ewenement22 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 Witam W jaki sposób mogę wyłączyć smb1? Chcę uchronić się przed wannacry a nie mogę zrobić wszystkich aktualizacji. Próbuję w ten sposób ale nie wychodzi coś mi https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2696547/how-to-enable-and-disable-smbv1,-smbv2,-and-smbv3-in-windows-vista,-windows-server-2008,-windows-7,-windows-server-2008-r2,-windows-8,-and-windows-server-2012 uruchamiam Windows PowerShell jaki administrator wpisuję Get-SmbServerConfiguration dosatje wpisuję Set-SmbServerConfiguration-EnableSMB1Protocol $false dostaję wpisuję samo Set-SmbServerConfiguration kolejno wpisuję Y i klikam enter dostaję niestety nadal smb1 jest true próbowałem przez regedit ale nawet nie mam tam takiego wpisu smb1 jest tylko smb2 jak patrzę w Remove Roles and Features Wizard wygląda jakbym nie miałwcale smb Czyli mogę czuć się bezpieczny czy muszę coś robić? Proszę o pilną pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Zainstaluj MBAM, niech dziala w tle, zatrzymuje exploit na porcie 445 Dodatkowo czy czasem 2012 nie dostal poprawki ? https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Może i dostał nie wiem ale ja nie mam po aktualizowanych wszystkich aktualizacji a też nie chce tego robić na gwałt żeby program główny ERP nie przestał czasem działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) No widzisz. To wlasnie jest problemem - aktualizacje na gwalt :) Po to wlasnie one sa, ze jednak cos daja, cos poprawiaja. Jasne, ze czasem dzialaja odwrotnie ale w tym wypadku kompinowanie na skroty gdy jest łatka ? I tu nie chodzi o wszystkie a o jedna konkretna Ewentualnie jak pisalem - MBAM i po sprawie EMSI Antymalware rowniez to wyłapuje Windows Defender z aktualna bazą rowniez sobie poradzi Ostatecznie blokada portu 445 dla Inbound (przychodzace) Edytowane 16 Maja 2017 przez eNeSik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Zainstalowałem 3 brakujące aktualizacje systemu i teraz jak próbuję wyszukać kolejne aktualizacje wyskakuje Code 8024402C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=Code+8024402C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Takie mam poinstalowane aktualizacje? Czy mam tą poprawkę od microsoftu która blokuje wejście wannacry? Edytowane 17 Maja 2017 przez ewenement22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 https://tiago.deretti.net/wannacrypt/ Tutaj znajdziesz numery poprawek I czy instalowales recznie poprawke ? Nie poprzez WU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 Przez WU a to źle? Czyli mam szukać chociaż jeden z tych poprawek u siebie? Windows Server 2012 - KB4012214 | KB4012217 | KB4015551 | KB4019216 Niestety nie mam żadnej z nich:/ którą instalować żebym był bezpieczny? i skąd ją pobrać? Przepraszam jednak mam tą poprawkę KB4019216 czyli jedną z 4... a co z tymi trzema? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 No przeciez mozesz je pobrac i zainstalowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 ale mam jedną z nich to muszę też te 3 pozostałe instalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 Nie, z tego, co wiem - poprawka jest zawarta w kazdym z czterech KB wiec wystarczy instalacja ktoregokolwiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2017 Co zrobić z windowsami XP w firmie do czasu zanim je wymienię? Jest jakaś aktualizacja ? Xp angielski udało mi się zainstalować aktualizację ale na XP z polskim językiem nie mogę... Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bogvel Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Aktualizacja pobierze się PLK, ale wyłącznie z poziomu komputera z polskim XP http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB4012598 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...