termosu Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 WitamKompletuje komputer i mam delemat ile tematów tyle róźnic ;)Oto zestaw ale bez płyty głównejhttps://www.morele.net/inventory/info/2l6LWW/Komputer jest zamiarem przyszłościowym by wystarczył na dłużej (oby) myślałem o i5 7700k ale chyba wybiorę i7 jak w zestawie (praca, czasami potwierane dużo stron, grafika, nauka www, 2 monitory i czasami gry ale mniejszy nacisk - ilość wątków, czasami dużo rzeczy na raz robię)W tym zestawie zastanawia mnie jaką płytę dobrać, myślałem o MSI Z270 TOMAHAWK (kiedyś może dokupię lepszą grafikę teraz nie koniecznie) i co najważniejsze czy chłodzenie wejdzie w tą obudowę i czy podoła zabawą w oc? Jakieś porady co podmienić? Ps. a tak z ciekawości jaką płytę 4b polecacie do 600-700zł (jak najbardziej energooszczędna)? Dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Energooszczędność w przypadku płyt to margines , każda ma podobny i to niezbyt wielki pobór mocy . Na pobór mocy największy wpływ mają procek i karta , pośrednio zasilacz - co innego zasilacz z bazowym certyfikatem 80+ a co innego zasilacz z certyfikatem Gold/Platnium czy Titanium . Przy tym co robisz I7 7700K może być przydatny , ew. Ryzen - wydajnościowo jak I7 68xx/69xx a cena podobna do Skylake/Kabylake . MSI Z270 Tomahawk może być , ew. wersja na Z170 - praktycznie nic nie tracisz a płyta będzie tańsza . Co do chłodznia - BQ DR3 jest za wysoki , ma 160 mm a płyta mieści chłodzenia o max. wysokości 158 mm . Albo szukasz niższego chłodzenia albo innej budy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Jesli zdecydowales na intela plyta glowna ma male znaczenie. Z270 moze miec przewage jesli nowa seria procesorow (podobno ma wyjsc w sierpniu) bedzie ja obslugiwac. Wtedy zyskasz mozliwosc kiedys w przyszlosci wymienic procka na 6 rdzeniowego. Aczkolwiek wszystko poki co to plotki i do konca nie wiadomo jak to wyjdzie. Tak jak reyden wspomnial, do tego co wypisales ze uzywasz komputera, moglbys sie zastanowic nad prockiem z wieksza iloscia rdzeni/watkow. Ryzen 1700 pasowalby jak ulal. Z mojego doswiadczenia, nawet glupie zminimalizowanie gry przy ryzenie to jest ulamek sekundy (myslalem nawet ze z gry mi wyszlo calkowicie) , a przy moim poprzednim i7 6700k@4.6 trwa to wyraznie dluzej. Czym wiecej rdzeni tym wiecej mozliwosci na dzialanie innych aplikacji w tym samym czasie. Edytowane 5 Maja 2017 przez haszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termosu Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Zraziłem się do AMD jestem za Intelem, dzięki :) A chłodzenie jest okej najwyżej zmienię obudowę i jeśli chodzi o płytę z270 podobno lepiej sobie daje radę z OC. A co do zasilaczy to ten jest ok? Czy coś jest modularnego w podobnej cenie? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Obecne procki AMD to duża poprawa , choć nie dominują jak w czasach Athlonów XP / Athlonów 64 to sobie dobrze radzą w niektórych zastosowaniach . Taki Ryzen 1700 kosztuje podobnie co I7 7700K a ma 8 rdzeni i 16 wątków , przy grafice może się przydać . W grach lepiej sobie radzi Intel . Co do zasilacza - ten BQ jest modularny , ew. SPC Supremo M2 Gold 550W - modularne kable + certyfikat 80+ Gold . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termosu Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 A jaka obudowy byście polecili gdzie by weszlo to chłodzenie ( chyba że jest jakieś inne odpowiednio wydajne )? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Tak szczerze to ja bym się trzymał z daleka od i7 7700K po tym co Intel ostatnio wyprawia i jak podchodzi do sytuacji. Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych procesorów ale najnowsza seria i7 7700K to jest porażka jeśli chodzi o temperatury, czyli OC odpada na procesorze z serii K, który powinien do tego służyć. I w odpowiedzi to właśnie do Intela się można zrazić, bo AMD takich szopek raczej nie odwala, a Intel to już nie pierwszy raz jak sobie w kulki leci. Edytowane 6 Maja 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termosu Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 Też właśnie wczoraj ze znajomym rozmawiałem i mówił że bardziej by brał 6700k jeśli już bo 7700k grzeją się okropnie. Trochę się wstrzymałem z zakupem :( Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...