badi2 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 Dawno temu miałem Asusa P5B deluxe. Wszystko było fajnie. Potem kupiłem Asrocka H81M-GL. Komputer z nim wariował, nie było dźwięku, klawiatura mrugająca, zawieszanie się. W biosie doszedłem do opcji "USB 3.0 mode", przełączyłem na disabled. Wtedy już nie było żadnych problemów. Teraz kupiłem tytułowego Asusa. Wróciły kłopoty z Asrocka. Gdzie w Asusie wyłączyć USB 3.0? Obojętnie jak, zmodyfikować bios, spalić, zniszczyć, byleby go nie było. Bios miałem najnowszy i nic, teraz mam nieoficjalny i też nic z tego. Nie wiem czy to ja jestem głupi że nie widzę takiej opcji, czy płyta jest przeklęta i nadaje się do kosza. System to Windows 7 x64, ale już w biosie są problemy z mrugającą klawiaturą. W załączniku fotografie instrukcji, jakie mam nic nie dające opcje w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Natywnego kontrolera z chipsetu chyba nie da się wyłączyć . Możesz spróbować w ogóle wyłączyć porty USB - drugie zdjęcie i sekcja USB Port Disable Override . A tak swoją drogą to próbowałeś sprawdzić co powoduje problemy z USB ( poza wyłączeniem portów USB ) ? Może problem leży po stronie klawiatury / myszy , skombinuj inny zestaw na usb i sprawdź . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi2 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Jeżeli wyłączę porty USB, to nic ni będzie działać bo klawiatura/mysz mam na USB. Do biosu nie wchodzę codziennie, więc mógłbym to przeżyć podłączając starą klawiaturę PS/2. Jednak główne problemy powoduje karta muzyczna E-MU 0404 USB. Jak tylko pojawia się jakiś dźwięk, to komputer zawiesza się, a wszystko podłączone do USB mruga. W Windowsie przy wyłączonej karcie muzycznej wszystko działa prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Może za słaba linia 5Vsb? Zmierz napięcie na tej linii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi2 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Karta muzyczna jest zasilana z osobnego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...