Ergo5 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2017 W swoim zestawie mam 2 szybkie dyski sdd i hdd wd green 2 tb. WD pokazuje bad sektory i chyba niedługo przyjdzie na niego pora. Nie jest demonem szybkości, ale jako magazyn sprawuje się dobrze i jest cichy. Czy moglibyście mi poradzić, jakiś dysk który będzie równie cichy. W tej chwili najbardziej chodzi mi po głowie WD red 2 tb, mimo że jest on zaprojektowany do innych zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2017 WD Red to dobry wybór - cichy i bezawaryjny. Ja używam 1TB EFRX - przepracował ponad 5k godzin i czysty jak łza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 Też mogę polecić WD Red ... mam 4x3TB oraz 1x2TB w NAS Synology ... najstarsze mają już z 3 lata i nadal wszystko w jak najlepszym porządku ... działają 24/7 (poza 2TB, który jest w obudowie USB i jest podmontowywany 2x/dobę by zrobić backup zdjęć i dokumentów) :) Ciche, nie grzeją się, na magazyn wystarczająco wydajne ... minusem przy zastosowaniu w PC jako jeden dysk (nie w RAID) jest cena ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 WD RED i tyle w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Czy RED-y są cichsze od innych HDD ? Mam obecnie dwa HDD, 1TB od Seagate i 3TB od Toshiby i chcę zamienić te dwa na 1x 5TB. Musi być w miarę cichy bo będzie się kręcił praktycznie cały czas jak PC jest włączony, ciągłe parkowanie głowicy mnie wkurza więc dyski mam ustawione na nieprzechodzenie w stan uśpenia. Edytowane 15 Maja 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Dyski do NAS są cichsze, chłodniejsze, rzadziej wpadają w drgania, nie parkują bez sensu głowicy i są zaprojektowane do pracy 24/7 ... nie są jednak często tak wydajne jak dyski pokroju WD Black (coś za coś). WD Red i Hitachi HGST to np bardzo dobre dyski "magazynowe". Problem w tym, że są sporo droższe od "cywilnych odpowiedników", a jak nie są zapięte w RAID 1, 5 lub inna kombinacja z fault tolerance to nie wykorzystujesz ich jednej istotnej funkcji - algorytmów wspomagających odbudowanie macierzy (chociaż i tak w zamyśle masz nadzieję nigdy z tego nie skorzystać :D). Edytowane 15 Maja 2017 przez barat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 Są cichsze bo są wolniejsze - mają 5400rpm. Mojego właściwie słychać tylko trochę jak jest bardzo cicho (noc). Ale ile w tym zasługi HDD, a ile antywibracyjnych sanek w mojej obudowie to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ergo5 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 Dzięki, jutro zamawiam WD red. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Napisz jak z głośnocią jak już dostaniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...