Skocz do zawartości
Gość

Zestaw komputerowy do 5500zł+system

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w dobraniu zestawu komputerowego na który oszczędzałem długi czas.
Potrzebuje pomocy w dobraniu wszystkich komponentów łącznie z monitorem na który mam osobną kwotę w wysokości 1000 zł.
Jak już wspomniałem kwota jaką dysponuje na wnętrze komputera to 5500zł.
Oczywiście komputer będzie przeznaczony głównie do grania w gry w wysokiej jakości(ultra, wysokie).
Zależy mi na 60 fps-ach w nowych tytułach.
W kwestii systemu słyszałem że istnieje jeszcze możliwość kupienia Windows 7 i przejścia w jakiś sposób na 10?
Dodam że w kwestii komputerów jestem zielony.

Pozdrawiam Sebastian

Edytowane przez seban1238

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipny ten zestaw 

proc do zmiany i to chłodzenie też

olałbym tak malego ssdeka

poniedziałek (15 V)
1
395,00 zł

Wartość koszyka (9 produktów): 5478,63 zł

Czy dobrym pomysłem byłoby wsadzenie tu Ryzena 7 zamiast Intela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno

Dziękuję ci bardzo za ten zestaw chyba go wybiorę   :>

Jeszcze chciałem zapytać dlaczego mały ssdek nie ma sensu?

I jaki ekran byś mi mógł polecić od 700-1000 zł?

Czy ta obudowa byłaby lepsza czy gorsza?

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg1w-spc153-774109/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo na małym to tylko winda się zmieści może  z 2 gry i cały zapchany

a zapychanie na 100% nie słuzy długowieczności

i na ogół małe ssdeki są wolniejsze od swoich większych braci

co do monitora to chyba tylko na matrycy IPS i 60 Hz bo 1000 to trochę mało na 144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały SSD niema sensu "dlatego bo ponieważ gdyż że bo"

120GB SSD - system zajmie z 30 z kilkoma programami, sam np wiedźmin waży 40GB, skończy się na tym, że będziesz mógł ogrywać 1-2 gry bo więcej Ci na SSD nie wejdzie, mając już taki fajny sprzęt to bym się pchał nawet w ~500GB SSD nawet

Edytowane przez Zeniu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo na małym to tylko winda się zmieści może  z 2 gry i cały zapchany

a zapychanie na 100% nie słuzy długowieczności

i na ogół małe ssdeki są wolniejsze od swoich większych braci

co do monitora to chyba tylko na matrycy IPS i 60 Hz bo 1000 to trochę mało na 144

Czy taki by się nadał?

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/monitor-iiyama-red-eagle-g-master-gb2488hsu-b2?gclid=CjwKEAjwl9DIBRCG_e3DwsKsizsSJADMmJ113iS1_Tp0JEJcVJ-t1YTArAaQTEJlwjVa2vt_70SQfRoCSJHw_wcB

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-24gm77-b-2

Ta obudowa byłaby ok?

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg1w-spc153-774109/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciał bym monitora na TN, z powodu słabych kątów, co daje się we znaki, przy patrzeniu na wprost.

Najlepszy by był chyba IPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast zestawu SSD 240 GB + talerzowy 1TB, wolałbym sam SSD 480GB - ciszej, bez wibracji, choć mniej przestrzeni. Co kto woli.

ps. teraz widzę, że ceny SSD obecnie są SZALONE . Pomyśleć że za niecałe 700zł (z przesyłką) 2 lata temu kupiłem 512GB SSD Crucial na MLC

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda po prostu przeciętnie. Ma przeciętny 120 mm wentylator z tyłu (są obudowy z miejscem na 140mm). Ma tanie rozwiązanie wyłamywanych śledzi (lepsze obudowy mają przykręcone śledzie). Niska waga 4,5 KG wskazuje na dosyć cienką blachę, może max 0,6mm, albo 0,5mm (lepsze obudowy mają ~0,8, do ~1mm i wagę ~10 KG). Buda jak buda.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda po prostu przeciętnie. Ma przeciętny 120 mm wentylator z tyłu (są obudowy z miejscem na 140mm). Ma tanie rozwiązanie wyłamywanych śledzi (lepsze obudowy mają przykręcone śledzie). Niska waga 4,5 KG wskazuje na dosyć cienką blachę, może max 0,6mm, albo 0,5mm (lepsze obudowy mają ~0,8, do ~1mm i wagę ~10 KG). Buda jak buda.

