ma tylko 400 mhz niżej taktowany zegar .

Tą kasę można przeznaczyć na co innego np. lepsze GPU np. GTX1050Ti 4GB lub nawet Rx 470 .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi. Przy założeniu, że wezmę G4560 w połączeniu z GTX 1050Ti 4GB, cała reszta będzie dawała radę? Głównie chodzi o zasilacz oraz czy płyta nadaje się pod ewentualne ulepszenia(np. lepszy CPU).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta mimo że budżetówka to OK , bez problemu będzie działać z prockami Skylake/Kaby Lake , nie wiadomo co z nadchodzącymi Coffe Lake czy nieszczęsnymi Canon Lake 10 nm ( o ile w ogóle będą CL desktopowe ) - w teorii powinna też obsłużyć , to w końcu tylko kolejna rewizja / zmiana procesu technologicznego ale co Intel wymyśli to nie wiadomo .

Zasilacz da radę , choć brał bym coś lepszego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz wymagania tych gier 

bo i5 w rekomendowanych się pojawia

Wymagania wymaganiami, to nie tak, że ja w te tytuły nie gram na obecnym sprzęcie. Nie mam większych problemów z nimi. Ustawienia rzecz jasna niskie(góra średnie), ale to mi wystarcza.

Zasilacz da radę , choć brał bym coś lepszego .

Ten będzie lepszy Corsair VS 450W CP-9020096-EU? Ewentualnie mógłbyś polecić coś lepszego do 160-70zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.morele.net/pamiec-goodram-play-ddr4-8gb-2400mhz-cl15-gyr2400d464l15-8g-950669/

lub te bym brał

https://www.morele.net/pamiec-goodram-play-ddr4-8gb-2133mhz-cl15-gy2133d464l15s-8g-1048931/

z radiatorem chyba ciut lepiej, a 2400 nawet jak płyta nie obsłuży to pójdą z automatu na 2133

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto przepłacać na 2400 skoro płyta obsługuje jedynie 2133?

a skad wiesz że obsługuje tylko 2133

bedziesz rozbudowywał ram w przyszłości? że rezygnujesz z duala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad wiesz że obsługuje tylko 2133

bedziesz rozbudowywał ram w przyszłości? że rezygnujesz z duala

Tak wynika z opisu płyty. Nie znam się na tym stąd pytania i wizyta na forum. Nie jestem z tych, którzy bez pytania kupują wszystko co sprzedawca im wciśnie.

Tak, myślę o późniejszej rozbudowie(CPU, RAM, grafika raczej posłuży dłużej). Są tylko 2 sloty stąd chęć kupna 1 kości. Nie chcę, żeby później te podwójne kurzyły się gdzieś w kącie.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Amaxi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi