Skocz do zawartości
KAZ

doradiłem kumplowi Atlona 2000+ a on kupił celine 2,3MHz

Rekomendowane odpowiedzi

kumpel pytał się mnie jaki ma kupić komputer więc doradziłem mu :

- płyte msi na nforce 400ultra

- atlona 2000+ lub 2600+

- ginwarda gf3ti200

- 2 x 256ram infeon 400MHz

- CDRW liteon

- monitor NEC 17 " Fe791sb 1600 x 1200 piksele

a on kupił sobie celine 2,3MHz z 256 ram pamięci do tego Gf4mx440 nagrywarke LG dysk nie sprawdzałem monitor philips 17 flat jakąś najtańszą drukarke HP razem kompletny komp za 3600zł - a to wszystko doradzili i załatwili mu koledzy z pracy jego żony podobno informatycy .

I on teraz się mnie pyta czy to jest dobry sprzęt i ca ja mam mu powiedzieć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze gorzej wybrać nie mógł. Tacy właśnie są koledzy z pracy "informatycy". Miałem podobny przypadek, koledze spalił się ECS i Athlon 1,33GHz, ten myślał, że będzie dalej Athlon, a matka mu zakupiła Celin 2 GHz i płytę ASRock'a. On do niej, że miał być Athlon, a ona żę kolega z pracy jej tak poradził informatyk i powiedział, że to będzie o wiele wydajniejszy sprzęt od Athlona bo m.in. ma FSB równe 400MHz :lol: :lol: :lol: :-D :-D :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w mojej byłej szkole "info" kupił sobie PIV 2.0 i jakąś płyte ECS'a pod SocketA i potem się mnie pytał czego procek nie chce wejść w gniazdo :D :D :D :D :D :D .

Ni fuck, debesciak :-D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się kiedyś zapisłałem do pomaturalnego studium informatycznego ale zrezygnowałem bo przez pierwsze pół roku to uczyli DOSA zakładanie katalogów , usuwania plików a szkoła trwała tylko 2 lata więc zrezygnowałem bo szkoda było kasy na szkołe przecież przez następne 1,5 roku uczyli by nas pewnie win 95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pozostaje nic innego jak pogratulować kumplowi inteligencji , i powiedzieć że ci informatycy złożyli mu znacznie lepszego kompa niż ty chciałeś mu złożyć , na koniec pokaż mu testy jak to celina 2.3GHz rozkłada na łopatki 2600+.Nie zapomnij jeszcze pokazać porówania GF4mx z GF3ti , do tego dodaj że gf4 jest znacznie szybszy w to w końcu ultra nowoczesna 4 generacja kart GeForce a GF3ti to stare <span style="color:red;">[ciach!]</span>o i że nie wiesz dlaczego takie starocie chciałeś mu do kompa wcisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój sąsiad miał mało kasy więc wybrałem dla niego ecs k7s5a a1800+, 512 ramu 133 i 80 gb dysk chciałem żeby wziął radka 9000 aleon się bał i kupił prolinka gf 4 mx 440 se 128 bit, teraz załuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda jest taka - znajomi i rdzna wyrypie cie najszybciej :/

a co do informatykow z pracy to nie dziwcie sie im - zaklady i firmy kupuja intela - zawsze intel byl z przodu na tym rynku i tam wszyscy stwierdzaja ze to dlatego ze to lepszy sprzet - a to raczej ze wzgledu na obsluge czy cos tam, ktos mi to kiedys tlumaczyl.... ale trzeba byc jelopem zeby nie poczytac o sprzecie przed zakupem :) a za to sie placi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mi przypomina jak ostatnio doradzalem znajomemu przy zakupie sprzetu... pojechalismy do pewnej firmyi tam po wejsciu jakas atrakcyjna laska po uslyszeniu "komputer do gier" usilowala wcisnac biedakowi celerona 1,7. Kiedy ledwie powstrzymujac smiech zapytalem a dlaczego nie athlon xp1700+to uslyszalem ze wszystkie jakie sprzedali wracaly do nich z rekalamacjami, ze sie grzeja i ze inetelowskie sa pewniejsze i lepsze. Jakis koles wtracil ze na jego celine 1,7 i gf4mx nie ma gry ktora by sie skakala :lol: ... Radeona 9500 pro nazawala "topowym sprzetem" itd... ale jedno jej trezba przyznac ze wykorzystala swoje atuty i urobila sobie kolesia jak chciala i sprzedala mu to co chciala....nawet zasilke codegena...:?

Ja po raz ostatni komus doradzam :) po cholere sie wysilac jak koles i tak kupi co mu powiedza w sklepie.... dziwi mnie tylko zywotnosc takich pustych frazesow o niekompaktybilnosci czy tez ploneciem prockow nie intelowskich.

Inna sprawa ze jeszcze nie wdzialem zestawu gdzie sprzedawcy chialboby sie jakos sensownie spiac kable, dorzucic wentyle do budy czy kupic za grosze jaiegos coppershima... a mimo ze sa to drobiazgi to jakze czasem istotne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech zrobi 3D marka a ja się pomęczę z 15 minut i pobije go na swoim sprzęcie :lol: :lol: :lol:

ja piernicze, 3600zł na takie śmieci :roll:

3600zł !!!! Debilizm klasyczny. Ja za to co w podpisie dałem 3200 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mądrego to ty kumpla nie masz. aha BTW wczoraj wchodze do sklepu ''computerowego'' i pytam sie eksperta o falconrockaII a on do mnie do Athlona czy do Durona :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak sobie myślę czasami jakbym założył sklep komputerowy to bym tak doradzał ludziom, żeby byłonajlepiej, składał i wogóle wsadał wentyle za dopłatą np. 50 zeta, nigdy bymn ie bajerował a jak czasami siedzę posklepach i słucham co tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>lą to <span style="color:red;">[ciach!]</span>a mi się w uszach przewraca

raz jestem w sklepie pani z dzieckiem kupują grę rally championsip (ta śicgałka pod dosa) i pani mówi że kupiła kompa 2-3 lata temu coś jak ja mioałem starego celina 466 64 mab ramu isevage 4 a ten gość mówi żen ie wie czy pójdzie bo w tej grze jest dobra grafika :D już miałem temu dzieciakowi powiedzieć bierz napewno ruszy ale jakoś tak głupio

u mnie w mieście nie ma sklepu komputerowego gdzie by nie sprzedawała jakaś lama :( co za dziura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mądrego to ty kumpla nie masz. aha BTW wczoraj wchodze do sklepu  ''computerowego'' i pytam sie eksperta o falconrockaII a on do mnie do Athlona czy do Durona  :lol:

:lol: :lol: :lol: trZa bylo mu powiedziec ze do AMD K6-3DNow 366Mhz bo cos sie chyba przegrzewa :lol: :lol: :lol:

ale barany zyja na tym swiecie :lol:

BOZE, WIDZISZ, A NIE GRZMISZ!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ci sie wydaje - czasem jak pracuje w sklepie wlasciciel to faktycznie cos wie o tym czym handluje - problem jest z pracownikami wynajetymi szczegolnie jak maja byc ladni :) (zeby nie bylo tendencyjnie :) ) a niekonieczine zorientowani - najbarziej bawi mnie sytuacja jak dzwnie do sklepu i slysze mily gos pania z dzialu sklep i pytam np o procesor serii takiej i takiej a pani mowi ze da mi kolege - czasem fajny motyw "a ja wole z pania rozmawiac bo mily glos to mily glosik :) prosze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> procesory a ja pani wyjasnie" heh i humor sie czlowiekowi popraia - co fakt to fakt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wracajac do tematu - o tyle o ile mogelm sprawdzic to moj antek 2000+ odpala system na 2300MHz :) (brak szczegolw bo zasilacz nie wyrabia) chcialbym zobaczyc starcie tego celofana z tym prockiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...