humax5400 Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 Witam wszystkich, Mam problem z siecią Lan. Mam około 14 urządzeń sieciowych (NAS, Amplitunery, Komputery itd.) - czyli sporo. Wszystko podpięte do Gigabitowego Switcha 24 porty firmy Dlink. Wszystko przez ok. 2 lata działało ok ale ostatnio mam problemy prędkością w sieci. Logowanie do NAS trwa długo lub nawet nie da się wcale połączyć. To samo tyczy się innych urządzeń np. kamery która gubi obraz i się przycina. Po podłączeniu do Switcha routera FritzBox 7490 na komputerach uruchamianie stron internetowych itd. trwa dłużej niż wcześniej. (Wcześniej router też był podłączony do Switcha i było ok). Moje koncepcje: 1. Na początku myślałem, że to wina routera ale po jego odłączeniu i próbie logowań do urządzeń po sieci LAN ewidentnie czuć brak prędkości. 2. Kolejny ew. podejrzany to Switch. Kupiłem nowy 16 portowy Gigabitowy Switch TP Link i jest dokładnie to samo co na DLinku. :( ... natomiast miałem jeszcze w domu 8 portowy Gigabitowy TP Link i do niego podpiąłem część moich urzadzeń i na nim jest OK. Czyli prędkość na komputerach OK. Dziwna jest to sprawa i chciałbym uzyskać jakąś wskazówkę co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2017 Jaki to dokładnie switch? Zarządzalny czy nie? Obstawiałbym, że przyczyną jest któreś z 14 urządzeń, które nie podłączyłeś do 8 portowego switcha :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Ok, problem rozwiązany. Można temat zamknąć. Edytowane 14 Maja 2017 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...