Augustus Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Hej, nie wiem gdzie dać ten wątek, więc jeżeli źle dałem - to przepraszam. Mam następujący problem : odpaliłem komputer, uruchomiłem gry i niestety mam straszne spadki fpsów. Zrobiłem re-install systemu i dalej to samo. Dodam, że sprzęt nie był trochę używany, tylko do zadań biurowych. Wróciłem po roku i tutaj takie złe nowiny :(. Specyfikacja: Procesor: Intel i5 - 4570, 3.2Ghz Karta graficzna: GeForce 970, Zotac Ram: 16GB Dyski: Samsung SSD 840 series Samsung HD502HJ Zasilacz: Corsair CX 500 plyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H Pozdrawiam, Artur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Jakie gry i w jakich rozdzielczościach / detalach ? Może to problem z pamięcią karty , GTX970 niestety ma skopany układ VRAM - normalne ~3,5 GB i znacznie wolniejsze 0,5 GB ; może wykorzystanie VRAM przekracza 3,5 GB i wchodzi w wolniejszy fragment pamięci . Dalej problem może być po stronie temperatur procesora i karty - jak się grzeją to może wystąpić spowolnienie , w skrajnym przypadku restarty/zwiechy . Pokaż screena z HW Info z temperaturami podczas gry , Dalej dyski - uszkodzony , szczególnie talerzowy dysk może być powodem dużego spadku fps . HDD możesz sprawdzić choćby za pomocą HD Tune ( wersja darmowa jest dość stara ale co nieco pokaże , choćby status SMART , wersja pro jest sporo nowsza i ma więcej opcji ) - test transferu dysku czy skan powierzchnii . Dalej sprawdzanie w pseudodosowym programie MHDD , instrukcje masz choćby tutaj , zdjęcie z wynikiem skanu wstaw na forum . Pamięć ram też może być powodem problemów , choć tutaj raczej by były inne problemy - zwiechy/restarty , błędy CRC czy wywalanie gry . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Augustus Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Podkreślam, że wcześniej te gry działały bardzo płynnie. Nie wiem, może coś ze sterownikami jest nie tak. Większość: wiesiek 3(scina nawet z dźwiękiem), Heroes of Newerth (tam spadki są niezależne od detali ). Men of war 2 w miarę płynnie działało. Wrzucam screeny. Pozdrawiam. Edit Chyba procesor - bo po zaledwie kilku minutach gry i wysokie temp. Edytowane 10 Maja 2017 przez Augustus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Gotuje Ci sie procesor i zbija takty. Sprawdz chlodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Jak wyżej . Temperatura CPU jest bardzo wysoka , stąd spadki CPU . Kup sprężone powietrze i przedmuchaj radiator i wentylator , w skrajnym przypadku wymień wentylator na nowy jak stary już nie domaga . Możesz też sprawdzić i ew. poprawić wentylację obudowy . Dobrze aby miała 2x 120 mm ( przód i tył ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Augustus Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Obudowę mam Zalmana, mam wentylatory przód/tył. Podejrzewam, że też może pasta itp. Dziękuję bardzo za rady - ogarnę temp CPU i mam nadzieję, że bedzie git. Jaki wentylator na cpu polecicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...