Ta ma 3 wentylatory i troche większą wagę i cenowo jest chyba ok?

https://www.morele.net/obudowa-zalman-r1-r1-700255/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator 120mm potrafi ważyć ~200g, więc czy obudowa waży 4,5KG czy 4,8KG, to blacha praktycznie może być tej samej grubości, bo w tej lżejszej jest na przykład jeden wentylator mniej i z tego powodu głównie "obudowa lżejsza"..

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator 120mm potrafi ważyć ~200g, więc czy obudowa waży 4,5KG czy 4,8KG, to blacha praktycznie może być tej samej grubości, bo w tej lżejszej jest na przykład jeden wentylator mniej i z tego powodu głównie "obudowa lżejsza"..

To chyba taka będzie musiała zostać, bo kasy mi braknie najwyżej później można dokupić z 2 wentylatory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej wentylatorów nie koniecznie znaczy lepiej. Za przykład podam, że moją obudowę chłodzi tylko jeden wentylator ... 140mm. Nawet nie myślę by dokładać więcej, choć mam w szafie jeszcze jakieś nieużywane 140mm. (obudowa Fractal Define R5, a PC był budowany z myślą o ekstremalnie cichej pracy i stąd minimalizacja ilości elementów ruchomych).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj obudowy która się czymś pozytywnym wyróżnia w danym zakresie cenowym. Za 150zł można kupić coś lepszego, lub gorszego ... albo po prostu przeciętnego.

Konkretnie to poszukaj jakiegoś modelu, mającego miejsce na wentylator 140mm z tyłu, w interesującym Ciebie zakresie cenowym - może jest taki produkt, który w tej cenie wyróżnia się z gąszczu modeli z miejscem na max 120mm.

Można też poszukać modelu, który wyróżnia się grubością blach/solidnością (np. ma tylko jeden wentylator, a pomimo tego waży 6KG - skoro waga nie jest uzyskana ilością wentylatorów, to znaczy, że pewnie ma solidniejsze, grubsze blachy od modeli ~4,5KG)

Możesz też wręcz poszukać modelu, który pomimo ceny np. 150zł (bo za tyle chcesz widzę kupić), ma wkręcane śledzie, a nie wyłamywane.

Po prostu zastosuj selekcję i odrzuć modele, które praktycznie niczym pozytywnym się nie wyróżniają.

Można oczywiście kupić model, który ma miejsce na 140mm z tyłu, blachy 0,8mm/10 KG wagi, wkręcane śledzie, maty dźwiękochłonne - ale wszystkie te cechy razem, to praktycznie przejście na inny zakres cenowy ... natomiast jedna z tych cech, może się w obudowie za 150zł znajdzie.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj obudowy która się czymś pozytywnym wyróżnia w danym zakresie cenowym. Za 150zł można kupić coś lepszego, lub gorszego ... albo po prostu przeciętnego.

Konkretnie to poszukaj jakiegoś modelu, mającego miejsce na wentylator 140mm z tyłu, w interesującym Ciebie zakresie cenowym - może jest taki produkt, który w tej cenie wyróżnia się z gąszczu modeli z miejscem na max 120mm.

Można też poszukać modelu, który wyróżnia się grubością blach/solidnością (np. ma tylko jeden wentylator, a pomimo tego waży 6KG - skoro waga nie jest uzyskana ilością wentylatorów, to znaczy, że pewnie ma solidniejsze, grubsze blachy, a nie konserwowe)

Możesz też wręcz poszukać modelu, który pomimo ceny np. 150zł (bo za tyle chcesz widzę kupić), ma wkręcane śledzie, a nie wyłamywane.

Po prostu zastosuj selekcję i odrzuć modele, które praktycznie niczym pozytywnym się nie wyróżniają.

Dziękuję ci bardzo za pomoc :)

Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odświeżam temat postanowiłem zaczekać i dozbierać coś więc łącznie mamy kwotę 6700 na wnętrze komputera + monitor + system, proszę o propozycje bądź zaktualizowanie powyższego zestawu jeżeli stracił na "ważności".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniło się. Tutaj masz mój build, który jutro odbieram ze sklepu x-kom.pl. Nie ma karty graficznej ponieważ obecnie jest dziwna sytuacja i GTX 1070 ma zawyżoną cenę a Radeonów w ogóle nie ma na stanie. Mógłbyś pomyśleć o GTX 1080, ale wtedy będzie ciężko z tym budżetem. Optymalnie byłby GTX 1070, ale tak jak mówię obecnie ceny są zawyżone. W kwestii monitorów za bardzo nic się nie zmieniło w ciągu ostatniego miesiąca. Dołóż monitor, system no i zastanawiaj się co zrobić z grafiką, jeśli możesz poczekać to początkiem lipca powinno się coś ruszyć. Ja sam na razie będę używał starego GTX 660.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi