Gość Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Witajcie, Szukam laptopa, który spełnia następujące parametry: Model laptopa: DELL ?Stan: factory outlet, bardzo dobryEkran: 14,1' matowy, bezdotykowyCPU: i7 6/7Gen (4C, 4T)+RAM [GB]: 16 DDR4+Dysk [GB]: SSD 512+Rozdzielczość ekranu: 1920x1080Wyjścia obrazu: HDMI, miniDPWi-fi: b/g/n/acLAN: 1Gb/sAkumulator: 4-komorowy, 55Wh(?)+Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 1050Pamięć katy graficznej: [GB] 4Modem 4G/LTE: takPodświetlana klawiatura tak, polskie litery i układ klawiszySystem Windows 10 x64 ProZasilacz ?W, oryginalny, polska końcówkaStacja dokująca: Dell Advanced E-Port II (USB 3.0) 130W+Gwarancja NBD, do 36 MSC+"+" oznacza taki lub lepszy Jak na razie nie udało mi się takiego znaleźć. Najbliżej były modele DELLa dla profesjonalistów. Niestety mają one karty Quadro, a nie GTX. Prośba do Was o pomoc, aby doradzić coś sensownego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Do czego ma to być lapek - gry , codzienna praca czy coś wymagającego ? Koniecznie to ma być Dell ? Można szukać lapka bez SSD i potem go podmienić na SSD , z reguły SSD dodawane do lapków są średniej lub niskiej jakości , do tego nie wiadomo co to za SSD . Nie wiem jak w innych sklepach ale w X-kom nie ma Della 14,1" z innym prockiem jak I7 7500U . Nie wiele lepiej jest w modelach z I5 - większość to niskonapięciowe procki , są 3 modele z I5 7440HQ ale jeden ma tylko iGPU a 2 inne mają GT930MX na pokładzie . Częściowo twoje wymagania spełnia MSI GS43VR Phantom z I7 6700HQ i GTX1060 , do tego matowa matryca IPS FHD i 6-komorowa bateria 8060 mAh . Tyle że to MSI i to dość drogi model przeznaczony do gier - ceny od 6 000 zł . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Marusiak Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Poniższy kadłubek Clevo ma przekątną 14,1" i jest wyposażony w kartę GeForce GTX 1050 bądź GTX 1050 Ti. https://xtreem.pl/blog/recenzja-laptopa-smart7-m414c-clevo-p640hk1-z-geforce-gtx-1050ti/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Laptop ma być ogólnego przeznaczenia. Po prostu utrzymywanie więcej niż jednego komputera prywatnego + służbowy to już za dużo. Będę na nim przeglądał internet, grał zarówno w starsze, mniej wymagające gry oraz nowsze. Skoro GTX 1050 na to pozwoli to z pewnością wycisnę z niego wszystkie soki. Dodatkowo sporadycznie wirtualne maszyny z Linuxem i OSX. Wyświetlacze docelowo 2 (+ ekran lapka) lub 3 zewnętrzne monitory. Chcę kupić coś, co tak szybko się nie zestarzeje i nie padnie. Nie musi to być DELL. Dell Latitude 5480 jest blisko specyfikacji z 1 posta, ale ma grafikę starszej generacji. Można wynegocjować rozszerzone do 5 lat NBD. Odnośnie stacji dokującej to najbardziej podoba mi się rozwiązanie jak z DELL E7470 - 0 kabli, ale on z kolei w ogóle nie ma dedykowanej karty graficznej. Model SSD można wynegocjować z dostawcą, wybrać własną konfigurację lub samemu zmienić. MSI GS43VR Phantom to propozycja godna rozważenia. Jest dość głośny pod obciążeniem (nawet jak na tego typu laptopa), ma mało portów i nie jest w stanie utrzymać maksymalnych zegarów. No właśnie trochę ból, że nie ma DELLA 14'1 z GTX 1050 :P Dell Inspiron 15 - 15 cali to już za dużo (mniejsza mobilność/wygoda i większa waga). Fajnie, że ma 3 porty USB, ale tylko HDMI. Bardzo dobry czas pracy na baterii w zastosowaniu film/przeglądanie neta przez wifi. SMART7 M414C w konfiguracji jak mnie interesuje kosztuje 7 350/7 500. Ma 3 wyjścia video, 3 USB 3.0. Podzespoły nie zrzucają taktowań, a temperatury są znośne. Matryca i wydajność w grach też spoko. Brałbym go, gdyby nie ta bateria. Wygląda na to, że z czegoś muszę zrezygnować. Edytowane 13 Maja 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Marusiak Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 No wszystkiego nie da rady mieć, ale kadłubek Clevo chyba jest najbliższy sprostaniu oczekiwań :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2017 Poniższy kadłubek Clevo ma przekątną 14,1" i jest wyposażony w kartę GeForce GTX 1050 bądź GTX 1050 Ti. https://xtreem.pl/blog/recenzja-laptopa-smart7-m414c-clevo-p640hk1-z-geforce-gtx-1050ti/ GTX 1050 Ti. Wybór padł właśnie na ten model. Dzięki wszystkim za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Niestety otrzymany laptop okazał się niesprawny technicznie. Głównym problemem były restarty nawet pod średnim obciążeniem. Ciekawe czy to bolączka tej konkretnej sztuki czy modelu. https://youtu.be/DKsNuCIIQwI Po 14 dniach od zwrotu towaru dostałem zwrot pieniędzy. Za jakiś czas znów będę musiał znaleźć coś nowego. Nie ukrywam, że niesmak trochę pozostał. Szykowałem się już na recenzję laptopa... Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Poogladaj jeszcze MSI GS43VR i Gigabyte Aero 14, czy Saelic Veni G422 Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Dell amożna też przekonfigurować we własnym zakresie na ich stronie , przynajmniej kiedyś tak można było - teraz widzę że ta opcja jest na szaro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Sprawdzales taktowania i temp. dGPU ? Strasznie dziwnie malo FPS masz w SS3 ! Albo odpalila sie na iGPU, albo jest problem z dGPU / chlodzeniem. Zbitja taktowania, nagrzeje sie, restart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak, były w normie. Celowo ustawiłem bardzo wysokie detale i 2x(?)SSAA. Odpaliła się na dGPU. Na wysokich (ale nie "sztucznie podbijanych") detalach lapek też się wyłączał podczas gry w: The Talos Principe (3-4 minuty(!)), Alice: Madness Returns (30-40 minut), Burnout Paradise (1h). Do maksymalnego obciążenia było bardzo daleko. Nawet pod maksymalnym obciążeniem wentylator GPU pracował na bardzo niskich obrotach (ledwo wyczuwalny podmuch), od CPU normalnie. Mimo to temperatury były w normie (GPU <70, CPU <80). Na filmie pracowały w ustawieniu ręcznym na 100%. Ponadto wyskoczyło kilka bluescreenów w idle (3+ to sporo jak na ~20h pracy lapka). Po prostu jakiś felerna sztuka mi się trafiła. Po jednym egzemplarzu ciężko stwierdzić czy to wada serii. Drążenie tego tematu głębiej niż zmiana sterowników od chipsetu i karty graficznej oraz odinstalowanie programu od kontroli wentylatorów uznałem za bezcelowe. Z resztą niesprawnego sprzętu nie powinno się używać. Nowego lapka poszukam po premierze nowej generacji kart i procesorów :D Prośba do moderacji o zamknięcie tematu. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 GTX1050 dla laptopów pojawił się poł roku temu, MX150 właśnie się pojawia. W ciągu roku raczej żadnej nowej generacji nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Na początku 2018 roku ma się pojawić desktopowa Volta od NV , nie wiem kiedy wersje mobilne . We wrześniu będzie zaś Coffe Lake od Intela , może potem będzie coś mobilnego na CL .\ Ciekawe kiedy pojawi się mobilny Ryzen albo Vega ( o ile będzie mobilna Vega - już z desktopową są ogromne problemy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Marusiak Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2017 To raczej wygląda na problem z tą konkretną sztuką. Miałem tego Clevo 14" przez kilka tygodni i był o wiele bardziej obciążany niż w tym filmie, nic też niepokojącego się z nim nie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Co potwierdza, że laptop nie był testowany przed wysyłką. Zwrot pieniędzy trwał za długo żebym kupił go drugi raz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...