markslo Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Jakie polecacie karty, takie które się nie rozsypią po kilku wyjęciach z aparatu? Chcę kupić kilka sztuk 8GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Najlepiej znanych i sprawdzonych firm - Sandisk , Samsung , Lexar , Toshiba , Goodram ew. Kingston . Jak chcesz szybkie karty to np. serie Extreme / extreme Pro lub Ultra od Sandiska . Sam mam kilkanaście kart MicroSD m.in. od Sandiska i działają , także normalna karta SD kupiona do aparatu i działa od kilku lat . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Obecnie brałbym adata class 10 - adata ma ostatnio fazę na lifetime warranty i takową dają też na swoje karty https://www.morele.net/karta-microsd-adata-8gb-uhs1-class10-ausdh8guicl10-rotgmbk-720878/ Gwarancja: http://www.adata.com/en/ss/prowar/ Po moich ostatnich przejściach z zabugowanym firmware w su800 - złego słowa nie mogę powiedzieć o ich serwisie, 3x wymiana sprzętu u dystrybutora od ręki, bez focha, bez formularza RMA. Gwarancja goodrama jest podstępna: "Gwarancja udzielana jest bezpośredniemu nabywcy i nie podlega przeniesieniu. Wszelkie roszczenia dotyczące produktów nie spełniających warunków niniejszej gwarancji mogą być składane jedynie przez klienta, który nabył dany produkt bezpośrednio w Wilk Elektronik S.A. Jednocześnie zwracamy uwagę, że odpowiedzialność Wilk Elektronik SA za wady z tytułu rękojmi i gwarancji powstaje jedynie w przypadku dokonania zapłaty za zakupiony towar." Czyli jesteś zdany na łaskę i kompetencje sprzedawcy, nie masz możliwości sam reklamować u producenta. Jak sprzedawca/dystrybutor Ci się zwinie, gwarancja też. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Sandisk Extreme, jak masz pieniądze Extreme pro. Przy czym nie wiem po co Ci karty 8GB, dziś najpopularniejsze, z najlepszym przelicznikiem GB/zł są 32GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Obecnie brałbym adata class 10 - adata ma ostatnio fazę na lifetime warranty i takową dają też na swoje karty https://www.morele.net/karta-microsd-adata-8gb-uhs1-class10-ausdh8guicl10-rotgmbk-720878/ Dobrze wiedzieć, że ADATA poważnie traktuje klienta, ale dla siebie wybrałbym inny, szybszy model, bo osobiście nie cierpię tak niskich transferów jak ~10 MB/s (jeśli to prawda, że tak wolna jest ta karta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 To był przykład, szybsze karty też mają z lifetime - tylko OP chciał karty 8GB - nie wiem, czy adata ma tak małe szybkie karty. Poza tym warto sprawdzić, czy aparat ma interfejs umożliwiający szybszy zapis, żeby nie robić overkill'a. Większość aparatów ma swój w miarę szybki cache na kilka-kilkanaście zdjęć i szybkość karty nie robi wielkiej różnicy (chyba że przy zgrywaniu), a zdjęcia seryjne można robić tylko i tak do zapełnienia się cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...