Swimming8912 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Witam chcialbym kupic Monitor 1920 X 1080 Nie Meczacy Oczu ale nie wiem jaki bardzo mi zalezy na tym zeby mial jakies technologie ktore nie mecza oczu bo mam wade i nosze okulary i nie chce zeby mi sie wada caly czas pogarszala jeszte mocniej od monitora :=) Moje Preferencje to : - 24 zoll lub 23,8 zoll - maksymalne response time monitora ma byc 5 ms (moga byc wyjatki) - jakies technologie mile dla oczu nwm jakie tam sa : eye care, eye saver,flicker free albo jak sie ktos zna to jeszte pewnie jakies sa - Cena hmm fajnie by bylo gdyby byl dosc tani albo odwdzieczal sie bardzo dobra jakascia czyli cena no powiedzmy 500 - 700 zl - panel moze byc matowy albo polyskowy obojetnie - panel ips albo lepszy albo wmiare taki sam ale napewno NIE TN(TFT) - 60 to minimum ale wystarczy :) Prosze wysylac propozycje na morele.net dziekuje :) Edytowane 29 Maja 2017 przez Swimming8912 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_maj_2017?page=0,21 PS. Mam "dobry monitor 1920x1200" i myślałem, że "nie męczy oczu". Po przeczytaniu pierwszego akapitu (!?) Twojego posta zmieniam zdanie :/ Sorry za przytyk, ale to było naprawdę straszne. Edytowane 29 Maja 2017 przez barat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 - 24 zoll lub 23,8 zoll - chcesz tak pisac to idz na niemieckie forum - maksymalne response time monitora ma byc 5 ms (moga byc wyjatki) - zapomnij o tej papce marketingowej i napisz do czego Ci potrzebny monitor - jakies technologie mile dla oczu nwm jakie tam sa : eye care, eye saver,flicker free albo jak sie ktos zna to jeszte pewnie jakies sa - kup sobie naklejki na allegro na swojego AOC za 200zl i bedziesz mial super duper technologie. Jedyne czego potrzebujesz to brak migotania (flicker free ktore wymieniles), zadne eye savery czy inne glupie mylace nazwy - Cena hmm fajnie by bylo gdyby byl dosc tani albo odwdzieczal sie bardzo dobra jakascia czyli cena no powiedzmy 500 - 700 zl - chces cos DOBREGO I ZDROWEGO czy taniego? Zaweziles sie wlasnie do kilku gownianych opcji, wiec mozesz ogolnie zapomniec o spelnieniu pozostalych warunkow - panel moze byc matowy albo polyskowy obojetnie - nie NIE moze, chcesz cos dobrego dla oczu to nie moze to byc jarzeniowka z blyszczaca matryca...pomysl troche - panel ips albo lepszy albo wmiare taki sam ale napewno NIE TN(TFT) - chociaz jeden konkretny warunek... - 60 to minimum ale wystarczy :) - jasne ze wystarczy....widziales gdzies IPS 144Hz za 500zl? Prosze wysylac propozycje na morele.net dziekuje :) - oho, znizke czy wyplate za nabijanie Morelom klikow dostaniesz? Potrzebujesz monitora z FlickerFree jak wspomnialem oraz niska minimalna jasnoscia, czyli chcesz uniknac walenia stroboskopem na pelnej mocy prosto w zrenice. Na TFT central mozesz spojrzec na testy monitorow pod tym katem. Nadaja sie nowsze DELLe z serii U, moze drozsza rodzinka LG-kow itd. Ogolnie ani marka ani konkretny model nie ma znaczenia bo nie ma w takim pulapie cenowym niczego idealnego. Z uzywek mozna przebierac. Pofiltruj na swoich kochanych morelkach cenowo (a noz bedziesz mial szczescie i cena w momencie zamowienia sie nie zmieni, a towar bedzie dostepny wciaz...choc mala szansa u tych przekretasow) i potem poszukaj recenzji na TFT takiego ustrojstwa. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 Kupując monitor też przede wszystkim kierowałem się aby nie męczył wzroku. Wybrałem tą iiamkę z podpisu i nie żałuję. W ogóle nie mam dość patrzenia, nawet po dłużej sesji z tym ekranem. Oczy nie bolą, puchną, czerwienią się itp. Jak dla mnie więc spełnia ten wymóg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swimming8912 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2017 - chcesz tak pisac to idz na niemieckie forum - zapomnij o tej papce marketingowej i napisz do czego Ci potrzebny monitor - kup sobie naklejki na allegro na swojego AOC za 200zl i bedziesz mial super duper technologie. Jedyne czego potrzebujesz to brak migotania (flicker free ktore wymieniles), zadne eye savery czy inne glupie mylace nazwy - chces cos DOBREGO I ZDROWEGO czy taniego? Zaweziles sie wlasnie do kilku gownianych opcji, wiec mozesz ogolnie zapomniec o spelnieniu pozostalych warunkow - nie NIE moze, chcesz cos dobrego dla oczu to nie moze to byc jarzeniowka z blyszczaca matryca...pomysl troche - chociaz jeden konkretny warunek... - jasne ze wystarczy....widziales gdzies IPS 144Hz za 500zl? - oho, znizke czy wyplate za nabijanie Morelom klikow dostaniesz? Potrzebujesz monitora z FlickerFree jak wspomnialem oraz niska minimalna jasnoscia, czyli chcesz uniknac walenia stroboskopem na pelnej mocy prosto w zrenice. Na TFT central mozesz spojrzec na testy monitorow pod tym katem. Nadaja sie nowsze DELLe z serii U, moze drozsza rodzinka LG-kow itd. Ogolnie ani marka ani konkretny model nie ma znaczenia bo nie ma w takim pulapie cenowym niczego idealnego. Z uzywek mozna przebierac. Pofiltruj na swoich kochanych morelkach cenowo (a noz bedziesz mial szczescie i cena w momencie zamowienia sie nie zmieni, a towar bedzie dostepny wciaz...choc mala szansa u tych przekretasow) i potem poszukaj recenzji na TFT takiego ustrojstwa wystarczylo napis tylko to koncowe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takafotka Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2017 ...chcialbym kupic Monitor 1920 X 1080 Nie Meczacy Oczu ale nie wiem jaki... Zdradź nam jedną tajemnicę: - jakiego monitora używasz TERAZ ? ...że tak ci "męczy wzrok"... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swimming8912 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zdradź nam jedną tajemnicę: - jakiego monitora używasz TERAZ ? ...że tak ci "męczy wzrok"... . 8 letni monitor samsuna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 Nie znajdziesz monitora który nie męczy wzroku ale będzie po prostu wygodniejszy Jak masz 8 letni monitor każdy nowy będzie lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 Może w przypadku low end vs low end. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Czymś takim się zainteresuj: https://www.morele.net/monitor-benq-gw2470hm-1043161/ Matryca AMVA, więc kolory dobre, dynamika może szwankować(w diablo nie widać, może w csie widać) i patrzy się całkiem dobrze. Mam taką wersję 22 calową i wydaje się calkiem ok. Alternatywnie coś takiego, co już było wyżej polecane: https://www.morele.net/monitor-dell-p2317h-911286/ Na pewno ma lepszą ergonomię, patrzy się całkiem nieźle - porównywalnie do Benq'u, ale czerń jest gorsza, bo to IPS. I taka rada - jeśli masz monitor i męczą Cię oczy, to po pierwsze - przyciemnij. Po drugie - ściągnij sobie narzędzie do kalibracji monitora od Eizio i sprawdź ustawienia. W tym przedziale cenowym nigdy nie będzie dobrze, ale różnicę możesz zauważyć. Polecam także ten program: https://justgetflux.com/ Biały kolor wieczorem stanie się trochę łososiowy, ale monitor wieczorem nie bije po oczach. Całkiem fajne są jeszcze te monitory: https://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ Natomiast jeśli masz problemy ze wzrokiem, to po pierwsze - rozważyłbym dołożenie trochę do budżetu, po drugie - przetestowanie kilku monitorów, a po trzecie pracę przed monitorem zgodną z zasadami bhp, bo wzroku nie pogorszysz sobie od samego patrzenia na monitor. Przerwy oraz dobre oświetlenie pokoju w którym pracujesz. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez elderion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...