Skocz do zawartości
Vanaadis

Modernizacja Skylake - i5 6600.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę może od mojego PC:

Cpu i5 6600

Cooler Spartan He 924 Pro-B

Mobo MSI H110M PRO-VD

RAM 2x8GB DDR4 HyperX 2133

Case Phanteks P400S

PSU SPC Supermo L2 550W

Chciałbym coś zrobić z moim procesorem i płytą główną. Chciałbym albo po wymianie płyty na coś na Z170 zająć się OC non-K tego "zablokowanego" procesora, albo sprzedać obecny cpu, mobo dołożyć ze 300zł i kupić używany procesor i5 6600k i jakąś płytę na Z170? Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę dysponował pieniędzmi w najbliższym czasie, a że lubię modernizować PC to chętnie bym sobie właśnie zmienił w nim coś. Teraz wychodzi, że płyta. :) Dodatkowo, ja nigdy nie robiłem OC procesora, jedynie oglądałem i czytałem, dlatego jako przyszły informatyk chciałbym zaznać trochę praktyki, dodatkowo zwiększając wydajność swojej jednostki. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcanie było fajną zabawą czy czasami źródłem kilku zł kiedy można było z Semprona za pomocą ołówka zrobić Athlona i dać mu jakieś 50% kopniaka wydajnościowego doganiając CPU kosztujący 2x więcej. A nie teraz kiedy za samą możliwość podkręcania trzeba dopłacić dodatkową kasę a 80% efektu można uzuskać klikając auto-tune. I podkręcanie nie ma nic wspolnego z byciem informatykiem. Ba, przekonasz się że 90% informatyków na ziemi nie wymieniła nigdy procesora w komputerze albo nie ma wiedzy nawet na temat sprzętu (dupereli) jak Ty już teraz. Bo oni wolą czas poświęcić na naukę języków programowania i zarabianie grubej kasy a nie kombinowanie jak uzyskać więcej FPS w BF1.
Twojemu prockowi niczego nie brakuje. Chcesz sobie pogrzebać to może pójdź w wizualną stronę, pobaw się WC czy czymś? :)

Edytowane przez Havoc
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi