Kielbi Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 Witam, Jestem zainteresowany złożeniem domowej maszyny wielozadaniowej - zdaje sobie sprawę z tego, że ciężko jest złożyć sprzęt doskonały do wszystkiego. Tytułem wstępu. Analizując tematykę stwierdziłem, że kupowanie karty Quadro do domu, do pracy dorywczej nie ma najmniejszego sensu, bardzo przeciętna taka karta jest w cenie nowej GTX, a możliwości są nieporównywalnie gorsze. Oczywiście rzekomo w środowisku CAD, Quadro daje lepsze możliwości, aczkolwiek nie mam pojęcia jak to porównać do sporo nowszego modelu GTX? Może ma ktoś doświadczenie w tej kwestii i może powiedzieć coś z życia wziętego? Mnóstwo jest pół-tematów z tego zagadnienia, napisze ktoś że chodzi o wykorzystywanie innych bibliotek, które umożliwiają inne możliwości wspierające prace w środowisku CAD. No tak, tylko jak to porównać na zasadzie masz tutaj 3 letnie używane qudro za 3,5k oraz najnowsze "domowe" rozwiązanie nowa karta GTX1080ti za 3,5k - jak to zestawić? Jeżeli jedyną stratą ma być brak "gładkich" linii w modelu podczas projektowania, no to sory ale dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, byłe działało w miarę płynnie. Opis z zalecenia: - Interesuje mnie sam komputer - Komputer będzie wykorzystywany do: Modelowanie (SolidWorks, AutoCad, 3dsMAX), Renderowanie (bez większych szaleństw), Gry (oczywiście wszystko na tą chwile musi wciągać nosem na ultra ustawieniach) - kwota +/- 10 000 PLN za sam komputer - części mogą być również używane - dotychczas nie podkręcałem, ale w granicach rozsądku za 2-3 lata mógłbym podkręcić - Fajnie by było aby sprzęt był dostosowany do 4K, moja kobieta wspominała o chęci zakupu do ps4 zestawu VR, więc tak myślę że mógłbym jednak pomyśleć o takim zestawie do komputera, chciałbym aby była taka furtka. - sprzęt będzie kupowany w Polsce - mam 2 monitory, dysk twardy, mysz, klawiatura, manipulator, głośniki, słuchawki, 1TB HDD... trzeba dokupić SSD 250 GB, napęd optyczny DVD i obudowę, która musi być cicha oraz super by było gdybym mógł ją schować do zamkniętej przestrzeni. - nie mam konkretnych wymagań co do sklepu Opis dodatkowy: - komputer na początku będzie przy biurku z dwoma monitorami FHD / docelowo ma być podłączany również do TV UHD lub SUHD - głównie będzie służył do muzyki (mam na myśli również obróbkę muzyki, poza tym lobię słuchać i słucham dużo więc proszę o dobór sensownej karty dźwiękowej), www, filmy, gry, dorywczo do wykonywania pracy w środowisku CAD, okraszonej soczystym renderowaniem a czasem animacją (dlatego Quadro tutaj raczej nie ma sensu i myślę o GTX1080ti) - Płyta główna najlepiej z zapasem na przyszłość (czyli pod procek 14 nm 8 rdzeni, RAM DDR4, 64-128GB) - Na teraz RAM wystarczy: 16 - 32 GB DDR4 - Na teraz procek taki aby udźwignął zadane tematy dodatkowo podobno dla pracy w CAD zaleca się względnie wysokie taktowanie (czyli 3,8 w górę), piszę podobno bo znowu typowe odsprzedawane poleasingowe stacje robocze mają xeon z wieloma rdzeniami (12+) a taktowanie ok. 2,2... trochę tego nie mogę pojąć, ale z drugiej strony te stacje robocze składają ludzie dla firm, a jako że niższe taktowanie raczej wydłuża żywotność, stąd Xeon powszechnie stał się komercyjnym rozwiązaniem do wszystkiego co dla firm (a zaczęło się od serwerowni...), co jest w pewnym sensie logiczne...Lecz mi ma to starczyć na 2 lata, potem chciałbym kupić nowy 8 rdzeniowy 14nm który będzie rzeźnikiem. Tak to wygląda, proszę o jakąś propozycje :) Z góry dziękuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 pozostaje czekać na intela x299 - juz ma być w czerwcu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielbi Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 O jeny, jak ten czas szybko leci :o Czyli na tą chwilę chyba trochę za wcześnie aby coś zbudować na bazie x299? Być może jakiś magik jest w stanie zaproponować sprzęt w oparciu już o tą płytę z ceną mocniej szacowaną oczywiście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2017 akurat moja szklana kula jest w serwisie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...